REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Acneea. Cauze, simptome și remedii. Cum o prevenim?

Acneea. Cauze, simptome și remedii. Cum o prevenim?

Replica API 4 mai 2020 | 00:00 851

Acneea este o afecțiune a epidermei, stratul superficial al pielii, apărută ca urmare a unei secreții crescute a glandelor sebacee și caracterizată prin puncte negre, puncte albe sau coșuri care apar la suprafața pielii. Acneea este una dintre afecțiunile medicale cu care fiecare om se confruntă cel puţin o dată în viaţă, scrie ziarmedical.ro.

Cum bine ştim, acneea nu cauzează numai un disconfort fizic, ea poate avea un impact major şi asupra vieţii sociale. Mai ales asupra tinerilor, foarte preocupaţi de felul în care arată.

Care sunt cauzele acneei?

În cele mai multe cazuri, acneea apare când porii de la suprafața pielii sunt înfundați, acești pori aducând la suprafață secretia glandelor sebacee, numita și sebum. Aceasta este o substanță uleioasă ce ajută pielea să fie impermeabilă şi, în plus, o ajută să nu se usuce.

Apoi, trebuie să ştim că acneea nu este cauzată de infecţii, dar cu toate astea infecţiile pot înrăutăţi situaţia.

Se estimează că fiecare din noi suntem predispuși într-o mai mare sau mai mica masura la apariția acneei, considerându-se că materialul genetic al fiecăruia este responsabil pentru 80% dintre cazuri. Rolul dietei ca și cauză nu este clar. Însă, fumatul țigărilor crește riscul apariției acneei sau a înrăutățirii acesteia. Acneea afectează cel mai mult pielea ce are un număr ridicat de glande sebacee incluzând fața, partea de sus a pieptului și spatele. În timpul pubertății ambelor sexe, acneea este adeseori pornită de anumiți hormoni androgeni, precum testosteronul.

Alți factori care pot declanșa sau agrava acneea sunt:

- vârsta;

- modificările hormonale;

- medicamente care conțin corticosteroizi, testosteron sau litiu;

- alimentatia;

Simptomele acneei

Acneea se poate instala în orice zona a corpului, însă apare mai frecvent pe față, spate, piept, umeri si ceafa. Cele mai frecvente tipuri de acnee sunt punctele negre și punctele albe, cunoscute și sub denumirea de comedoane.

Punctele albe care apar sub forma unor puncte ușor ridicate sub piele. Cand sunt expuse la aer, conținutul blocat în pori se oxideaza, iar punctele se înnegresc devenind “coșuri negre”.

Semnele și simptomele acneei variază în funcție de severitatea bolii:

- puncte albe (porii înfundați închiși)

- puncte negre (porii înfundați deschiși)

- zone mici si roșii, umflate si sensibile (papule)

- coșuri (pustule), care sunt papule care au puroi la suprafață

- umflături mari, solide, dureroase, sub suprafața pielii (noduli)

- noduli durerosi, plini cu puroi, situați sub suprafața pielii (leziuni chistice)

Cum știm că avem acnee? Tipuri de acnee

Dacă prezinți simptomele acneei, medicul tău poate stabili diagnosticul prin examinarea pielii. Medicul tău dermatolog va identifica tipurile de leziuni de pe piele și severitatea acestora, pentru a determina care este cel mai bun tratament recomandat în cazul tău.

În funcție de severitate exista următoarele tipuri de acnee:

Acnee ușoară

Punctele albe și punctele negre sunt cea mai blândă formă de acnee. Acestea pot fi uneori îndepărtate cu unele medicamente specifice , cum ar fi cele care conțin acid salicilic sau peroxidul de benzoil. Dacă punctele albe ori punctele negre nu răspund la aceste medicamente, comedoanele sunt tratate destul de ușor și cu retinoizii topici (cu aplicare locală).

Acnee moderată

Pustulele și papulele sunt forme mai moderate de acnee. Ele pot sau nu să dispară în urma folosirii medicamentelor ori substanțelor eliberate fără prescriptie medicala. Acneea moderata care este foarte raspandita pe corp ori pe fața poate necesita o prescripție medicală pentru un medicament tipic sau oral, de la medicul dermatolog.

Acnee severă

Nodulii si chisturile sunt cele mai severe forme de acnee. Pacientul trebuie să meargă la un medic dermatolog pentru a scapă de acneea severă. Dacă, acesta stoarce sau umblă la noduli sau chisturi, aceste leziuni pot lasă în urmă cicatrici post-acneice.

Tratamentul acneei

Medicamentele și produsele pentru acnee acționează prin reducerea producției de sebum, accelerarea procesului de transformare a celulelor pielii, combaterea infecțiilor bacteriene sau reducerea inflamației – care ajută la prevenirea cicatricilor.. Pentru o vindecare completa e nevoie de o perioadă lungă de tratament.

Important de reținut că regimul de tratament pe care medicul dumneavoastră îl recomandă depinde de vârsta pacientului, de tipul și de severitatea acneei.

Există și alte variante de tratament, pe lângă medicamente, cum ar fi terapia cu laser sau peeling-ul facial.Tratamentul este unul complex și se individualizează în funcție de forma clinică, extinderea, vechimea, tratamentele anterioare sau după vârsta pacientului.

Astfel ca, paleta de tratament cuprinde: antibiotice locale sau generale, bactericide locale, hormone sau retinoizi. Tratamentele pot consta și în administrarea de antibiotice sau contraceptive orale, aplicarea de creme speciale, dermabraziune, peeling chimic, tratament cu laser sau chiar injecții cu cortizon. Reține, însă, că tratamentul acneei este unul complex și individualizat în funcție de forma de acnee de care suferi!

Cum prevenim acneea?

Există o serie de metode care ajută la prevenirea acneei. Pentru a reduce riscul de apariție a acneei și a coșurilor (pustulelor), este important să ne menținem un ten curat şi luminos care poate respira. Pentru aceasta trebuie curăţat atât dimineaţa, cât şi seara cu o loţiune specială pentru tipul de ten pe care îl ai.

Evită săpunul, oricât de fin ar fi, acesta tot usucă pielea feței. Apoi, aplică o loţiune tonică şi hidratează pielea cu cremă. De preferat ar fi ca aceste produse pentru îngrijire să fie recomandate de medicul dermatolog.

Apoi, pentru a menţine igiena feţei este important să schimbi de două ori pe săptămână aşternutul. Pe faţa de pernă rămân microbi, transpiraţie şi, tocmai de aceea, este esenţial să o speli des şi la temperaturi cât mai ridicate.

În plus, este recomandat ca pernele şi pătura sa fie scuturate şi aerisite zilnic afara pentru a îndepărta măcar o parte din microorganismele adunate.

Folosește produse cosmetice pe baza de apa sau non-comedogenice și evită cosmeticele care conțin ulei.

Nu îți atingi fața cu mâinile murdare.

E bine să faci duș după fiecare ședința la sală de sport.

Evită hainele strâmte, din materiale sintetice.

Nu stoarce coșurile, pentru că acest lucru duce la dezvoltarea bacteriilor și la exces de sebum.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614