REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Absolvenții de medicină care au picat rezidențiatul cer să fie și ei admiși

Absolvenții de medicină care au picat rezidențiatul cer să fie și ei admiși

Replica API 24 noiembrie 2020 | 21:44 2427

Sute de absolvenți de medicină care au picat rezidenţiatul la limită au făcut o petiţie online prin care cer ministerului să coboare pragul de promovabilitate şi să suplimenteze locurile la specialităţi. 776 de absolvenţi care au susţinut examentul de rezidenţiat nu au luat punctajul necesar pentru a fi repartizaţi într-un spital și în acest context au inițiat o petiţie online cu tema: "Ar trebui să fie o medie mai scăzută", conform DIGI24.

Cel care a avut această inițiativă este un absolvent care a obținut o notă clasată prima sub linie.

Valentin Moţăţeanu este cel care a iniţiat petiţia. Este primul sub linie.

Valentin Moţăţeanu ar fi vrut să se specializeze ca medic de familie. Dacă ministerul nu va modifica din criteriile de admitere de anul acesta va mai sta un an în afara sistemului. O parte dintre colegii lui va alege calea străinătăţii.

"Am luat 558 de puncte. Am avut iniţial 561, dar după recorectare mi-au scăzut 3 puncte.(...) Ar fi păcat să se oprească la 559 puncte. Care este diferenţa dintre cel cu 559 de puncte şi cel 558. Adică, ar trebui să fie o medie mai scăzută pentru că aşa este corect şi normal. 500 este o notă de promovare", consideră Valentin, absolvent de medicină la Craiova.

"Să mai dăm examenul de rezidenţiat încă o dată, la anul. Sau, cine doreşte să plece din ţară şi să lucreze în străinătate. De exemplu, în Germania, Austria nu există examen de rezidenţiat. Eu prefer să lucrez la mine în ţară", povesteşte el, citat de Mediafax, conform DIGI24.

Aurora Floarea este absolventă a Universităţii Ovidius din Constanţa. Vrea să fie medic de familie, specializare la care au rămas 130 de locuri neocupate.

"Am dat examenul de rezidenţiat, am obţinut 556 de puncte, iar fără trei puncte nu am reuşit să devin medic rezident. Pentru că gradul de promovabilitate a fost de 60% nu de 50%", spune Aurora.

Punctajul minim pe care trebuie să îl ia absolvenţii de medicină trebuie să fie de 60% din nota maximă obţinută. Ei cer în petiţia lor şi să se revină la procentul de 50%, aşa cum era acum zece ani.

Între timp, 3.000 de studenți voluntari se pregătesc să meargă în spitale să acorde ajutor medical în contextul pandemiei.

"Studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor pe baza procesului de recrutare ca voluntar şi vor fi repartizaţi şi vor semna contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară", spune Raed Arafat.

Luni, rectorii universităţilor de medicină vor avea o discuţie cu ministerul Sănătăţii, în urma căreia va fi transmisă poziţia acestora în legătură cu absolvenţii care nu au întrunit punctajul minim necesar.

Aproape 12.000 de absolvenţi au susţinut examenul anul acesta. Au fost peste 9100 de locuri, din care vor fi repartizate aproape 8.600.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Normal sa vrea...ce mai conteaza ca nu au luat examenul...sa treaca. Eu zic sa faceti si angajari si din surse externa, garantat fosti vulcanizatori sau actuali excavatoristi ar fi interesati sa se angajeze medici! Baaaa sa fie clar, ai picat, du-te dracu acasa!
3
1
Notele la examene nu reflecta realitatea in totalitate. Pilosii iau note peste valoarea lor
4
1
Cand si-au ales facultatea nu au stiut ca aici trebuie sa te pregatesti continuu pt.a fi un bun profesionist?Pt.a nu mai pleca medicii asa cum vor si cand vor,ar trebui sa li se spuna ca daca vor sa plece sa munceasca afara sa-si platesca si studiile facute pe banii statului si asa vor ramane si vor muncii aici.Statul trebuie sa-si recupereze banii investiti in scolarizarea lor!Salariile sunt ok.deci la treaba!
3
2
este o gluma . de rusine pleaca din sala
3
0
Eram sigur ca toti repetentii se fac medici de familie. Uite unde era patriotu nr. 1.. el vrea sa profeseze in tara nu afara. Pai ce sa faci ma afara ca nu te primesc aia nici sa speli pe jos in spital.
9
1
puneti fiecare cate o mie de euro si cu shpaga adunata mergeti la cine trebuie.Altfel 10.000 euro de fiecare cum poate...nu e mult,intr-o luna de serviciu i-ati recuperat,...succesuri
8
4
Pe cei sub 559 de puncte sa-i angajeze direct la politie, sa nu pierdem valorile.
12
1
Medicina nu este pentru toata lumea,cine alege sa fie medic trebuie sa fie constient de lucrul acesta.
18
0
Dupa aceea trebuie sa le puneti penisul la loc daca il taiati
10
2
Ar trebui sa fie o medie mai scazuta...HA..HA...HA , de ce ? ..ca sa avem medici mai prosti.Daca nu stie care e diferenta intre cel cu 559 si cel cu 558, ii spun 1 punct. Exact ca la viteza ....daca ai peste iti ridica carnetul. Cica...trebuie sa stea acasa 1 an, foarte bine, sa stea,sa invete.Inainte se intra la medicina si dupa 2,3 ani.Asta e ...esti bun,treci,nu esti bun...stai acasa.
22
3
Poate au dreptate si studenti astia stiut fiind cat de corupti sunt uni profesori de la facultatile de medicina motiv pentru care nu toti studenti care au absolvit cu 10 chiar stiu de 10 iar in spitale coruptia medicilor ucide mult mai mult decat prostia lor,se gasesc destui medici capabili care nu misca un deget fara spaga.
13
14
Nota ar trebui sa fie minim 8 nu 5. Asa ajungeti prin spitale si omorati oameni ! Cu nota 5 nici brancardier nu ar trebui sa fie !
35
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369