REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
23.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Actul constitutiv al Oil Terminal va fi modificat. Schimbările afectează veniturile şefilor

Actul constitutiv al Oil Terminal va fi modificat. Schimbările afectează veniturile şefilor

Replica API 26 septembrie 2014 | 00:49 415

CA-ul trebuie să elaboreze în următoarele 3 luni strategia până în 2025

CA-ul trebuie să elaboreze în următoarele 3 luni strategia până în 2025

Noii administratori ai companiei de stat constănţene Oil Terminal propun acţionarilor modificarea actului constitutiv al societăţii, în Adunarea Generală Extraordinară (AGEA) convocată pentru data de 24/25 octombrie a.c. Schimbările se referă atât la obligaţiile ce revin AGA şi influenţează inclusiv veniturile administratorilor şi directorilor din cadrul Oil Terminal. Modificările au fost solicitate, în cea mai mare parte, de acţionarul majoritar, adică Ministerul Economiei, dar există propuneri înaintate şi de proaspătul administrator Valeriu Ivan. Astfel, o primă modificare se referă la termenul în care Oil Terminal va plăti dividendele către acţionari. Dacă în actuala formă a actului constitutiv, termenul este de 60 de zile de la data AGA de stabilire a dividendelor, prin modificarea cerută de Ministerul Economiei acest termen dispare, plata urmând să se facă la ce termen va considera de cuviinţă AGA. De asemenea, legat de competenţele AGA, acţionarul majoritar propune ca aceasta să aibă şi dreptul de a demite auditorul, până acum având voie doar să-l numească şi să fixeze o durată minimă a contractului încheiat cu acesta.

Una din cele mai interesante modificări stabileşte în sarcina AGA „să fixeze limitele generale ale remuneraţiilor directorilor”, atribut care revenea până acum Consiliului de Administraţie. La rândul său, administratorul Valeriu Ivan a propus ca din actul constitutiv al Oil Terminal să dispară limita impusă asupra indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie, după cum urmează: „Membrii CA sunt remuneraţi cu o indemnizaţie (în actuala formă se precizează că aceasta este fixă- n.red.) stabilită de către AGA în limitele şi structura prevăzută de legislaţia în vigoare”. În aceste condiţii, indemnizaţiile administratorilor Oil Terminal devin variabile, putând fi modificate oricând. Prin forma modificată a actului constitutiv se clarifică şi rolul Consiliului de Administraţie în aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al Societăţii şi Regumentul Intern, precum şi în organizarea şi funcţionarea comitetelor consultative. Alte propuneri pentru AGEA de pe 24/25 octombrie vizează o transparentizare radicală a deciziilor conducerii Oil Terminal.

Administratorii Oil Terminal, obligaţi să realizeze informări cu privire la achiziţii şi sponsorizări

Aşa se face că cei din CA vor fi obligaţi să realizeze „informări trimestriale privind achiziţia de bunuri, servicii şi lucrări a căror valoare este mai mare decât 500.000 euro/achiziţie (pentru achiziţiile de bunuri şi lucrări) şi respectiv de 100.000 euro/achiziţie (pentru servicii) şi implementarea unui sistem centralizat de monitorizare a achiziţiilor publice la nivelul societăţii, operaţional începând cu data de 01.01.2015. Informaţiile vor fi cuprinse într-un raport al Consiliului de Administraţie care se publică trimestrial pe pagina de internet a societăţii. În raport vor fi incluse informaţii referitoare la temeiul legal în baza căruia s-a desfăşurat achiziţia, procedura de achiziţie desfăşurată, obiectul contractului de achiziţie, valoarea şi durata acestuia. În vederea monitorizării implementării sistemului centralizat se vor prezenta informări periodice referitoare la stadiul procesului”. De asemenea, CA- ul de la Oil Terminal va trebui să întocmească un „raport anual privind situaţia sponsorizărilor acordate de societate şi publicarea, pe pagina de internet a societăţii, până cel târziu sfârşitul lunii ianuarie, a raportului întocmit pentru anul anterior”. Şi, nu în ultimul rând, CA-ul trebuie ca, până la sfârşitul anului 2014, să elaboreze strategia de dezvoltare a Oil Terminal pentru perioada 2015- 2015, coroborat cu planul de administrare al consiliului. În acest moment, Oil Terminal este condus de directorul general Sorin Ciutureanu şi un Consiliu de Administraţie din care fac parte Laurenţiu Gabriel Ciocîrlan (preşedinte), Mihai Daniel Aniţei, Valeriu Ivan, Mihai Cristian Chebac, Anca Maria Gherman, Dan Cristian Bărbulescu şi Corin Comşulea.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369