REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Acțiunea Prefecturii împotriva City Park Mall, TARDIVĂ: construcția rămâne nestingherită la locul ei

Acțiunea Prefecturii împotriva City Park Mall, TARDIVĂ: construcția rămâne nestingherită la locul ei

Replica API 12 noiembrie 2019 | 01:39 452

Hotărâre de Consiliu adoptată cu nerespectarea prevederilor legale.

Hotărâre de Consiliu adoptată cu nerespectarea prevederilor legale.

Prefectura Constanța pierdut definitiv procesul prin care a contestat Planul Urbanistic de Detaliu ce a stat la baza construirii City Park Mall, PUD adoptat de consilierii locali municipali cu nerespectarea prevederilor legale, după cum au constatat inspectorii de la Inspectoratul de Stat în Construcții. Din păcate, hotărârea a fost atacată în instanță prea târziu, motiv pentru care Tribunalul a respins acțiunea. La fel și magistrații Curții de Apel Constanța, decizia pronunțată pe 6 noiembrie a.c. rămânând definitivă.

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Prefectul județului Constanța a solicitat anularea HCLM Constanța nr.285/25.05.2005 privind modificarea altei hotărâri, respectiv HCLM nr.142/2001 ce vizează un plan urbanistic de detaliu elaborat în vederea construirii City Park Mall pe terenul în suprafaţă de 52455,71 mp. Cea din urmă hotărâre a fost modificată în sensul schimbării amplasamentului şi scăderii procentului de ocupare. Acțiunea în instanță a survenit după ce, pe 14 mai 2018, Inspectoratul Județean în Construcții Constanța a înștiințat Prefectura Constanța că, urmare a unei sesizări, au fost efectuate verificări referitoare la legalitatea adoptării de către Consiliul Local Constanța a H.C.L.M. Constanța nr.285/25.05.2005 privind modificarea HCLM nr. 142/2001 rezultând că a fost adoptată cu nerespectarea prevederilor legale. Mai exact, a fost aprobată documentația de urbanism PUD pentru Centru de Agrement, cultură și comerț-Mall-zona Parc Tăbăcărie în lipsa avizului favorabil de la gestionarul rețelei de electricitate Electrica Dobrogea, ceea ce constituie abatere față de prevederile anexei 2 la Legea nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul consolidată la data de 24.08.2004 prin O.G.nr.69/2004.

La Tribunal, City Park Constanța SRL a formulat cerere de intervenție în interesul Consiliului Local, prin care a arătat că este proprietara imobilului teren și construcție (centru comercial) la baza autorizației de construire stând și documentația de urbanism de tip PUD - Centru de Agrement, cultură și comerț-Mall-zona Parc Tăbăcărie. Societatea a mai arătat că a dobândit dreptul de proprietate asupra terenului prin cumpărare în baza contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr.1817/16.11.2005 și construcția în baza autorizației de construire nr.3441/23.12.2005, nr.1648/31.07.2006 și respectiv 1024/13. 05.2008. Cu această ocazie, societatea a invocat în instanță excepția prescripției dreptului Prefectului de a solicita anularea actului administrativ contestat, excepția lipsei de interes a prefectului în promovarea prezentei acțiuni și pe fond respingerea acțiunii cu cheltuieli de judecată. Judecătorii Tribunalului au admis cererea societății City Park Mall și au respins cererea, pe motiv că a fost depusă tardiv. Adică, după 13 ani de la adoptarea ei. Potrivit legii, hotărârea ar fi trebuit atacată în cel mult un an de zile de la adoptare. Prefectura Constanța a atacat decizia, apelul fiind înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța marți, 6 august. Însă, și magistrații de aici au menținut valabilă hotărârea, din același motiv.

Decizia pronunțată de Curtea de Apel Constanța pe 6 noiembrie este definitivă.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hienele constantene si nu numai au rupt , au sfasiat toata Constanta! Constantenii au stat cu limba in gura si au incasat pachetele lu' Pastaie si transportul gratuit. Au distrus ITC-ul ca sa puna mana pe el.
0
0
Se intreaba cei care comenteaza ca a facut ISC ul cand s-a construit City, uitati ca Mazare era seful PSD Constanta si el numea toti sefii de institutii. Toti ii ciuguleau din mana, il suparai, zburai
1
0
Praf in ochi pentru prosti. Mai drege pulea spataru busuiocul...
3
0
Ce ne trebue noua teatru daca avem la televizor in fiecare zi Las Fierbinti???
2
1
Saraciilor ce sunteti, vreti parcuri?!
2
6
ce parcuri frumoase au Bucurestiul si alte orase! Constanta mai are unul si asta ciuntit, vai mama lui. Pacat.
9
0
Cine apare pe acte sa fie tras la raspundere,orice nume scris pe actele acestei afaceri dubioase sa fie chemat de urgenta!Dar e utopic gandul ca ei se tin unul pe altul in brate si ar trebui sa scoatem ghilotina dar sar in cap organizatiile internationale,tratatele si asta e MARELE LOR NOROC
9
0
Cine se gandeste ca City Park a fost doar opera lui Mazare, se inseala amarnic. Complicitatea a fost transpartinica, consiliul ocal, prefectura, conducatorii institutiilor care au semnat aprobarile, juristii, avocatii etc cu aprobarea serviciilor. Traim intr-o tara cu institutii putrede si conducatori lasi, in care justitia este disponibila pentru cine ofera mai mult.
12
1
City Park Mall reprezinta o catastrofa ecologica pentru municipiul Constanta.
15
1
Stiau bine ca vor distruge , o parte din Tabacariei . Atunci ca si acum , spatiul verde este cel mai mare , dusman al Primariei si Consiliului Local . Nu trebuie argumente , mergeti pe jos prin tot Tomis Nord , inclusiv pe blv. A . Lapusneanu , intre cocina City si Dobrogea .
10
2
Cine era seful insepctoratului de stat in constructii care intr-un an de zile nu a constatat la timp ilegalitatile? La puscarie cu el. De ce ISC acum se ocupa de spetele vechi care nu mai au nicio sansa in instanta iar smecheriile continua atat in privat cat si la primarie? Doar splati in urma si legalizati prin decizii de instanta? Cati vor fi dati afara dupa o asemenea decizie?
15
2
Asa s-a vrut.Constanta nu mai are nici un parc.
19
4
Mircea, fa-te ca lucrezi !
12
1
In Romania ce e furat furat ramane. Pana cand?
35
3

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369