REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.5° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.5° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

ACHITARE într-un DOSAR legat de FONDURI EUROPENE

ACHITARE într-un DOSAR legat de FONDURI EUROPENE

Replica API 21 septembrie 2021 | 13:03 1864

Sorin Butuc a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene . Bărbatul este acuzat că a falsificat un contract de arendare folosindu-l ca document justificativ pentru a solicita sprijinul financiar aferent unei suprafețe de 5,60 ha, iar în anul 2017 a folosit la APIA un alt contractul de arendare, aparent încheiat cu F.F., în realitate falsificat, ca document justificativ pentru a solicita sprijinul financiar aferent unei suprafețe de 2459m².

Inculpatul Sorin Butc, în calitate de persoană fizică, a solicitat sprijin financiar pe suprafață de la APIA, în perioada 2013-2015, iar în scopul obținerii sprijinului pe suprafață, a depus, la dosarele constituite, adeverințe cu suprafața de teren agricol cu care figurează înregistrat la Consiliul Local Tulcea. De-a lungul timpului acesta a primit mai multe sume de bani fie ca sprijin financiar pe suprafață fie cu titlu de plăți compensatorii pentru zonă semnificativ defavorizată. În acest fel, Sorin Butuc a primit 319.504 lei pe persoană fizică, dar și 1.055.334 pe numele întreprinderii familiale conduse de acesta.

Ce a spus instanța

Magistrații din cadrul Tribunalului Tulcea au reținut că nu există probe nici că respectivul contract de arendare ar fi fals (prin contrafacerea semnăturii de către o altă persoană decât inculpatul) nu există nicio probă din care să rezulte că inculpatul, chiar și în situația în care respectivul contract ar fi fals, ar fi cunoscut, la momentul înscrierii acestuia la Consiliul local al mun. Tulcea, că acel contract este fals. Instanța a mai reținut că prin actul de sesizare s-a reținut că inculpatul ar fi folosit acest contract fals la APIA pentru a obține fonduri din bugetele Uniunii Europene, însă instanța a constatat că acest contract nu a fost depus la APIA pentru obținerea unor astfel de fonduri, ci s-a depus adeverința emisă de Primăria mun. Tulcea care atestă terenurile deținute în arendă sau sub altă formă de inculpat. Prin urmare, s-ar putea susține că respectivul contract ar fi fost folosit la obținerea adeverinței de la Primărie, iar aceasta la obținerea de fonduri europene, nicidecum că acel contract a fost folosit direct la APIA pentru obținerea de fonduri europene. Pentru aceste considerente, Tribunalul Tulcea a decis achitarea lui Sorin Butuc pentru ambele acuzații. Decizia a fost comunicată pe 16 septembrie 2021 și nu este definitivă.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614