REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

ACUZAȚII de la bolnavii de cancer: au parte de tratamente învechite. De ce nu sunt tratați cu imunoterapie?

ACUZAȚII de la bolnavii de cancer: au parte de tratamente învechite. De ce nu sunt tratați cu imunoterapie?

Replica API 15 noiembrie 2017 | 00:00 528

În contextul în care luna noiembrie este luna de conștientizare la nivel mondial cu privire la cancerul pulmonar, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România a transmis o scrisoare deschisă către prim-ministrul României și către Ministrul de Finanțe, prin care solicită de urgență finanțarea unui program de tratament cu imunoterapie, susținând că aceasta este șansa pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic pentru supraviețuire.

„Cu fiecare ban pe care îl tăiaţi din bugetul pentru medicamente, vă puneți numele pe certificatul de deces a mii de români recent diagnosticaţi cu cancer pulmonar. Le distrugeţi singura şansă la viaţă alături de familiile lor și îi condamnați la dispariție în timp ce primesc un tratament neadecvat suferinței lor, care consumă astfel nejustificat resurse de la bugetul și-așa extrem de sărac al sănătății.

Mortalitatea în România, în cazurile de cancer pulmonar, este ridicată din cauza diagnosticării tardive şi a lipsei de acces la terapii inovatoare, consecinţe ale unui sistem de sănătate la fel de malign, incapabil să ţină pasul cu medicina modernă şi, la rândul lui, victima unor politici economice învechite, lipsite de viziune pe termen lung. Pacienţii nu pot aştepta dezmorțirea sistemului şi nu îşi pot prelungi viața până când autoritățile vor avea timp de ei și de suferința lor.

Acești pacienți sunt tratați în prezent cu chimioterapie, care consumă resursele sistemului doar ca să le mai prelungească viața cu câteva zile, în timp ce toate ghidurile terapeutice moderne și toate recomandările Comisiei Naționale de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății recomandă imunoterapia ca tratament pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar metastatic.

Această terapie este disponibilă și în România, însă din motive ce nu pot fi calificate, pacienții primesc în continuare chimioterapie”, au transmis reprezentanții asociațiilor bolnavilor de cancer către guvernanți.

Ce spun medicii pneumologi

Specialiștii atrag atenția încă că, din păcate, nu toți bolnavii diagnosticați cu cancer pulmonar pot fi tratați cu imunoterapie. Potrivit dr. Elena Danteș, director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Constanța, toți pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar sunt testați pentru terapia moleculară. Dar numai 20% dintre aceștia îndeplinesc criteriile pentru a fi tratați cu această terapie considerată modernă. „La cei care nu îndeplinesc criteriile respective, căci trebuie să aibă un anume tip de carcinom, să nu fi fost fumători etc, chimioterapia rămâne de bază. De exemplu, dintre cazurile de la noi, nu s-a încadrat niciun bolnav. Iar atât colegii mei, cât și medicii oncologi din Constanța recomandă efectuarea acestor teste, dar este fapt dovedit că doar 20% din populația caucaziană se pretează acestei terapii”, a declarat pentru „Replica de Constanța” dr. Elena Danteș.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si uite asa se vor mai face niste norme, in care se va finanta tratamentul cu imunoterapie doar daca cel clasic cu chimioterapie nu functioneaza. MUlE ministerului mortii!
3
0
Pai asta este interesul sa ne curatam cat mai repede si cat mai multi, ne facem ca avem grija de populatie .
7
0
Pe pachetele de tigari scrie Fumatul ucide. Fumatorii sunt cetatenii cei mai buni pentru guvern pentru ca nu mai apuca pensia. Spor la fumat!
6
2
Cum sa fie posibil tratarea acestor bolnavi, atata timp cand si-au dat legi sa fure legal? Aveti impresia ca cineva are fata intoarsa si catre acesti oameni bolnavi?, aveti exempulu concludent al unui penal dovedit ptr care statul a platit CE 21 milioane euro furate de acest penal din fonduri europene. Noi murim , ei se imbuibeaza, au ajuns la suprasaturatie . La puscarie cu toti, ALDE, guvern , primari care si-au marit salariile si in cateva luni au ajuns, ca pentru sustinerea salariilor lor, maresc taxele si impozitele
7
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218