rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Acidul Hialuronic: Ce este și ce beneficii are pentru organism

Acidul hialuronic a fost descoperit în anul 1934 și este o moleculă alcătuită din zaharuri, care se află în țesutul conjunctiv natural al organismului. Acesta are rolul de a menține hidratarea la nivelul țesuturilor.

Producția naturală de acid hialuronic a organismului scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Cele mai mari concentrații de acid hialuronic se regăsesc la nivelul ochilor, precum și la nivelul articulațiilor, scrie doc.ro.

Ce este acidul hialuronic

Acidul hialuronic este o polizaharidă, adică este alcătuit din mai multe molecule de zahăr. Acesta este una dintre pricipalele componente ale matricei extracelulare, având rolul important de a menține hidratarea în țesuturi.

Rolul acidului hialuronic în organism

Acidul hialuronic are mai multe funcții în organism, fiind un element indispensabil.

Stimularea producției de colagen

Colagenul este proteină din piele care menține pielea fermă și totodată elastică. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul de colagen din organism scade, și astfel apar ridurile și semnele îmbătrânirii pe chip. Însă acidul hialuronic stimulează producția de colagen având astfel proprietăți anti-aging.

Hidratarea, creșterea rezistenței și elasticității pielii

Mențînând hidratarea în țesuturi și stimulând totodată nivelul de colagen, acidul hialuronic contribuie la menținerea pielii tinere și elastice.

Lubrefierea cartilajelor și articulațiilor

Acidul hialuronic lubrifiaza cartilajele și articulațiile, prevenind degradarea acestora. Oferind susținere articulațiilor, acidul hialuronic poate preveni o serie de afecțiuni precum osteoartrita. La nivelul cartilajelor și articulațiilor, acidul hialuronic acționează precum o barieră de protecție în jurul fiecărei celule.

Cicatrizarea leziunilor

Acidul hialuronic are un rol important și în procesul de regenerare a pielii, deci de cicatrizare a leziunilor de la nivel cutanat. Studiile făcute în domeniu au confirmat faptul că acidul hialuronic accelerează procesul de cicatrizare a leziunilor, calmând inflamatia și grăbind regenerarea celulară astfel încât țesuturile afectate să fie înlocuite cu unele noi și sănătoase cât mai rapid.

Forme de administrare a acidului hialuronic

Acidul hialuronic se regăsește în mod natural în organism, însă putem beneficia de pe urmă suplimentării aportului acestuia. Întrucât odată cu înaintarea în vârstă producția de acid hialuronic scade, e indicat să folosim produse care să suplimenteze necesarul de acid hialuronic pentru a ne menține cartilajele și articulațiile sănătoase, iar pielea tânăra. Există suplimente alimentare pe baza de acid hialuronic, care asigura necesarul organismului.

Fiole cu acid hialuronic

Fiolele cu acid hialuronic sunt destinate uzului extern și conțin cantități concentrate de acid. Acestea se aplică la nivel cutanat, pentru că pielea să beneficieze de hidratare intensivă și de menținerea apei în țesuturi pentru o perioada cât mai îndelungată.

Creme și soluții cu acid hialuronic

Cremele și alte produse pe baza de acid hialuronic promit, de asemenea, hidratare intensă și combaterea ridurilor. Oamenii de știință susțin însă că moleculele de acid hialuronic sunt prea mari pentru a pătrunde în profunzimea pielii, ceea ce înseamnă că acidul aplicat sub formă de crema sau serum acționează la fel că orice altă crema hidratantă – asigura hidratare, îmbunătățind aspectul ridurilor pe o perioadă determinată.

Injectarea de acid hialuronic

Injectarea acidului hialuronic are, se pare, cel mai puternic efect. Injecțiile cu acid hialuronic pot fi folosite atât din motive medicale, cât și din motive estetice. În caz de osteoartrita, acidul hialuronic poate fi injectat pentru a completă nivelul de fluide din articulații.

Odată cu îmbătrânirea, fluidele din articulații și cartilaje își reduc volumul, însă acestea pot fi înlocuite prin injectarea de acid hialuronic. Astfel, durerile de genunchi, la fel că și alte dureri care atacă articulațiile și cartilajele, sunt ameliorate. Însă acidul hialuronic poate fi folosit și pentru înfrumusețare, acesta fiind folosind prin injectare pentru umplerea ridurilor sau pentru augumentarea buzelor.

Alimente ce conțin acid hialuronic

Acidul hialuronic se regăsește și în unele alimente, iar suplimentând consumul acestora asigurând organismului necesarul de acid. De asemenea, există unele alimente care prelungesc viață acidului hialuronic din țesuturi.

Legume și fructe

Citricele și roșiile conțin naringerina, un flavonoid care are un efect inhibitor asupra hialuronidazei, enzima care rupe lanțul de polizaharide, adică și pe cel al acidului hialuronic. Consumul acestor fructe menține astfel acidul hialuronic pentru o perioada îndelungată în organism. Varză Kale, avocado, nucile, semințele și spanacul conțin cantități mari de magneziu, care este necesar pentru producția de acid hialuronic. Cartofii și cartofii dulci sunt, de asemenea, benefici pentru producția de acid hialuronic.

Peștele

Specialiștii sunt de părere că o anumită parte din peste, adică ochii, conțin o cantiotate foarte concentrată de acid hialuronic.

Carnea de pasăre

Carnea de pasăre este, de asemenea, o sursă bogată de acid hialuronic. Oasele, în mod deosebit, conțin cantități mari de acid hialuronic, iar acestea pot fi consumate sub formă de supă. Și organele puiului au o concentrație ridicată de acid hialuronic.

Alte alimente ce conțin acid hialuronic

Alte alimente care conțin acid hialuronic în cantități importante sunt: măduva oaselor care provine de la orice animal, soia, păstârnacul, anghinarea.

Producția de acid hialuronic de-a lungul vieții

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de acid hialuronic scade. Astfel, începând cu vârstă de 25 de ani, nivelul de acid hialuronic din organism intră pe o pantă descendența.

Efectele diminuării acidului hialuronic în organism

Odată cu diminuarea acidului hialuronic din organism apar problemele precum:

• Uscăciunea pielii

• Apariția ridurilor la nivelul tenului

• Vindecarea mai înceată a leziunilor cutanate

• Apariția afecțiunilor articulare din cauza degradării articulațiilor și cartilajelor

Utilizarea acidului hialuronic

Acidul hialuronic este folosit atât din motive medicale, cât și din motive estetice. Acesta poate fi administrat în diverse forme, în funcție de scopul pentru care este utilizat.

Tratamente estetice și dermatologice

Tratamentele estetice și dermatologice pe baza de acid hialuronic sunt folosite pentru întinerirea tenului prin estomparea ridurilor și prin redarea fermității pielii, precum și pentru remodelarea trăsăturilor fetei – buze, pomeți, bărbie, nas.

Efectele estetice ale acidului hialuronic

Din punct de vedere estetic, acidul poate umple ridurile, poate adaugă volumul pierdut din cauza vârstei în unele zone ale fetei și poate „ridică” anumite zone. Totodată, acesta poate fi folosit pentru augumentarea buzelor, dar și pentru remodelarea pomeților, bărbiei, liniei maxilarului sau a nasului. În asemenea situații, acidul hialuronic se injectează, iar efectele sale sunt temorare așa că va fi nevoie, după o anumită perioada de timp, de reinjectarea substanței.

Pregătirea pacienților pentru injectarea cu acid hialuronic

Procedura de injectare cu acid hialurionic este una simplă, care poate după în jur de 20 – 60 de minute, în funcție de zona remodelată și tehnicile folosite. Pacientului i se va aplică o crema anestezica pe zona care va fi injectată, cu câteva minute înainte de procedura propriu zisă, pentru prevenirea durerilor ce însoțesc înțepăturile acului.

Frecvența injectării cu acid hialuronic

Frecvența injectării cu acid hialuronic depinde de organismul fiecăruia, de modul în care se hidratează, precum și de calitatea acidului injectat. Noile tipuri de acid hialuronic lansate pe piață sunt mai dificil de absorbit, ceea ce înseamnă că afectul este mai persistent în cazul acestora. Specialiștii promit că efectele acidului se văd până la 2 ani, însă adevărul este că poți simți nevoia de reinjectare și după 6-9 luni.

Ceea ce este interesant e că pe măsură ce folosești acidul hialuronic injectat, vei avea nevoie de această procedura tot mai rar. Asta pentru că țesuturile rămân mai hidratate decât înainte de injectare, iar efectele vor fi din ce în ce mai persistente. Cantitatea de acid de care ai nevoie scade, de asemenea, pe măsură ce folosești acidul hialuronic.

Efectele secundare ale injectării cu acid hialuronic

Efectele scundare ale injectării cu acid hialuronic pot fi următoarele:

• Durere sau disconfort

• Învinețirea zonei

• Inflamarea zonei

• Sângerări ușoare

• Pusee de activitate a artritei

• Formarea unor noduli

• Senzația de mâncărime sau sensibilitate în zona injectată

Aceste efecte secundare dispar în câteva zile de la injectare. Rareori apar efecte adverse mai serioase precum: reacțiile alergice, greață, infecție, dureri de cap, simptome specifice răcelii. Fiind o substanță care se regăsește în mod natural în corp, acidul hialuronic rareori cauzează probleme în organism.

Contraindicațiile tratamentelor estetice cu acid hialuronic

Injectarea cu acid hialuronic este contraindicată în primele 3 săptămâni după realizarea unui peeling chimic ori a unei terapii cu laser. În sarcina, acidul hialuronic este contraindicat. De asemenea, nu se cunosc efectele injectării acidului hialuronic în timpul alăptării, așa că e indicat să se aștepte până când copilul nu mai este hrănit cu lapte matern. Pacienții care suferă de afecțiuni autoimune precum lupusul ar trebui să se consulte cu medicul înainte de folosirea acidului hialuronic.

Tratarea arsurilor

Oamenii de știință bănuiesc că procesul de vindecare a arsurilor poate fi accelerat cu ajutorul acidului hialuronic, însă încă se fac studii pe această tema. Așadar, nu există dovezi care să confirme eficacitatea acestuia atunci când vine vorba despre tratarea arsurilor de la nivelul pielii.

Tratarea gonartrozei

Specialiștii recomandă adesea, în tratarea gonartrozei, injecțiile cu acid hialuronic. Asta pentru că acidul hialuronic injectat la nivelul articulației, reduce rigiditatea și sporește totodată mobilitatea acesteia. Acidul hialuronic lubrifiaza articulațiile și cartilajele, făcând viață pacientului mai ușoară.

Chirurgia urechii

Acidul hialuronic este folosit și în intervențiile chirurgicale de la nivelul urechii precum timpanoplastia.

Tratamente oftalmologice

Acidul hialuronic este folosit și în tratamentele oftalmologice, în special în cele folosite pentru tratarea sindromului de ochi uscat. Acidul hialuronic poate fi folosit și pe cale injectabilă pentru tratarea afecțiunilor corneei.

Tratarea problemelor respiratorii

Oamenii de știință cercetează efectele acidului hialuronic în tratarea afecțiunilor respiratorii. Aerosolii pe baza de acid hialuronic pot suprima hiperactivitatea bronșică la pacienții cu astm sau BPOC. Încă se fac studii pe această tema, însă acidul hialuronic ar putea fi un aliat de preț în tratarea afecțiunilor pulmonare.

luni, 21 septembrie 2020453
Comentarii
mai mult...Sănătate
22 oct 00:00SănătateCOVID-3-D, un instrument de monitorizare a mutațiilor care fac dificilă dezvoltarea vaccinurilor împotriva coronavirusului

Cercetătorii din Melbourne au dezvoltat un instrument de monitorizare a mutațiilor care fac dificilă dezvoltarea...284

22 oct 00:00SănătateStudiu: Cofeina trebuie evitată în sarcină și înainte de concepție257
22 oct 00:00SănătatePot acizii grași Omega 3 să fie vegani? Află cum îi obții287
22 oct 00:00SănătateAlimente permise și alimente interzise atunci când ai laringită

Laringita este o afecțiune de sezon, care presupune inflamația mucoasei laringelui și se manifestă prin tuse,...283

22 oct 00:00SănătateDieta în 2020: ce regimuri alimentare sunt mai indicate decât altele300
22 oct 00:00SănătateSfaturi la îndemână împotriva durerilor de cap272
22 oct 00:00SănătateSuferi de reflux gastroesofagian? Soluții pe care le poți încerca

Dintre numeroasele afecțiuni ale tractului digestiv, refluxul gastroesofagian este cea mai frecventă, având...366

22 oct 00:00SănătateMituri și adevăruri despre alimentele congelate323
22 oct 00:00SănătateCe beneficii are ceaiul de rozmarin și cum se prepară297
22 oct 00:00SănătateCare sunt uleiurile esenţiale recomandate în sezonul rece

Aromaterapia poate ajuta la tratarea afecțiunilor care apar cu precădere iarna, precum virozele și bronșita. Dintre...287

22 oct 00:00SănătateStudiu: Acupunctura reduce durerile de cap asociate cu migrena269
22 oct 00:00SănătateTulburări de somn: ingredientele din produsele naturale care chiar funcționează329
Vremea
9.8°9.8° - 13.2° marţi, 20 octombrie 2020
ConstanțaUmiditate: 63%
Vânt: 2.43 m/s
Presiune: 1027 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 oct 09:22SportSurpriza serii - Șahtior Donețk, victorie pe terenul lui Real Madrid (3-2)

Șahtior Donețk a reușit surpriza serii de Champions League, după ce s-a impus (3-2) pe terenul celor de la Real...424

22 oct 00:00SportBayern Munchen a făcut spectacol cu Atletico Madrid (4-0)

Bayern Munchen, deținătoarea trofeului, a început perfect noul sezon de Champions League. Bavarezii au câștigat...316

22 oct 00:00SportNovak Djokovic nu va participa la turneul ATP Masters 1.000 de la Paris

Tenismanul sârb Novak Djokovic, liderul clasamentului mondial, a decis să nu participe la turneul ATP Masters 1.000 de...334

22 oct 00:00SportPele, fericit că este ''lucid'' la aproape 80 de ani

"Regele" Pele, legenda vie a fotbalului, a afirmat că este fericit să fie încă "lucid" la cei aproape 80 de ani,...365

Local
22 oct 23:08LocalSe lucrează pe străzile Hatman Luca Arbore și Mihai Viteazu

Echipele SC Confort Urban SRL au acționat astăzi cu utilaje pentru frezarea zonei carosabile pe strada Hatman Luca...567

22 oct 23:10LocalPolițiștii constănțeni, de vorbă cu adolescenții

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu polițiști din cadrul Biroului...514

22 oct 23:08LocalCând la BORD ai luat ALCOOL, Poliția te ia... DOMOL!

713

22 oct 23:05LocalCoronavirus: Noi măsuri de protecţie la Negru Vodă. Localitatea trece peste indicele de 1.5 la mia de locuitori

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian COȘA, a convocat, miercuri, 21 octombrie a.c., Comitetul Județean...680

22 oct 23:07LocalCORONAVIRUS: 2 NOI DECESE, la Constanța

Până miercuri, 21 octombrie a.c., 6.065 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. În Constanța au...1315

22 oct 23:07LocalDouă unități de învățământ din județul Constanța își modifică scenariile de funcționare

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a convocat, miercuri, 21 octombrie a.c., Comitetul Județean...1056

22 oct 23:08LocalCinci AGENȚI ECONOMICI, în ATENȚIA POLIȚIEI, la Constanța

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, ai Serviciului Rutier și Poliției...1186

22 oct 23:09LocalANCHETĂ la COSTINEȘTI: Au FURAT motorul unei BĂRCI

În urma cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din...633

22 oct 23:09LocalCONDAMNAȚI pentru BĂTĂI și SCANDALURI, la Constanța

956

Politică
22 oct 00:00PoliticăTurcan: Alegerea domnului Iordache este nelegală; cine l-a votat şi-a vândut sufletul

Vicepremierul Raluca Turcan consideră nelegală alegerea lui Florin Iordache la preşedinţia Consiliului Legislativ...365

22 oct 00:00PoliticăLudovic Orban: Ritmul de creştere a numărului de persoane infectate se va reduce

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, la Piteşti, că, din evaluările pe care le deţine, ritmul de creştere a...359

22 oct 00:00PoliticăCiolacu: La PSD nu o să candideze nicio persoană trimisă în judecată. Se face un nou control al listelor

315

22 oct 00:00PoliticăAurescu, către românii din SUA: Există posibilitatea de a vota prin corespondenţă; luaţi în considerare opţiunea

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj către românii din Statele Unite ale Americii să ia...251

22 oct 00:00PoliticăRoman (PNL): Atacăm la CCR alegerea lui Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ

Liberalii vor ataca la Curtea Constituţională a României (CCR) alegerea deputatului PSD Florin Iordache la şefia...311

22 oct 00:00PoliticăSenat: Radu Oprea, noul lider de grup al senatorilor PSD

285

Interviuri
6 oct 00:11InterviuriIon Adrian ROŞU, primarul din Fântânele: Vreau să văd locuitori zâmbitori, comunicativi și sinceri! VIDEO

Ion Adrian Roșu, primarul din Fântânele, care a câștigat alegerile locale din 27 septembrie, din partea PNL, a...2299

3 oct 00:13InterviuriHoria Constantinescu: M-am simțit un NENOROCIT că l-am AJUTAT să plece pe FĂGĂDĂU

HoriaConstantinescu a candidat din partea PPU-SL la Primăria Constanța, însă nu a reușit să obțină decât 4 800...6671

2 oct 00:14InterviuriFlorin Chelaru, primarul din Năvodari: Nu spun că PSD este pe VAL, dar NU este nici sub VAL, cum își doresc unii

2750

2 oct 00:14InterviuriLa Kogălniceanu, Ancuţa Belu are MAJORITATE în Consiliul LOCAL! Video

Ancuța Belu,primarul din Mihail Kogălniceanu, câștigătoarea unui nou mandat la alegerile din 27 septembrie, a...2555

2 oct 00:14InterviuriDeşi NEGOCIAZĂ o COLABORARE, PNL și USR-PLUS NU se vor avea ca fraţii! Video

Constanța a votat pentru schimbare și a optat pentru Vergil Chițac și Stelian Ion, care au obținut 28,48%,...2274

1 oct 00:07InterviuriVasile Delicoti vrea să facă din POARTA ALBĂ o comună MODEL

2780

Monden
22 oct 00:00MondenDominic West va interpreta rolul prințului Charles în două sezoane „The Crown“

Actorul englez Dominic West, cunoscut din filme ca „Mona Lisa Smile” şi „The Square”, se află în negocieri...285

22 oct 00:00MondenMiley Cyrus anunţă că lucrează la un album de coveruri Metallica

Miley Cyrus lucrează în prezent la înregistrarea unui album de coveruri după piesele trupei Metallica, relatează...293

22 oct 00:00MondenFranciza „Fast and Furious“ se va încheia după difuzarea celui de-al 11-lea film din serie

274

22 oct 00:00MondenPaul McCartney va lansa în decembrie un nou album solo

Paul McCartney va lansa în luna decembrie albumul ''McCartney III'', o nouă colecţie de piese compuse de-a lungul...254

22 oct 00:00MondenAlbumul „No Need To Argue“ al trupei The Cranberries, reeditat în versiune remasterizată

Albumul "No Need To Argue" al trupei irlandeze The Cranberries, care conţine hitul "Zombie" şi este cel mai bine...252

22 oct 00:00MondenSolistul trupei The Cure şi rapperul Skepta apar pe noul album al grupului Gorillaz, ce va fi lansat vineri

260

Mapamond
22 oct 00:00MapamondOxfam: Condiţiile din tabăra provizorie de migranţi din Lesbos sunt mai proaste decât cele iniţiale

Organizaţia umanitară Oxfam a criticat condiţiile dintr-o tabără de corturi provizorie pentru refugiaţi şi...273

22 oct 00:00MapamondCoronavirus: Cehia raportează un record de 12.000 de cazuri noi de infectare. Ucraina - 141 de decese

Cehia a raportat miercuri un număr de 11.984 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, cel mai ridicat bilanţ zilnic,...262

22 oct 00:00MapamondCoronavirus: Brazilia va adopta un vaccin chinezesc în pofida polemicii din jurul acestui tratament

258

22 oct 00:00MapamondTurcia: Captură masivă de cocaină pe o navă din Brazilia

Autorităţile din Turcia au capturat 220 de kilograme de cocaină pe o navă ce a sosit din Brazilia într-un port pe...309

22 oct 19:31MapamondCoronavirus: Rusia - record de 15.700 de noi cazuri şi 317 decese; Kremlinul nu pregăteşte măsuri de izolare

Rusia a înregistrat miercuri un număr record de 15.700 de noi infecţii de coronavirus şi de 317 de decese legate de...272

22 oct 00:00MapamondPandemia de COVID-19 accentuează scăderea ratei natalităţii în Japonia

Fenomenul de îmbătrânire a populaţiei în Japonia s-a adâncit într-un ritm şi mai alert în timpul pandemiei de...254

Sănătate
22 oct 00:00SănătateSuferi de reflux gastroesofagian? Soluții pe care le poți încerca

Dintre numeroasele afecțiuni ale tractului digestiv, refluxul gastroesofagian este cea mai frecventă, având...366

22 oct 00:00SănătateMituri și adevăruri despre alimentele congelate

Există numeroase mituri cu privire la alimentele congelate, iar majoritatea dintre acestea sunt legate de păstrarea...323

22 oct 00:00SănătateCe beneficii are ceaiul de rozmarin și cum se prepară

297

22 oct 00:00SănătateAlimente permise și alimente interzise atunci când ai laringită

Laringita este o afecțiune de sezon, care presupune inflamația mucoasei laringelui și se manifestă prin tuse,...283

22 oct 00:00SănătateDieta în 2020: ce regimuri alimentare sunt mai indicate decât altele

Ce trebuie să mănânci ca să slăbești? Nutriționiștii spun că în 2020 e timpul să lăsăm în urmă dietele...300

22 oct 00:00SănătateSfaturi la îndemână împotriva durerilor de cap

Potrivit statisticilor, ne confruntăm cu o durere de cap intensă cel puțin o dată în viață. Deși aceasta trece...272

22 oct 00:00SănătateCare sunt uleiurile esenţiale recomandate în sezonul rece

Aromaterapia poate ajuta la tratarea afecțiunilor care apar cu precădere iarna, precum virozele și bronșita. Dintre...287

22 oct 00:00SănătateStudiu: Acupunctura reduce durerile de cap asociate cu migrena

Comparativ cu metodele obișnuite de tratare a migrenei, acupunctura reduce eficient intensitatea durerilor de cap,...269

22 oct 00:00SănătateTulburări de somn: ingredientele din produsele naturale care chiar funcționează

329

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT