REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Actrița Adriana Trandafir, un pensionar atipic - efervescent și optimist: ‘Mi-am descoperit harul pedagogic şi acest lucru m-a schimbat, m-a reinventat, m-a reînviat’

Actrița Adriana Trandafir, un pensionar atipic - efervescent și optimist: ‘Mi-am descoperit harul pedagogic şi acest lucru m-a schimbat, m-a reinventat, m-a reînviat’

Replica API 10 septembrie 2018 | 00:00 729

Teatrul independent este din ce în ce mai vizibil în ultima perioadă, există festivaluri, unul dintre ele fiind chiar la noi acasă. Nume importante din lumea teatrului au ajuns luna aceasta pe litoralul românesc, odată cu Festivalul Internaţional de Teatru Independent Constanţa, ediția 2018, căci despre el este vorba. Așadar, în cadrul acestui eveniment plin de culoare petrecut la malul mării în perioada 1-8 septembrie, îndrăgita actriță Adriana Trandafir a deschis inimile constănțenilor și turiștilor aflați pe litoralul românesc și a deschis totodată calea actorilor participanți spre lumea teatrului.

Actrița Adriana Trandafir, nascută pe 26 aprilie 1956 într-o comună de lângă Pitești este recunoscută pentru veselia și energia pozitivă pe care o împrăștie în jur, dar și pentru felul său optimist de a aborda problemele, oricât de complicate ar fi ele. Ajunsă la pensie, actrița continuă să pășească pe drumul teatrului, de data aceasta într-un mod aparte. Se pare că atunci când o ușă se închide, se deschide alta mai mare și mai frumoasă. Renumita actriță continuă să ne binedispună și să ne inspire prin demersul său actoricesc.

“Pentru români ieşitul la pensie înseamnă uşa deschisă către moarte, din nefericire. Eu am spus demult, în ziua în care am să ies la pensie, legal, eu ies la pensie. Toată lumea se întreba atunci ce o să fac şi ce o să se întâmple cu mine. Le-am spus tuturor încă de atunci că abia aştept să ies şi am şi ieşit pentru că vreau să fac lucrurile pe care nu am avut tihna să le fac. Adică să îmi vizitez prietenii, să citesc, să văd filme, să mă plictisesc pentru că eu nu m-am plictisit niciodată. De asemenea, să fiu liberă, să am programul meu, să fiu propriul meu stăpân, să mă culc liniştită fără să mă gândesc a doua zi că trebuie să plec, am premieră, nu am prins trenul. Asta era în visul meu ideal. Ei bine, nu s-a întâmplat aşa în sensul că după ce am ieşit la pensie şi am avut curajul să spun nu mai vreau să fiu instituţionalizată, muncesc de trei ori mai mult decât munceam înaine şi eu sunt un om care înafara perioadei în care am născut şi am alăptat copiii, eu tot timpul am fost pe scenă, tot timpul am lucrat. Dumnezeu a făcut posibil ca atunci când mi s-a închis o uşă să mi se deschidă o fereastră, când s-a închis şi fereastra să mi se deschidă o trapă undeva şi tot timpul să am şi să fiu implicată în tot felul de proiecte. Se spune că actorii sunt nemulţumiţi în două situaţii: când nu joacă şi când joacă prea mult.”, a declarat pentru Replica de Constanţa, actriţa Adriana Trandafir, aflată în oraşul de la malul mării cu ocazia Festivalului Internaţional de Teatru Independent din Constanţa ce a avut loc în preioada 1-8 septembrie 2018.

Adriana Trandafir și harul pedagogic: “Profesia trebuie să facă în așa fel încât să vindece sufletele”

Îndrăgita actriță Adriana Trandafir ne-a povestit cum pedagogia a început să facă parte din viața sa și cum acest har descoperit recent îi oferă șansa să se învețe pe sine, dar și pe cei mici și mari, să devină tot mai buni, să-și deschidă inimile și să se redescopere.

“În ultima perioadă mi-am descoperit harul pedagogic şi atunci am intrat în învăţământul teatral, predau la Constanţa şi la Bucureşti, şi acest lucru m-a schimbat, m-a reinventat, m-a reînviat. Apoi mi-am făcut o școală de teatru în București unde lucrez cu grupe de copii și adulți. Pentru mine fac lucrul ăsta, pentru că învăț în fiecare zi, de la fiecare. Iau întotdeauna binele din orice rău mi se întâmplă. Mie nu îmi place să trăiesc în trecut, mie îmi place să trăiesc în prezent și să le spun copiilor ce și cum trebuie făcut acum. Nu mai există liniștea, armonia mileniului trecut, acum viața asta este și trebuie să ne asumăm toate responsabilitățile. Profesia trebuie să facă în așa fel încât să vindece sufletele. Este foarte greu să fi părinte și actor în zilele astea. De ce? Pentru că meseria este foarte grea. Responsabilitățile sunt foarte mari. “Pe vremea mea” când am terminat în ‘79, am terminat 6 fete, 6 băieți pe toată țara și erau 57 de teatre care se băteau pe noi ca să ne ia. Acum, în fiecare debara există o sală de teatru, în fiecare cartier există școli, în fiecare oraș există școli... Bun, faci școala de teatru, dar ce faci după? Degeaba faci școala de teatru și după aceea te faci taximetrist, sau da, poți fi cel mai bun taximetrist dintre toți făcând asta, dar dacă ești taximetrist și nu ești talentat, foarte greu poți să fii actor. Profesia asta înseamnă umilință, înseamnă tot timpul să știi, să faci totul cu nisip în dinți, te umilește scenograful care te pune să stai altfel îmbrăcat. Te umilește regizorul care te pune să stai în cap. Te umilește publicul care te fluieră, te înjură, nu te aplaudă, nu te place. El te ridică el te coboară. Este o meserie în care întotdeauna o iei de la zero.”, a adăugat frumoasa actriță.

Adriana Trandafir, despre Teatrul independent și oportunitatea redescoperirii: “Foarte puțini actori de vârsta mea fac teatru independent pentru că este o profesie în sine”

Teatrul independent reprezintă o nouă ușă deschisă, plină de inspirație și optimism. Actrița Adriana Trandafir îmbrățișează teatrul independent din mai multe motive, unul dintre ele fiind deschiderea către neconvențional.

“Teatrul independent este o oportunitate de a ne redescoperi. Foarte puțini actori de vârsta mea fac teatru independent pentru că este o profesie în sine, să poți să joci cu spectatorul aici, să poți să joci afară în timp ce unii pleacă, unii vin. Să poți să ieși din spațiul acesta convențional și să intri în spații neconvenționale și să le dai viață. Dacă în sufletele noastre avem spații în care poți primi cu bucurie oameni, întâmplări bune rele, experiențe în suflet. Teatrul independent m/a făcut să văd toată planeta. Am avut turnee în Australia, în Coreea, în Egipt, în Tunisia, în Iordania. Mi-am dat seama că zborul meu de pe scena clasică înspre deschiderea pe care o are teatrul independent a fost o alegere foarte bună. Nu regret nimic. Sunt bucuroasă că pot să fac lucrul ăsta pentru care trebuie să mă pregătesc tot timpul. Actorul insgtituționalizat este angajat și nimeni nu îl dă afară, nu îi ia locul. El stă acolo până primește pensia, totul este cald și bine că joacă, că nu joacă, lucrurile fiind previzibile. Dar aici, în teatrul independent suntem într-un front deschis și oricând, oricine îți poate lua locul. Întotdeauna ieri nu este ca astăzi și astăzi poate nu o să fie niciodată mâine.”, a declarat pentru Replica de Constanța, actrița Adriana Trandafir.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
incontestabil doamna joaca bine,dar in interviurile live este certata cu gramatica limbii romane...,,A se corecta,Mitica!"
0
0
te mananca la bazdac cucoana.
0
0
Filtrati comentariile!!! Sunt mizerabile!!!!
0
0
'Ai s'te chishhh in freza frumoaso.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108