REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

ACUZAȚII DE „BLAT” la Garda de Coastă! Orele suplimentare neplătite bagă zâzanie între polițiști!

ACUZAȚII DE „BLAT” la Garda de Coastă! Orele suplimentare neplătite bagă zâzanie între polițiști!

Replica API 7 martie 2019 | 00:00 678

Laurențiu Cicu

Orele suplimentare neplătite ale polițiștilor de frontieră au băgat zâzanie între sindicate. După ce Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a anunțat că în urma întâlnirii dintre președintele SNPPC Dumitru Coarnă și directorul Gărzii de Coastă, comisarul șef Laurențiu Cicu au primit asigurări că problema va fi remediată, imediat au apărut acuzațiile de „blat” din partea celorlalte sindicate în care sunt membri polițiști de frontieră.

Luni dimineață, președintele SNPPC, Dumitru Coarnă și liderul Biroului SNPPC Tulcea, Teodor Zaiț, s-au întâlnit cu reprezentanții conducerii Gărzii de Coastă pentru a discuta cu privire la neregulile semnalate de polițiștii din Tulcea. „Principala problemă a fost generată de neplata muncii suplimentare, după termenul legal de 60 de zile, în care orele lucrate peste programul normal de lucru nu au fost recuperate în natură, cauza fiind interpretarea greșită a legii.

Pentru rezolvarea situației, conducerea Gărzii de Coastă va identifica soluțiile legale și financiare, astfel încât, orele lucrate după data de 1 aprilie 2018 - când a intrat în vigoare ,,OMAI nr. 40 privind condițiile de stabilire a majorării salariale pentru personalul cu statut special”, și nerecuperate în termenul de 60 de zile, să fie plătite integral.

În ceea ce privește munca suplimentară prestată anterior datei de 1 aprilie 2018, când nu era bază legală pentru plata acesteia, recuperarea se va face, etapizat, în natură, din fondul de lucru la dispoziția unității, și nu din timpul liber al lucrătorilor sau din zilele de SDSL, pentru a se asigura atât îndeplinirea misiunilor și sarcinilor specifice Gărzii de Coastă, cât și drepturile polițiștilor de frontieră/personalului civil, conform ,,Acordului privind raporturile de serviciu, încheiat de SNPPC cu IGPF” – pentru funcționarii publici cu statut special/polițiști, dar și a ,,Contractului colectiv de muncă la nivel de grup de unități, încheiat de FSNPPC cu MAI” – pentru personalul contractual”, au transmis reprezentanții SNPPC în urma întâlnirii dintre Dumitru Coarnă și comisarul șef Laurențiu Cicu.

Alte sindicate aduc acuzații de „blat”!

Anunțul i-a indignat pe reprezentanții celorlalte sindicate ce îi reprezintă pe polițiștii de frontieră, care aduc acuzații de „blat”, subliniind că vor continua în instanța de judecată lupta pentru a obține plata a toate orelor suplimentare, nu doar a unei părți.

„După o perioadă (cât a fost împuternicit) de lapte și miere în relația cu sindicatele, în Garda de Coastă, înscăunarea definitivă (în urma concursului) a directorului schimbă armonia.

Foarte serios și interesat să fie echitabil, directorul GC prezenta de câte ori avea ocazia, rolul important al sindicatelor, indiferent de numărul de membri, în bunul mers al activității și relației lucratori-manageri.

Părea că a înțeles faptul că orice problemă ridicată, indiferent de "reclamant" este o vulnerabilitate ce trebuie înlăturată pentru ca întreaga activitate să nu aibă de suferit. Așa se face că, s-a arătat adeptul discuțiilor amiabile și al rezolvărilor prompte, în schimbul "bătăliei în hârtii". A mai avut și ratări ici-colo, dar nimic nu prevestea că se poate ajunge la această situație.

La Garda de Coastă, printre problemele ridicate de sindicate de-a lungul timpul s-a aflat pe listă și cea referitoare la orele suplimentare (zeci sau sute) acumulate de polițiștii de frontieră, care nu au beneficiat în schimb, așa cum spune legislația, nici de compensare cu timp liber corespunzător, nici de plata acestora.

În repetate rânduri, pe această temă, Sindicatul ROPOL și Sindicatul DECUS, au avut discuții cu conducerea Gărzii de Coastă și au formulat petiții pentru acordarea drepturilor polițiștilor de frontieră.

Rezultatul acestora a fost amânarea de la o lună la alta a rezolvării problemei, termene pentru rezolvare date șefilor de structuri, răspunsuri la petiții date în doi peri sau suficient de aburitoare cât să te enerveze și să scrii alte petiții.

Totul a culminat cu ședința din 27.02.2019 de la IGPF, când reprezentanții celor două sindicate menționate mai sus, au ridicat această problemă, nerezolvată încă, și în prezența conducerii IGPF.

Directorul GC, prezent la ședință a tăcut mâlc. Tot așa a tăcut și Coarnă (SNPPC), dar și-a notat-o! Și, fugitiv, și-a croit drum la Constanța să bea o cafea cu proaspătul "director plin" în 4.03.2019... tocmai pentru a rezolva această problemă.

Aflăm astfel că în fața lui Coarnă, directorul GC a cedat, pentru că SNPPC n-a fost atât de categoric cum a fost ROPOL, DECUS, S.N.P.F., SMARTPOL cerând plata tuturor orelor suplimentare care au depășit cele 60 de zile în care nu au fost compensate, ci a căzut la pace cu un fifty-fifty! O parte dintre ore să se plătească și o parte să se recupereze. Serios?

Deci polițiștii de frontieră muncesc jumătate de timp la negru și jumatate de timp primesc salariu. Și culmea, pentru a nu rămâne "urme", această variantă s-a ivit după o simplă discuție la cafea Coarnă-director GC, fără să fie nevoie de petiție ;)

Domnule director, pentru problemele polițiștilor vă dăm noi cafeaua data viitoare, dacă asta cântărește acum pentru dumneavoastră!

Și ROPOL și DECUS pot face acest efort, dacă este gestul decisiv acum, după ce ați fost numit director cu acte în regulă. Sau ați schimbat regulile "jocului" și aveți preferințe printre sindicaliști pentru că sunteți membru SNPPC?

PS: Dacă tot a rezolvat Coarnă jumătate din orele suplimentare, de cealaltă jumătate ne ocupăm noi, în instanță!

Să nu uitați, domnule director să scrieți în răspunsul petițiilor noastre pe care le aveți în lucru de blat-ul cu SNPPC... dar vedeți cum formulați ca să bată cu ce ați răspuns la cele vechi... că noi avem colecție pe această temă!”, este mesajul semnat de reprezentanții SED LEX, Sindicatul DECUS, Sindicatul ROPOL, S.N.P.F. și

Sindicatul SMARTPOL.

Comisarul șef Laurențiu Cicu: „Nu există rea voință! Vom face o analiză!”

Contactat de „Replica de Constanța”, comisarul șef Laurențiu Cicu a precizat faptul că în cadrul întrevederii cu reprezentantul SNPPC nu a fost discutat nimic diferit față de ceea ce s-a discutat cu celelalte sindicate. Cât privește problema de fond – și orele suplimentare ce trebuie plătite sau recuperate – comisarul șef Laurențiu Cicu a afirmat că urmează să se facă o analiză, astfel încât toate situațiile în care au fost efectuate ore suplimentare, conform prevederilor legale, să fie plătite.

„Există o prevedere legală în care se stipulează că orele suplimentare se prestează în anumite condiții: să existe un pericol deosebit, să existe o intervenție specializată, să existe ridicarea capacității operaționale, adică alertă, sau intervenții în caz de dezastre, inundații etc. Acestea sunt condiții deosebite pentru care se compensează orele suplimentare făcute peste durata normală a timpului de lucru, cu timp liber în termen de 60 de zile. Sau, dacă nu a existat posibilitatea acordării de zile libere – ceea ce trebuie argumentat, într-un raport, de șefii de la structurile teritoriale se vor plăti în fondul a 180 de ore pe an și dacă există prevedere bugetară.

S-a stabilit că acolo unde există potrivire cu prevederile legale se vor plăti orele suplimentare fără nicio problemă. Vom face o analiză, vom verifica în ce condiții au fost aceste ore suplimentare și dacă îndeplinesc prevederile legale. Căutăm soluțiile legale și unde va fi cazul, vom plăti oamenilor și dacă va fi cazul, cei care au greșit, că nu au interpretat bine vor suporta consecințele unui act administrativ.

Nu există rea voință”, a arătat comisarul șef Laurențiu Cicu.

Florentina BOZÎNTAN

RECLAMAȚII la Garda de Coastă: orele suplimentare nu au fost plătite! Sindicatul a intrat pe fir!

Laurențiu Cicu, șef cu acte în regulă la Garda de Coastă!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ore suplimentare .
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218