REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° ConstanÈ›a Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° ConstanÈ›a Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Acarienii de praf – remedii și soluții împotriva lor

Acarienii de praf – remedii și soluții împotriva lor

Replica API 22 septembrie 2021 | 00:00 712

Acarienii de praf nu se pot vedea cu ochiul liber, însă ei sunt cu siguranță prezenți peste tot în locuința ta. Aceste organisme microscopice din clasa arahnidelor pot trăi în spații precum covoarele, perdelele, saltelele și așternuturile de pat. Acarienii de praf pot trăi chiar și în interiorul jucăriilor de plus ale micuțului tău.

Sursă foto: Shutterstock

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt de fapt mici insecte, chiar mai mici decât plosnitele de pat, și se pot vedea doar la microscop. Potrivit experților, acarienii de praf și fecalele acestora sunt considerate una dintre cele mai comune cauze ale alergiilor. Poți citi aici mai multe despre reacțiile alergice la acarienii de praf.

Dacă vrei că aceste insecte microscopice să nu îți provoace probleme și alergii, încearcă aceste remedii și soluții care te ajută să lupți împotriva acarienilor.

Spală cearșafurile și lenjeriile de pat la temperaturi mari

Acarienii de praf nu pot rezistă la temperaturile foarte mari, iar temperaturile de peste 54 - 60 de grade ar putea să ucidă aceste insecte. Prin urmare, experții recomandă să speli lenjeria de pat în fiecare săptămâna la temperaturi cât mai mari, pentru că această poate fi o soluție împotriva acarienilor de praf.

Alte obiecte, cum ar fi covoarele, pernele și paturile trebuie să fie spălate de două ori pe luna, tot la temperaturi mari, dacă vrei să te asiguri că nu mai există acarieni în profunzimea acestor țesături.

Folosește uleiuri esențiale

Există multe tipuri de spray-uri împotriva acarienilor pe care le găsești în comerț, însă aceste produse sunt extrem de scumpe. Așadar, dacă vrei un astfel de remediu împotriva acarienilor de praf, îți poți prepară chiar tu o soluție pe care să o folosești în locuința. Uleiul de arbore de ceai poate fi considerat unul dintre cei mai buni aliați contra acarienilor. Datorită proprietăților sale antifungice și antibacteriene, uleiul de arbore de ceai poate ucide acarienii, dar și alte bacterii care cauzează alergii, fungi sau virusuri.

Cum prepari soluția anti-acarieni? Procedura este destul de simplă: pune două lingurițe de ulei esențial (la alegere) în două căni de apă distilată și amestecă bine compoziția. Apoi toarnă această soluție într-o sticlă închisă la culoare, cu pulverizator.

Un spray pe baza de uleiuri esențiale (cel de eucalipt este un alt exemplu) este un remediu eficient și rapid, care te ajută să scapi de acarienii de praf din canapea, covoare și așternuturile de pat. Agită sticlă înainte de a folosi spray-ul.

Renunță la plantele de interior

Chiar dacă sunt un element frumos în fiecare locuința, pe plantele de interior se poate depune un strat gros de praf în scurt timp, iar acesta asigura un mediu propice în care acarienii să se dezvolte. Așadar, este important să reduci numărul plantelor de interior, pentru că și această este o soluție împotriva acarienilor de praf.

Dacă, însă, ești un mare admirator al plantelor și le dorești în locuința, nu uită să ștergi toate frunzele acestora, cu o cârpă umedă, în mod regulat.

Aspiră toată casa

Datul cu aspiratorul reprezintă unul dintre cele mai simple și cele mai rapide remedii care te ajută să scapi de acarienii de praf. Aspiratorul poate să reducă eficient praful de la suprafață și poate îndepărta toți alergenii din locuința. Când alegi această soluție, e bine să ții minte câteva reguli:

- Cumpără un aspirator cu un filtru HEPA încorporat

- Da cu aspiratorul în casă de două ori pe săptămâna și insistă să dai în zonele unde se adună cel mai mult praf: sub pat sau în preajma ușilor, sub canapea, etc.

- Evita să stai în camera unde ai aspirat cel puțîn 2 ore, după curățenie.

- Da cu aspiratorul pe perdele, pe canapele, pe covoare, pe tapițerie și pe alte suprafețe moi.

Cum mai poți să scapi de acarienii de praf

Există multe alte modalități pentru a rezolva această problema:

Folosește un aparat de aer condiționat sau un dezumidificator pentru a menține umiditatea din locuința undeva între 30% și 50%.

Schimbă filtrul HEPA al aspiratorului la intervalul de timp recomandat de producător.

Cumpără pentru cel mic doar jucării de plus care se pot spală și spală-le cât mai des. Nu ține jucăriile de plus pe pat.

Șterge suprafețele frecvent, fie cu un prosop umed sau cu un mop. Așa vei reduce cantitatea de praf și vei preveni acumularea acestuia.

Aruncă obiectele nefolositoare, acolo unde se acumulează mult praf.

Spală perdelele și curată mobilă cu tapițerie cât mai des (ideal ar fi să le cureți cu aburi).

Dacă este posibil, înlocuiește covoarele și o podea din lemn, linoleum, plăci de gresie etc.

Nu îți face patul dimineață.

Nu lasă animalele de companie în dormitor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367