rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 iulie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

ACUZAȚII DE „BLAT” la Garda de Coastă! Orele suplimentare neplătite bagă zâzanie între polițiști!

Laurențiu Cicu

Orele suplimentare neplătite ale polițiștilor de frontieră au băgat zâzanie între sindicate. După ce Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a anunțat că în urma întâlnirii dintre președintele SNPPC Dumitru Coarnă și directorul Gărzii de Coastă, comisarul șef Laurențiu Cicu au primit asigurări că problema va fi remediată, imediat au apărut acuzațiile de „blat” din partea celorlalte sindicate în care sunt membri polițiști de frontieră.

Luni dimineață, președintele SNPPC, Dumitru Coarnă și liderul Biroului SNPPC Tulcea, Teodor Zaiț, s-au întâlnit cu reprezentanții conducerii Gărzii de Coastă pentru a discuta cu privire la neregulile semnalate de polițiștii din Tulcea. „Principala problemă a fost generată de neplata muncii suplimentare, după termenul legal de 60 de zile, în care orele lucrate peste programul normal de lucru nu au fost recuperate în natură, cauza fiind interpretarea greșită a legii.

Pentru rezolvarea situației, conducerea Gărzii de Coastă va identifica soluțiile legale și financiare, astfel încât, orele lucrate după data de 1 aprilie 2018 - când a intrat în vigoare ,,OMAI nr. 40 privind condițiile de stabilire a majorării salariale pentru personalul cu statut special”, și nerecuperate în termenul de 60 de zile, să fie plătite integral.

În ceea ce privește munca suplimentară prestată anterior datei de 1 aprilie 2018, când nu era bază legală pentru plata acesteia, recuperarea se va face, etapizat, în natură, din fondul de lucru la dispoziția unității, și nu din timpul liber al lucrătorilor sau din zilele de SDSL, pentru a se asigura atât îndeplinirea misiunilor și sarcinilor specifice Gărzii de Coastă, cât și drepturile polițiștilor de frontieră/personalului civil, conform ,,Acordului privind raporturile de serviciu, încheiat de SNPPC cu IGPF” – pentru funcționarii publici cu statut special/polițiști, dar și a ,,Contractului colectiv de muncă la nivel de grup de unități, încheiat de FSNPPC cu MAI” – pentru personalul contractual”, au transmis reprezentanții SNPPC în urma întâlnirii dintre Dumitru Coarnă și comisarul șef Laurențiu Cicu.

Alte sindicate aduc acuzații de „blat”!

Anunțul i-a indignat pe reprezentanții celorlalte sindicate ce îi reprezintă pe polițiștii de frontieră, care aduc acuzații de „blat”, subliniind că vor continua în instanța de judecată lupta pentru a obține plata a toate orelor suplimentare, nu doar a unei părți.

„După o perioadă (cât a fost împuternicit) de lapte și miere în relația cu sindicatele, în Garda de Coastă, înscăunarea definitivă (în urma concursului) a directorului schimbă armonia.

Foarte serios și interesat să fie echitabil, directorul GC prezenta de câte ori avea ocazia, rolul important al sindicatelor, indiferent de numărul de membri, în bunul mers al activității și relației lucratori-manageri.

Părea că a înțeles faptul că orice problemă ridicată, indiferent de "reclamant" este o vulnerabilitate ce trebuie înlăturată pentru ca întreaga activitate să nu aibă de suferit. Așa se face că, s-a arătat adeptul discuțiilor amiabile și al rezolvărilor prompte, în schimbul "bătăliei în hârtii". A mai avut și ratări ici-colo, dar nimic nu prevestea că se poate ajunge la această situație.

La Garda de Coastă, printre problemele ridicate de sindicate de-a lungul timpul s-a aflat pe listă și cea referitoare la orele suplimentare (zeci sau sute) acumulate de polițiștii de frontieră, care nu au beneficiat în schimb, așa cum spune legislația, nici de compensare cu timp liber corespunzător, nici de plata acestora.

În repetate rânduri, pe această temă, Sindicatul ROPOL și Sindicatul DECUS, au avut discuții cu conducerea Gărzii de Coastă și au formulat petiții pentru acordarea drepturilor polițiștilor de frontieră.

Rezultatul acestora a fost amânarea de la o lună la alta a rezolvării problemei, termene pentru rezolvare date șefilor de structuri, răspunsuri la petiții date în doi peri sau suficient de aburitoare cât să te enerveze și să scrii alte petiții.

Totul a culminat cu ședința din 27.02.2019 de la IGPF, când reprezentanții celor două sindicate menționate mai sus, au ridicat această problemă, nerezolvată încă, și în prezența conducerii IGPF.

Directorul GC, prezent la ședință a tăcut mâlc. Tot așa a tăcut și Coarnă (SNPPC), dar și-a notat-o! Și, fugitiv, și-a croit drum la Constanța să bea o cafea cu proaspătul "director plin" în 4.03.2019... tocmai pentru a rezolva această problemă.

Aflăm astfel că în fața lui Coarnă, directorul GC a cedat, pentru că SNPPC n-a fost atât de categoric cum a fost ROPOL, DECUS, S.N.P.F., SMARTPOL cerând plata tuturor orelor suplimentare care au depășit cele 60 de zile în care nu au fost compensate, ci a căzut la pace cu un fifty-fifty! O parte dintre ore să se plătească și o parte să se recupereze. Serios?

Deci polițiștii de frontieră muncesc jumătate de timp la negru și jumatate de timp primesc salariu. Și culmea, pentru a nu rămâne "urme", această variantă s-a ivit după o simplă discuție la cafea Coarnă-director GC, fără să fie nevoie de petiție ;)

Domnule director, pentru problemele polițiștilor vă dăm noi cafeaua data viitoare, dacă asta cântărește acum pentru dumneavoastră!

Și ROPOL și DECUS pot face acest efort, dacă este gestul decisiv acum, după ce ați fost numit director cu acte în regulă. Sau ați schimbat regulile "jocului" și aveți preferințe printre sindicaliști pentru că sunteți membru SNPPC?

PS: Dacă tot a rezolvat Coarnă jumătate din orele suplimentare, de cealaltă jumătate ne ocupăm noi, în instanță!

Să nu uitați, domnule director să scrieți în răspunsul petițiilor noastre pe care le aveți în lucru de blat-ul cu SNPPC... dar vedeți cum formulați ca să bată cu ce ați răspuns la cele vechi... că noi avem colecție pe această temă!”, este mesajul semnat de reprezentanții SED LEX, Sindicatul DECUS, Sindicatul ROPOL, S.N.P.F. și

Sindicatul SMARTPOL.

Comisarul șef Laurențiu Cicu: „Nu există rea voință! Vom face o analiză!”

Contactat de „Replica de Constanța”, comisarul șef Laurențiu Cicu a precizat faptul că în cadrul întrevederii cu reprezentantul SNPPC nu a fost discutat nimic diferit față de ceea ce s-a discutat cu celelalte sindicate. Cât privește problema de fond – și orele suplimentare ce trebuie plătite sau recuperate – comisarul șef Laurențiu Cicu a afirmat că urmează să se facă o analiză, astfel încât toate situațiile în care au fost efectuate ore suplimentare, conform prevederilor legale, să fie plătite.

„Există o prevedere legală în care se stipulează că orele suplimentare se prestează în anumite condiții: să existe un pericol deosebit, să existe o intervenție specializată, să existe ridicarea capacității operaționale, adică alertă, sau intervenții în caz de dezastre, inundații etc. Acestea sunt condiții deosebite pentru care se compensează orele suplimentare făcute peste durata normală a timpului de lucru, cu timp liber în termen de 60 de zile. Sau, dacă nu a existat posibilitatea acordării de zile libere – ceea ce trebuie argumentat, într-un raport, de șefii de la structurile teritoriale se vor plăti în fondul a 180 de ore pe an și dacă există prevedere bugetară.

S-a stabilit că acolo unde există potrivire cu prevederile legale se vor plăti orele suplimentare fără nicio problemă. Vom face o analiză, vom verifica în ce condiții au fost aceste ore suplimentare și dacă îndeplinesc prevederile legale. Căutăm soluțiile legale și unde va fi cazul, vom plăti oamenilor și dacă va fi cazul, cei care au greșit, că nu au interpretat bine vor suporta consecințele unui act administrativ.

Nu există rea voință”, a arătat comisarul șef Laurențiu Cicu.

Florentina BOZÎNTAN

RECLAMAȚII la Garda de Coastă: orele suplimentare nu au fost plătite! Sindicatul a intrat pe fir!

Laurențiu Cicu, șef cu acte în regulă la Garda de Coastă!

joi, 7 martie 20192524
Comentarii

00DECEBAL(7 mar 14:57)
Ore suplimentare .
mai mult...Replica
23 iul 16:54ReplicaUn angajat al Romtelecom a MURIT electrocutat

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, marți, 23 iulie, la Negru Vodă, vizavi de sediul...1745

23 iul 15:55ReplicaATENȚIE! SENS UNIC pe o arteră intens circulată a Constanței!1496
23 iul 16:51ReplicaAcest bărbat a FURAT 10.000 de lei dintr-un birou din Constanța! Îl recunoașteți? VIDEO2927
23 iul 16:33ReplicaAccident rutier pe Lăpușneanu, în zona Satului de Vacanță! VIDEO

...1298

23 iul 15:39ReplicaÎncă un accident rutier pe A2! A intervenit elicopterul SMURD2211
23 iul 11:40ReplicaCOD GALBEN de VIJELII la Constanța3817
23 iul 00:00ReplicaIorguş, ţinta DEMOLĂRILOR! Primăria Mangalia l-a prins pe fostul primar cu un GARAJ construit fără autorizaţie pe domeniul public! Vezi DOCUMENT

Politicianul cu cea mai mare notorietate din sudul judeţului Constanţa, fostul primar Zanfir Iorguş rămâne şi...1969

23 iul 10:13ReplicaFosta Şcoală Gimnazială nr. 19, VANDALIZATĂ! ‘Se alege praful de amintirile mele şi ale câtorva zeci de generaţii!’2019
23 iul 00:00ReplicaCe planuri are municipalitatea pentru INTERSECŢIA de la Casa de Cultură3545
23 iul 00:00ReplicaCAZ DUBIOS la Constanța: MOARTE SUSPECTĂ, MAI MULTE VARIANTE, un singur VINOVAT!

Anchetatorii și judecătorii din Constanța au avut de "deslușit" un caz legat de un bărbat care a decedat, dar în...2712

23 iul 00:00ReplicaLOCURI DE JOACĂ ABANDONATE. Primăria promite că vine şi rândul lor!570
23 iul 21:56ReplicaPIAŢA IMOBILIARĂ ÎN CONSTANŢA! La ce trebuie să se aştepte viitorii cumpărători?2409
Vremea
24.4°18.9° - 24.4° marţi, 23 iulie 2019
ploaie ușoarăUmiditate: 55%
Vânt: 3.61 m/s din
Presiune: 1012.96 milibari

Loto
6/4912728353740
5/4011829363940
joker92629364011
Horoscop
mai mult...SPSportRT
22 iul 00:00SportDinamo - Craiova 0-2. Oltenii se impun la capătul unui meci în care fotbalul a trecut în plan secund

Fotbalul a căzut în plan secund pe Arena Naţională, din momentul în care Eugen Neagoe a suferit infarct ventricular...489

22 iul 00:00SportDarren Cahill, impresionat de felul în care a fost primită Simona Halep la Constanța: „Își iubește țara”

Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei Halep, a urmărit festivitatea de la Constanța în care campioana noastră...1212

22 iul 00:00SportGabi Tamaș, de negăsit! S-a întors în țară și a fugit de la echipă: a petrecut în club și a lipsit de la antrenament, clubul anunță poliția

Gabriel Tamaș (35 de ani), fundașul lui Hapoel Haifa, e de negăsit de mai bine de 12 ore în România, după ce a...1214

22 iul 00:00SportLiga I: Poli Iaşi - Astra Giurgiu 1-0

Politehnica Iaşi a învins-o pe Astra Giurgiu cu scorul de 1-0 (1-0), duminică seara, pe teren propriu, într-un meci...316

Local
23 iul 00:09LocalS-a răsturnat cu mașina în drum spre Murighiol

Un bărbat în vârstă de 42 de ani din București, în după amiaza zilei de 22 iulie a.c., în timp ce conducea un...1032

23 iul 00:42LocalPieton LOVIT de o mașină pe trecerea de pietoni

Un bărbat în vârstă de 49 de ani, din Tulcea, în dimineața zilei de 22 iulie a.c., în timp ce conducea un...496

23 iul 00:38LocalFemeie AGRESATĂ de fiu, la Constanța! A intervenit Poliția

Polițiști din cadrul Secției 4, la data de 21 iulie a.c., au fost sesizați de o femeie, de 59 de ani, din municipiul...711

23 iul 00:36LocalO turistă a rămas fără bunuri, la Costinești, după ce a intrat în apa mării!

Polițiștii din cadrul Poliției stațiunii Costinești, la data de 21 iulie a.c., au fost sesizați de către un...854

23 iul 00:34LocalControale în porturile din Constanța: 125 de dosare penale și mai multe percheziții

Poliția Română, prin Direcţia de Poliţie Transporturi, au efectuat acțiuni și controale în porturile maritime,...599

23 iul 00:33LocalLucrări în Constanța: se amenajează parcări și se asfaltează străzi!

În săptămâna 22 – 28 iulie a.c., Primăria Constanța, prin SC Confort Urban SRL, continuă reabilitarea...695

23 iul 00:23LocalLocuință din Mangalia, 'vizitată' de hoți!

În urma cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Poliției...1014

23 iul 00:22LocalUn bărbat din Eforie a mers la furat, în Vama Veche!

Polițiștii din cadrul Biroului de Poliție Vama Veche – 2 Mai, la data de 21 iulie a.c., în jurul orei 2.00, au...595

23 iul 00:49LocalRADET citește contoarele de energie termică

R.A.D.E.T. Constanța anunță că în intervalul de timp 25 – 31 iulie a.c. se vor efectua citirile contoarelor de...275

23 iul 00:21LocalDGEP: Reguli pentru eliberarea actelor de identitate

Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor Constanţa reaminteşte regulile pentru eliberarea actelor de...653

Politică
23 iul 00:14PoliticăPrimăria Cernavodă premiază iubirea de zilele orașului

În perioada 15-18 august 2019 orașul Cernavoda îmbracă haine de sărbătoare. În cadrul evenimentului “Zilele...762

23 iul 00:17PoliticăConsilierii din Valu, convocaţi în şedinţă. Se va discuta şi pe seama circulaţiei maşinilor de marfă şi de mare tonaj prin interiorul comunei

Consilierii locali din Valu lui Traian sunt convocaţi marţi, 23 iulie, în şedinţă, pe ordinea de zi figurând un...794

23 iul 00:47PoliticăÎncă un prezidențiabil PSD se retrage din cursă

După retragerea lui Eugen Teodorovici din cursa internă din PSD pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, un...421

23 iul 00:46PoliticăSorin Grindeanu, prima reacție după dezvăluirile privind vacanța cu sexy consiliera sa: „Este o minciună“

Fostul premier și în prezent președinte al ANCOM, Sorin Grindeanu, a plecat într-o destinație exotică cu celebra...856

23 iul 00:45PoliticăStatutul poliţiştilor de penitenciare, promulgat

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul pentru promulgarea Legii privind statutul poliţiştilor de...346

23 iul 00:42PoliticăPrimăria Tuzla scoate la licitație două terenuri

...399

23 iul 00:41PoliticăGheorghe Ştefan, condamnat la 3 ani şi 9 luni închisoare într-un dosar legat de Poşta Română

Gheorghe Ştefan, fost primar al municipiului Piatra Neamţ, a fost condamnat luni de Tribunalul Bucureşti la 3 ani şi...418

23 iul 00:39PoliticăPalaz a început de luni scandalul! Ce îi reproşează lui Learciu

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Claudiu Iorga Palaz, a început de luni scandalul! De data asta, a...799

23 iul 00:38PoliticăGrindeanu și consiliera sa Miss Buzău, deplasări externe. Cei doi au fost în insulele Azore, pe bani publici

Grindeanu si consiliera sa Miss Buzau figureaza in sistemul ANCOM ca au fost in Insulele Azore, pe bani publici, la o...1559

23 iul 00:27PoliticăGabriela Firea critică teroarea instituită de Viorica Dăncilă în PSD: 'Temele sunt stabilite de la tribună, iar noi, cei din sală facem figurație'

Gabriela Firea a reacționat la criticile premierului Viorica Dăncilă a acuzat-o că își prezintă opiniile în...365

Monden
23 iul 18:07MondenElena Gheorghe, videoclip de cinci stele în Turcia. Un vis împlinit pentru artistă

Spectacolul de la Sala Palatului unde și-a lansat cel de-al doilea album de muzică armânească a fost un adevărat...273

23 iul 00:00MondenAndreea Bălan și-a reluat acrobațiile mai repede decât i-au spus medicii. „Totul ține de ambiție”

Andreea Bălan (35 de ani) poate în sfârșit să răsufle ușurată. Corpul ei s-a refăcut complet după...174

23 iul 00:00MondenAlexia Eram s-a bronzat singurică pe plaja din Grecia

Alexia Eram (19 ani) s-a transformat într-o tânără superbă. Fiica Andreei Esca (46 de ani) a bifat o scurtă...279

23 iul 00:00MondenPrima poză cu Catanga, la opt zile după infarct

Cornelia Catanga (61 de ani) a văzut moartea cu ochii pe 14 iulie, când a suferit un infarct. Medicii Spitalului de...315

23 iul 00:00MondenCinci ani fără comediantul Robin Williams. Mesajul răvăşitor transmis de fiul său, Zachary

Robin Williams a fost unul dintre cei mai iubiţi comici şi actori americani din toate timpurile. Pe 21 iulie el ar fi...225

23 iul 00:00MondenCăderi nervoase, consum de alcool şi pierderea vocii. De ce n-a dat Jon Bon Jovi o reprezentaţie bună, la Bucureşti?

Este star rock de mai bine de trei decenii, idolul mai multor generaţii şi un sex simbol recunoscut în toată lumea....354

23 iul 00:00MondenNoi fotografii cu prinţul George, publicate cu ocazia împlinirii vârstei de 6 ani

Trei noi fotografii cu prinţul George al Marii Britanii au fost publicate luni de Palatul Kensington pentru a marca cea...226

23 iul 00:00Monden„Avengers: Endgame“ a detronat „Avatar“ devenind filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile

Pelicula cu supereroi ''Avengers: Endgame'' a devenit duminică filmul cu cele mai mari încasări din istoria...178

23 iul 00:00MondenShannen Doherty va juca într-un episod al serialului ''Riverdale'' dedicat memoriei actorului Luke Perry

Serialul de televiziune ''Riverdale'' îi va aduce un omagiu actorului Luke Perry, decedat în luna martie, într-un...188

23 iul 00:00MondenNeversea, Untold, Bon Jovi şi Metallica ridică piaţa festivalurilor la recordul istoric de 600 de milioane de lei

Festivalurile din această vară şi artiştii consacraţi care concertează la noi în ţară vor atrage în total...176

Mapamond
23 iul 00:00MapamondAfirmaţiile Iranului privind arestarea unor spioni ai CIA sunt „total false“, spune Donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a calificat luni drept "total false" afirmaţiile Teheranului potrivit cărora o...156

23 iul 00:00MapamondSpania: Sanchez promite o mai mare reducere a datoriei publice în 2019

Premierul spaniol în exerciţiu Pedro Sanchez a promis luni reducerea datoriei publice mai mult decât era prevăzut...141

23 iul 00:00MapamondNorvegia: Atacurile teroriste din 22 iulie 2011 vor face parte din programa şcolară

Atacurile teroriste din 22 iulie 2011 de la Oslo şi de pe insula Utoya, soldate cu 77 de morţi, vor face parte în...155

23 iul 00:00MapamondProteste la Hong Kong: Beijingul denunţă acte ''intolerabile''

Beijingul a denunţat cu fermitate luni atacul comis cu o zi înainte asupra Biroului de legătură al guvernului...162

23 iul 00:00MapamondUn membru al cabinetului britanic demisionează în perspectiva preluării şefiei guvernului de către Boris Johnson

Un membru al cabinetului britanic a demisionat luni, în perspectiva preluării şefiei guvernului de către fostul...147

23 iul 00:00MapamondRusia şi Turcia negociază producţia comună de componente ale sistemului de rachete defensive S-400

Rusia şi Turcia discută posibilitatea producţiei comune a anumitor componente ale sistemului rusesc de rachete...161

23 iul 00:00MapamondNoua Zeelandă: Peste 2000 de arme interzise au fost deja predate; guvernul anunţă o nouă înăsprire a regimului armelor

Poliţia din Noua Zeelandă a strâns peste 2000 de arme semiautomate în 25 de acţiuni de colectare a anumitor tipuri...148

23 iul 00:00MapamondMike Pompeo recunoaşte progresele semnificative ale Mexicului în gestionarea imigraţiei ilegale

Secretarul de stat american Mike Pompeo a recunoscut duminică "progresele semnificative" ale Mexicului în combaterea...140

23 iul 00:00MapamondVenezuela: Vicepreşedintele parlamentului de la Caracas a încetat greva foamei

Vicepreşedintele parlamentului venezuelan Edgar Zambrano, închis din 8 mai pentru sprijinul acordat revoltei militare...143

23 iul 00:00MapamondSUA: Consilierul şi ginerele preşedintelui american Jared Kushner revine în Orientul Mijlociu la sfârşitul lunii iulie

Consilierul special şi ginerele preşedintelui american Jared Kushner va reveni în Orientul Mijlociu la sfârşitul...146

Sănătate
18 iul 00:17SănătateCabinete medicale noi, la Spitalul Municipal Mangalia

La unitatea sanitară din Mangalia s-au înființat, recent, mai multe cabinete medicale și săli de tratament în...793

17 iul 00:24SănătateSpitalul de Boli Infecțioase Constanța așteaptă fonduri europene pentru REPARAȚII CAPITALE!

Un compartiment de terapie intensivă dat în folosință de anul trecut, paturi noi în tot spitalul, un laborator de...1219

17 iul 00:19SănătateÎNGRIJORĂTOR! CREȘTE numărul constănțenilor infectați cu HIV/SIDA!

Numărul constănțenilor diagnosticați cu infecția HIV/SIDA este în creștere. Aceasta este constatarea medicilor de...1912

17 iul 00:19SănătateToxiinfecţiile alimentare au 'umplut' Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

Atenție mare la alimentele pe care le consumați, spălați-le bine înainte, la fel și mâinile, pentru a reduce...1488

15 iul 01:48SănătateProdusele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ au un conţinut ridicat de zahăr, avertizează OMS

Produsele alimentare pentru bebeluşi disponibile în comerţ conţin deseori prea multe zaharuri, iar informaţiile de...541

15 iul 22:47SănătateMalformații cardiace și congenitale, operate la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”

O echipă de chirurgi cardiologi se va afla, în perioada 21 – 28 septembrie a.c. la Spitalul Clinic de Urgență...457

12 iul 00:35SănătateBătaie de joc: medic NEPLĂTIT din 2015! Spitalul CF RECUNOAŞTE, dar zice că NU are bani

Spitalul Universitar Constanţa nu o mai scoate la liman cu datoriile! Pe de o parte, se confruntă cu popririle pe...2745

11 iul 02:07SănătatePlatforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Casei...606

9 iul 01:28SănătateCentrul de Sănătate Năvodari este preluat de Spitalul Județean Constanța

Centrul de Sănătate Multifuncțională Năvodari este preluat, luni, 8 iulie a.c., de Spitalul Clinic Județean de...1487

8 iul 00:00SănătateTESTARE GRATUITĂ pentru BOALA CELIACĂ la Constanța!

Asociația Română pentru Intoleranță la Gluten lansează prima Caravană Națională „România fără gluten”,...1181