REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Activități de vacanță care îi mențin pe copii curioși și le îmbunătățesc atenția

Activități de vacanță care îi mențin pe copii curioși și le îmbunătățesc atenția

Replica API 31 iulie 2021 | 00:00 559

Vacanța de vara poate fi un adevărat paradis pentru copii când vine vorba de învățare și educație, dacă știi cum să îi atragi în direcția dorită. Ce activități de vacanță educative le poți sugera copiilor?

Sursă foto: Shutterstock

În primul rând, vacanța e un bun moment pentru copii să ia pauză de la statul pe telefon și tabletă, iar dacă tot le folosesc, e bine ca părinții să le instaleze aplicații educative. De exemplu, pentru copiii trecuți de 4 ani, poate fi utilă aplicația The Human Body, care îi învață ce rol au organele și cum funcționează corpul. De asemenea, pe YouTube Kids se găsesc videoclipuri educative și distractive pentru cei mici până în 5 ani. Pentru cei peste 6 ani, aplicația ShipAntics conține puzzle-uri educaționale și ghicitori.

În al doilea rând, dacă ai în casă un preadolescent care își dorește să petreacă ore bune în față televizorului sau să se joace jocuri video, s-ar putea să fie ceva mai greu să-l desprinzi de aceste obioceiuri. Dar, cu puțină ingeniozitate și planificare, poți transforma vacanța de vară a copilului într-o perioadă care îl va face să exploreze noi hobby-uri, să învețe ce înseamnă responsabilitatea și să își consolideze abilitățile pe care le-a dobândit de-a lungul anului școlar, scrie doc.ro.

Iată mai jos câteva activități de vacanță, care să mențină copilul ocupat, curios și entuziasmat:

La vânătoare de frunze

În această activitate pot fi atrași copiii cu vârste între 5 și 12 ani. Părinții trebuie să aleagă o zonă cu mult spațiu verde, cum ar fi un parc sau grădina bunicilor de la țară și un interval orar optim, pentru a evita expunerea la radiațiile ultraviolete periculoase. De exemplu, dimineața, până în ora 11:00, sau după ora 17.00. Toată lumea adună de pe jos frunze diferite, după care copiii trebuie să potrivească frunzele pe care le au în recipient cu acelea care cresc în copaci, ori pe anumite tufișuri. Pentru a afla numele plantelor sau copacilor și mai multe informații despre acestea se poate folosi o aplicație pe telefon cum este PlantSnap.

Cultivarea legumelor și verdețurilor în grădina bunicilor

În cazul în care copiii au bunici într-o zonă rurală, cu o grădină spațioasă, aceștia pot învăța cum se cultivă și se cresc legumele. Părinții sau bunicii pot începe prin a-l încuraja pe cel mic să pună în pământ semințe sau mici lăstari, care se găsesc cu ușurință la supermarket ori din piață.

Copilul va fi învățat despre nevoile plantelor, despre acele lucruri esențiale pentru dezvoltarea lor (aer, apă, lumina soarelui și nutrienți), și va fi încurajat să îi ajute pe bunici să își îmbogățească grădina cu verdețuri, flori sau legume. Poate fi o modalitate distractivă prin care cel mic învață noțiuni de bază despre grădinărit și află de unde provin anumite alimente.

Învățarea unor responsabilități casnice

E bine ca activitățile de vacanță să conțină și învățarea diverselor responsabilități. Chiar și copiii mici pot să învețe să fie responsabili, ajutând părinții sau bunicii, de exemplu, să pună masa, să aibă grijă de un animal de companie, să ude florile din grădină sau de la fereastră sau să facă ordine într-un dulap mic. Cei mai mărișori pot ajuta părinții sau bunicii să spele mașina, să culeagă fructe, să hrănească animalele domestice, să adune fânul sau să vopsească un gard.

Consultanță pe problemele care țin de locuință

Un alt pont pentru activități de vacanță: părinții își pot ruga copiii să le fie consultanți pe probleme casnice, pentru a găsi împreună modalități de a îmbunătăți anumite zone din locuință sau din curte: să rearanjeze locul de joacă, să adune în saci hainele pe care nu le mai poartă, pentru a face mai mult spațiu în șifonier, să vopsească o ușă, să monteze împreună un dulăpior etc.

Alcătuirea unui album de vacanță despre aventurile familiei

O vacanță în familie reprezintă ocazia perfectă pentru a crea de la zero un jurnal sau un album care va fi un adevărat suvenir pentru viitor. Când familia pleacă într-o călătorie în vacanța de vară, copiii vor fi rugați să colecționeze cărți poștale, meniuri de la restaurante și pliante de la atracțiile turistice pe care le-au vizitat. Apoi, vor fi încurajați să lipească aceste suveniruri într-un album, să noteze scurte descrieri ale locurilor pe care le-au vizitat în vacanță și să scrie scurte povești despre aventurile familiei.

În acest fel, copiii pot desfășura una dintre cele mai plăcute activități de vacanță, iar dacă adună în fiecare vacanță câte un astfel de album, în timp se vor strânge mai multe, iar părinții și copiii își vor aminti cu drag de aventurile lor atunci când le vor răsfoi.

Interviu cu bunicul sau cu bunica

Iată o altă activitate grozavă de vacanță pentru copiii cu vârste de 10 ani sau mai mari. Se poate întâmpla ca bunicii să se simtă singuri sau, pur și simplu, să nu aibă cu cine discuta despre anumite lucruri din tinerețea lor, deși au încă în memorie numeroase amintiri frumoase de când erau mici. Părinții își pot ajuta copiii să facă o serie de întrebări pentru bunici, după care aceștia să fie intervievați de copii.

De exemplu, copiii le pot adresa bunicilor întrebări precum: „Care erau jucăriile tale favorite în copilărie?”, „Ce nu îți plăcea să mănânci când erai mic/ă?”, „Care a fost vacanța ta preferată?”, „Ce materii îți plăceau la școală?”, „Cum l-ai cunoscut pe bunicul/cum ai cunoscut-o pe bunica?” etc.

Copiii trebuie îndemnați să fie curioși și să pună și alte întrebări care le mai vin în minte pe loc, în timpul interviului, pentru a afla cât mai multe detalii interesante de la bunicul sau bunica. În acest fel, povestea de viață a unei persoane dragi le va stârni curiozitatea și vor afla lucruri pe care poate nu le bănuiau despre bunici.

Copiii vor fi încurajați să facă interviul înregistrat pe telefon, după care să îl transcrie într-un fișier. Când va fi gata, părinții pot printa acest interviu, alături de câteva fotografii ale bunicilor și îl pot distribui rudelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920