REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Acizii grași Omega 3 din uleiul de peste pot preveni atacurile de gută

Acizii grași Omega 3 din uleiul de peste pot preveni atacurile de gută

Replica API 9 noiembrie 2020 | 00:00 1632

Potrivit unui studiu recent, acizii grași esențiali Omega 3 pot preveni recurentă atacurilor de gută.

Consumul alimentelor pe baza de acizi grași polinesaturati Omega-3, din peștele gras, reduce riscul de atacuri recurente de guță la adulți, potrivit unui studiu publicat recent în jurnalul "Arthritis & Rheumatology", jurnalul oficial al Colegiului American de Reumatologie. Studiul mai arată că acest risc nu a fost redus în urmă consumului de Omega 3 sub formă de suplimente, citează doc.ro.

Recurentă atacurilor de gută este adeseori extrem de ridicată, în ciuda terapiilor la care apelează pacienții pentru a reduce nivelul acidului uric (care se cristalizează sub formă de urat monosodic), așa că oamenii de știință și-au propus să descopere opțiuni alternative pentru controlul gutei.

Deși consumul de acizi grași polinesaturati Omega 3 are efecte antiinflamatoare, cu o eficacitate recunoscută în numeroase afecțiuni din sfera artritei, până acum au existat prea puține cercetări care să examineze efectele pe care Omega 3 le au în privința gutei.

Cercetătorii și-au propus să examineze asocierea dintre Omega 3 și riscul de puseuri de gută, plecând de la ipoteza că un consum de Omega 3, indiferent de formă acizilor grași, ar putea să reducă riscul unui puseu.

Între anii 2003 și 2012, cercetătorii au recrutat prin intermediul unui studiu (Boston University Online Gout Study) 724 de pacienți cu gută, cu o vârstă medie de 54,5 ani, care aveau această boală, în medie, de 8 ani, pentru a explora riscul de recurentă al atacurilor de gută pe durata unui an.

Participanții au completat chestionare online în timpul atacului de gută (perioada de hazard), cât și la fiecare 3 luni, adică în zilele în care nu aveau puseuri (perioada de control). Participanții trebuiau să raporteze în aceste perioade expunerea la Omega 3 din alimentație și din suplimente, în cele 48 de ore imediat după consum.

Expunerile primare se refereau la dietă și la suplimente, medicamente și activitatea fizică. Efecte principale, care îi interesau pe cercetători, erau riscul de a avea un atac de gută în timpul perioadelor de hazard și de control. Efectele secundare erau reprezentate de riscul de atac de gută sau puseu dat de raportul dintre acizii grași Omega 3 și Omega 6.

Ce au descoperit oamenii de știință în acest studiu

Dintre participanții care s-au înscris la studiu, 85% au avut gută acută, potrivit criteriilor din 1977 ale Colegiului American de Reumatologie, iar 48% dintre ei luau un anumit tip de medicație pentru gută. Când au completat chestionarele online, 22% dintre pacienți au raportat că au consumat acizi grași omega 3 într-o anumită formă (19% din surse alimentare și 4,6% sub formă de suplimente) cu 48 de ore înainte.

Cercetătorii spun, așadar, că urmare a ajustărilor pe care le-au realizat față de mai multe variabile, comparativ cu lipsa consumului acestor substanțe, suplimentele cu Omega 3 din ulei de peste, ulei din ficat de cod) nu au avut un efect asupra riscului de recurentă a puseului de gută. Dar tot oamenii de știință spun că prin consumarea oricărei cantități de peste gras, s-a redus semnificativ riscul de atac de gută cu până la 33%.

Studiul mai spune că, prin consumul unei porții de peste gras bogat în omega 3, s-a redus numeric vorbind riscul de puseu de guță, iar consumul a două porții (sau mai mult de două porții de peste gras) a scăzut semnificativ riscul de recurentă în ce privește atacurile de gută, scrie rheumatologyadvisor.com.

Când au evaluat riscul de puseuri de gută în concordanță cu raporturile dintre acizi grași diferiți, cercetătorii au descoperit că 2 porții sau mai mult de 2 porții de alimente neutre nu au oferit niciun fel de reducere a riscului, pe când alimentele cu un conținut redus de Omega 3 și conținut mai mare de Omega 6 au crescut semnificativ riscul de atac de gută.

Studiul acesta subliniază, spun autorii lui, potențialul efect benefic al acizilor grași polinesaturati Omega 3 în ce privește limitarea simptomelor neplăcute ale atacurilor acute de gută. Tot ei mai spun că sunt necesare investigații suplimentare, în studii clinice adecvate, pentru a se descoperi și alte informații utile despre consumul și dozele adecvate de Omega 3 pentru prevenirea atacurilor de gută.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369