REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Activitatea fizică reduce mortalitatea la pacienții cu diabet

Activitatea fizică reduce mortalitatea la pacienții cu diabet

Replica API 10 iulie 2020 | 19:18 942

Pacienților cu diabet de tip 2 le-ar putea fi prescrisă activitatea fizică, pentru a-și controla mai bine glicemia (cantitatea de glucoză / zahăr care se găsește în sânge) și pentru a-și îmbunătăți sănătatea inimii.

Această este una dintre recomandările făcute într-o lucrare de cercetare ce vine de la Asociația Europeană de Cardiologie Preventivă (European Association of Preventive Cardiology - EAPC), o ramură a Societățîi Europene de Cardiologie (ESC - European Society of Cardiology). Lucrarea a fost publicată la jumătatea lunii ianuarie 2019 în "European Journal of Preventive Cardiology" (Jurnalul European de Cardiologie Preventivă).

Este important să facem mișcare

"Stilurile de viață sedentare și dietele nesănătoase sunt cei mai importanți factori care duc la creșterea numărului de pacienți cu diabet de tip 2 și cu probleme cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic. Diabetul dublează riscul de mortalitate, dar cu cât pacienții devin mai în formă și slăbesc, cu atât mai mult scade acest risc. Din păcate, majoritatea pacienților nu se implică în programe de exerciții fizice.", a declarat autorul principal, dr. Hareld Kemps, medic cardiolog la Máxima Medical Centre, Veldhoven, citat de medicalxpress.com și preluat de doc.ro.

Unul din 11 adulți de la nivel mondial suferă de diabet, iar dintre toate cazurile de diabet, 90% sunt reprezentate de diabetul de tip 2. Aproape toți pacienții cu diabet de tip 2 dezvoltă complicațîi cardiovasculare, care sunt principalele cauze de deces în acest grup de pacienți, subliniază medicii cardiologi.

Lucrarea de cercetare oferă recomandări practice pentru medici referitoare la modul în care îi pot motiva pe pacienți să includă activitatea fizică în rutină lor zilnică, să își stabilească obiective ușor de atins și ușor de măsurat și să creeze programe personalizate de exerciții fizice, pentru că pacienții să atingă aceste obiective.

"Nu este suficient doar să sfătuim pacienții să facă mișcare, ceea ce, de regulă, fac medicii. Pacienții trebuie să fie evaluați pentru comorbidități, pentru riscurile asociate cu exercițiile fizice și în privința preferințelor personale. Acest lucru va fi eficient din punctul de vedere al costurilor pe termen lung, așa că noi trebuie să îi trezim pe cei care fac politicile publice și pe cei care fac asigurările de sănătate, pentru a plăti pentru asta. Asta necesită că medicii să preia frâiele și să ceară că programele de acest gen să fie decontate", a declarat dr. Hareld Kemps.

Pentru început, pacienții cu diabet ar trebui să meargă la medicul lor pentru un plan personalizat prin care să facă mai multă mișcare. De asemenea, există anumiți pași pe care pacienții diabetici îi pot face, fără a merge mai întâi la un medic, cum ar fi să facă pauze dese, să facă mișcare (întrerupând astfel orele lungi de stat jos, la birou) și să facă exerciții fizice de intensitate moderată, cum ar fi plimbările, un mers alert și mersul pe bicicletă.

Aderarea pe termen lung la un astfel de plan poate fi îmbunătățită prin anumite mici "trucuri": de pildă, pacientul cu diabet își stabilește la început niște obiective ușor de atins, care sunt măsurabile, iar medicul adaptează planurile de exerciții fizice la preferințele pacientului. Consilierea de la distanță pare și ea o soluție promițătoare, mai spun experții, iar pacienții se pot monitoriza singuri cu ajutorul ceasurilor inteligente, care trimit informațiile la un medic specialist, pentru a primi feedback de la acesta.

Obiectivele specifice (clare) și practice tind să fie motivaționale, mai spune dr. Kemps. "Pentru o persoană în vârstă, acest lucru s-ar traduce prin urcarea scărilor din locuința sau din bloc sau mersul pe jos până la supermarket - obiective ușor de atins care chiar le pot îmbunătăți pacienților calitatea vieții. Un stimulent este că datorită controlului mai bun asupra glicemiei, acest pacienți s-ar putea să aibă nevoie să folosească mai puține medicamente.", subliniază dr. Hareld Kemps.

Controlul glicemic și o stare mai bună a sistemului cardiorespirator sunt două dintre țintele "de dorit" în cazul pacienților diabetici. Ambele se îmbunătățesc odată cu exercițiile și antrenamentele, modificările lor pot fi măsurate și în același timp, ele sunt asociate cu bunăstarea pacientului, cu morbiditatea și mortalitatea. În plus, activitatea fizică ajută la scăderea tensiunii arteriale și a lipidelor dăunătoare din sânge.

În încheiere, dr. Kemps spune că tipul și intensitatea exercițiilor fizice trebuie să fie personalizate în funcție de fiecare pacient în parte. Unele exerciții, de pildă, nu sunt sigure pentru pacienții care dezvoltă aritmii în timpul efortului fizic sau cei care au ischemie (fluxul sangvin către inima este limitat).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920