REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Acest tip de pâine te ajută să previi hiperglicemia

Acest tip de pâine te ajută să previi hiperglicemia

Replica API 29 iulie 2020 | 00:00 1057

Este important că pacienții diagnosticați cu diabet de tip 2 să știe care este cel mai bun tip de pâine în cazul lor, pentru a preveni astfel episoadele de hiperglicemie și pentru a ține boala sub control.

Specialiștii în diabet și boli metabolice spun că diabetul de tip 2 poate fi controlat prin reducerea consumului de zahăr și al altor alimente care contribuie la valori mari ale glicemiei, cum ar fi carbohidrații rafinați, scrie doc.ro.

Deși pâinea este la categoria carbohidrați, există un anumit tip de pâine care, potrivit experților, ar putea să prevină hiperglicemia.

Regimul alimentar al diabeticilor este important

În diabetul de tip 2, glicemia (cantitatea de glucoză care există în sânge) crește prea mult, iar pentru a reduce valorile acesteia, pacienții sunt sfătuiți să mănânce mai puține alimente cu zahăr și cât mai puține alimente considerate nesănătoase. Tot la capitolul alimente interzise intră, evident, dulciurile, băuturile carbogazoase îndulcite cu zahăr și ciocolată, cât și anumite tipuri de carbohidrați. De ce? Deoarece carbohidrații se descompun în organism pentru a crea glucoză și, prin urmare, ei pot cauza o creștere a glicemiei.

Pâinea albă este un tip de carbohidrat care poate cauza hiperglicemie, însă asta nu înseamnă, potrivit nutriționiștilor, că persoanele cu diabet vor trebui să elimine din dietă lor toate tipurile de pâine. De fapt, pâinea din făină din grâu întreg ar putea fi chiar un aliment benefic pentru pacienții cu diabet. Potrivit studiilor, consumul a trei porții zilnice de produse din cereale integrale a redus riscul de diabet cu 32%.

Oamenii de știință au descoperit un risc redus în ceea ce privește incidența de diabet de tip 2 asociat cu 2 până la 3 porții pe zi (între 60 și 90 de grame pe zi) de cereale integrale, însă riscul nu s-a redus mai mult în ciuda unui aport mai mare de produse pe baza de grâu ori cereale integrale.

Totodată, cercetătorii au subliniat că un aport mare de cereale integrale a fost asociat nu numai cu un risc redus de diabet de tip 2, ci și de boală arterială coronariană (numită și cardiopatie ischemică) și de obezitate.

Experții sugerează că acest risc redus apare deoarece cerealele integrale au un indice glicemic mai mic decât carbohidrații rafinați, că de exemplu pâinea albă. Indicele glicemic este cel care măsoară capacitatea carbohidraților de a crește nivelul de zahăr (glucoză) din sânge. Cu cât indicele glicemic este mai mare, cu atât un aliment va crește mai repede glicemia. Așa că medicii nutriționiști ii sfătuiesc pe diabetici să înlocuiască produsele din cereale rafinate (așa cum este pâinea albă) cu produse din cereale ori grâu întreg, pentru că această este o modalitate simplă, dar eficientă de a avea o sănătate mai bună.

Dacă eșți diagnosticat cu diabet, alimentele din grâu/cereale integrale sunt de obicei mai bune pentru a-ți menține nivelul glicemiei în parametri normali, deoarece acestea tind să aibă un indice glicemic mai scăzut. Asta înseamnă că aceste alimente ori tipuri de pâine nu influențează glicemia la fel de repede pe cât o fac alimentele care sunt, de fapt, carbohidrați rafinați.

Pâinea integrală este opțiune mai bună

Potrivit nutriționiștilor britanici, cerealele integrale conțin cu până la 75% mai mulți nutrienți decât cerealele rafinate, iar asta pentru că alimentele care conțin formă integrală a boabelor, după cum sugerează și numele, conțin toate părțile acelui bob, însă când sunt rafinate și procesate, se pierd mulți nutrienți și mare parte din conținutul de fibre.

Pâinea din grâu integral este o sursă excelență de fibre insolubile, care, la rândul lor, pot ajută pacientul în ce privește controlul glicemiei. Pâinea integrală are un indice glicemic mai scăzut decât cea albă, prin urmare, ea este o varianta mai bună pentru diabetici. Pâinea albă, așadar, este cea care face că glicemia să crească rapid.

De ce să alegi fibre insolubile

Fibrele insolubile sunt de fapt carbohidrați complecși care, spre deosebire de alte tipuri de carbohidrați, nu pot fi digerate în organismul uman. Pe măsură ce acestea trec prin sistemul digestiv, ele asigura un volum mare materiilor fecale, fiind mai ușor de eliminat. Creșterea cantității de fibre din alimentație te poate ajută să controlezi diabetul, iar nutriționiștii britanici mai spun că o felie de pâine din grâu integral îți asigura același conținut de fibre pe care ți l-ar asigura două felii și jumătate de pâine albă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218