REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

ACUZAȚII de DISCRIMINARE pe listele de CONSILIERI LOCALI

ACUZAȚII de DISCRIMINARE pe listele de CONSILIERI LOCALI

Replica API 29 august 2020 | 00:00 1678

Perioada de dinaintea campaniei electorale a fost una presărată cu foarte multe contestații la legea electorală. Dacă unele au fost chiar întemeiate şi s-au referit fie la strângerea ilegală de semnături, fie la incompatibilităţi ale candidaților, au existat si unele care au fost de-a dreptul amuzante. Astfel, în comuna Văcăreni din județul Tulcea, Dumitru Mogoş şi Severin Alexandru, au contestat lista de consilieri locali a PSD, motivul fiind că pe acea listă nu există nici o persoană de sex feminin.

Ce au invocat contestatarii

Contestatorul Dumitru Mogoş a solicitat anularea Hotărârii nr. 7/19.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscripție Central nr. 51 Văcăreni, județul Tulcea prin care s-a admis lista de candidați pentru alegerea consiliului local al comunei Văcăreni, prin care a invocat, în esență că, toți candidații din partea PSD propuși pentru Consiliul Local al comunei Văcăreni sunt de sex masculin. Potrivit dispozițiilor art. 7 alin. 1 din Lg. nr. 115/2015, în lista de candidați pentru funcția de consilier local trebuie să cuprindă și o femeie de sex feminin.

Ce a spus instanţa

Potrivit art. 7 alin. 1 din Legea 115/2015 se menționează că listele de candidați pentru alegerea consiliilor locale și județene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepția celor care conțin un singur candidat, însă instanța a avut în vedere că prin contestațiile de față, contestatorii au înțeles să conteste lista în integralitatea sa pentru nerespectarea unor exigențe de ordin general deduse din redactarea articolului 7 din Legea 115/2015, astfel cum a fost interpretat de către aceștia, deși a fost îndeplinită cerința depunerii semnăturilor, precum și celelalte cerințe de formă, iar pentru fiecare candidat validat nu s-a invocat un motiv propriu de fond sau de formă de excludere din procesul electoral. Raportat la dispozițiile legale mai-sus menționate, instanța constată că nu sunt îndeplinite condițiile privind nominalizarea candidaților cu privire la care se formulează contestația, nefiind îndeplinită o condiție esențială a contestației formulate. Totodată, instanța mai reține că vicepreședintele președintele filialei Partidului PSD Văcăreni a declarat pe propria răspundere, verbal în fața instanței, că nu a existat niciun membru de sex feminin în cadrul filialei PSD Văcăreni care să dorească să participe la alegeri pentru funcția de consilier local.

Instanţa a decis respingerea ca nefondate contestaţiile formulate de Dumitru Mogoş şi Severin Alexandru împotriva BEC şi PSD.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
oare sunt ei psd istii mai sugubeti, sau de a dreptul analfabeti? cica lista trebuie sa cuprinda si o femeie de sex feminin ! partidul asta, chiar are numai hoti si analfabeti ca membri !
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218