REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Acest tip de infarct se manifestă că o simplă răceală dar poate distruge inima definitiv

Acest tip de infarct se manifestă că o simplă răceală dar poate distruge inima definitiv

Replica API 4 august 2022 | 00:00 641

Nu toate atacurile de cord se manifestă prin dureri în capul pieptului și transpirațîi abundente, unele “lovesc în tăcere și pe neașteptate” în lipsa oricărui simptom, sugerează un nou studiu efectuat de Național Institutes of Health (NIH). Jumătate dintre atacurile de cord pot fi ”silențioase”, însă sunt la fel de mortale.

În cadrul studiului cercetătorii au recrutat circa 1.800 de persoane cu vârstă de circa 45 de ani care nu sufereau de boli de inima și i-au monitorizat vreme de 10 ani.

Cercetătorii au observat că 8% dintre participanții la studiu au prezentat semne ale afecțiunilor cardiace. Majoritatea au trecut neobservate și netratate, iar aproape jumătate dintre pacienții care au fost cercetați pentru boli cardiace, erau suspecți de atac de cord, ceea ce arată, spun cercetătorii, că este posibil să fi avut un atac de cord în lipsa simptomelor.

Infarctul silențios se manifestă similar unei răceli

“În unele cazuri, pacienții au simptome “silențioase” care nu ii fac să se simtă atât de rău încât să nu poată merge singuri la doctor,” spune autorul studiului, David Bluemke, director al Centrului de Radiologie și Imagistică de la centrul NIH.

Simptomele lor includ o durere ușoară în piept, greață, vărsături, oboseală, arsuri la stomac, dificultăți de respirație, tensiune în maxilar sau la nivelul gâtului. “Într-adevăr un atac de cord silențios este similar unei indigestii sau unei răceli, dar spre deosebire de acestea, atacul de cord silențios afectează țesutul cardiac,” adaugă acesta.

Când aceste lucruri se întâmplă, inima bate prea tare și nu mai pompează sânge în mod eficient, manifestându-se stopul cardiac.

Ce e de făcut? Trebuie să ne monitorizăm atent toate aceste simptome pentru a preveni evoluția bolilor cardiace. Iar dacă ai peste 50 de ani și un istorie în familie cu afecțiuni cardiace sau alți factori de risc, cum ar fi obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cu atât mai mai mult dacă ești fumător, iar simptomele persistă mai mult de 20 de minute, trebuie să mergeți la doctor și nu să așteptați să treacă, spune Dr. Bluemke.

Chiar și în lipsa simptomelor controlul anual este necesar. Asta deoarece un atac de cord silențios nu este singurul pericol. De la hipertensiunea arterială cronică, diabet zaharat, obezitate și la tutun, toate acestea afectează ireversibil sănătatea cardiacă.

Conform unui studiu întreprins anterior, 70% dintre persoanele cu boli de inima au murit subit din cauza insuficienței cardiace, cauzată de cicatricile lăsate pe țesutul cardiac în urmă acestor afecțiuni ce au fost trecute cu vederea, scrie doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102