REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
22.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Acuzaţii de MUNCĂ LA NEGRU la Garda de Coastă

Acuzaţii de MUNCĂ LA NEGRU la Garda de Coastă

Replica API 5 mai 2018 | 00:30 357

Poliţişti de frontieră care au ieşit la pensie de la Garda de Coastă sau care au plecat spre alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au rămas cu zeci de ore suplimentare neplătite sau nerecuperate prin libere. Acuzaţiile sunt făcute de reprezentanţii Sindicatului EUROPOL Garda de Coastă, care spun că munca „la negru” pare să fie o practică din ce în ce mai cunoscută în ministerul de resort.

„Munca la negru? Parcă ne este cunoscut în M.A.I....” – astfel îşi încep relatarea reprezentanţii Sindicatului EUROPOL Garda de Coastă referitor la o problemă pe care o întâmpină poliţişti de frontieră care au ieşit la pensie sau au decis să se mute în alte structuri ale ministerului.

„Nu ştim cum se face de mai mereu ne lovim de asta şi motivaţia aruncată în faţă cu ocazia sesizărilor este „greşeală” sau „lipsa de comunicare”, adică mereu se găseşte o scuză ca să se ascundă faptul că în MAI, dacă nu plângi cerându-ţi drepturile, nu le primeşti de la sine, aşa cum e normal. Şi câţi dintre poliţiştii de frontieră tac?

Avem o grămadă de poliţişti de frontieră la Garda de Coastă care au încetat raporturile de serviciu, având acum statut de pensionar şi care au rămas cu zeci sau sute de ore suplimentare neplătite, deşi au cerut plata acestora la finalul carierei. MAI invocă faptul că legislaţia nu a permis plata acestora, ci doar comnpensarea cu timp liber, deşi, aceeaşi legislaţie spune clar că la încetarea raporturilor de muncă, pentru faptul că nu mai poţi beneficia de compensarea cu timp liber, trebuie să fii plătit. (...) Sesizările noatre transmise ierarhic au primit răspunsuri copy-paste de la Garda de Coastă şi IGPF, inclusiv cu aceeaşi poziţionare a semnelor de punctuaţie sau a greşelilor gramaticale, semn că „suntem trataţi” cu o colaborare eficientă şi deschidere maximă când e vorba de „dus de nas”.

În afară de situaţia pensionarilor MAI care au constatat la finalul carierei că au reuşit performanţa ca în sistemul nostre să descopere că au muncit LA NEGRU, avem şi poliţişti de frontieră care cu confruntă cu aceeaşi problemă, deşi nu sunt în pragul pensionării, ci doar îşi modifică raporturile de serviciu prin mutarea de la o structură la alta.

Pentru unul dintre colegii noştri, plecat din Garda de Coastă la o altă structură a MAI, după mai multe sesizări, am reuşit să obţinem plata orelor suplimentare după vreo trei sau patru luni, deşi erau drepturi salariale pe care trebuia să le primească fără nicio solicitare. După cum s-au derulat lucrurile, am înţeles că intenţia este să te facă să renunţi la aceste drepturi, să te lipseşti să ceri prin rapoarte ceea ce ţi se cuvine de drept şi poate, dacă nu ai o experienţă suficientă în interpretarea articolelor de lege şi încăpăţânare, să înţelegi la un moment dat că e timpul să renunţi şi să „te resetezi” cu dictonul: „Patria îţi va fi recunoscătoare!”.

Punctul de vedere al conducerii Gărzii de Coastă

Referitor la problema semnalată de sindicalişti, o orelor suplimentare care nu au fost nici recuperate, comisarul şef Laurenţiu Cristian Cicu, împuternicit la şefia Gărzii de Coastă, a explicat pentru „Replica de Constanţa” că s-a ajuns în situaţia aceasta în câteva cazuri, când poliţiştii de frontieră au anunţat pe ultima sută de metri că părăsesc sistemul. „Legislaţia face distincţie între orele suplimentare de sărbătorile legale, sâmbete şi duminici, peste durata normală a programului de lucru, care pot fi plătite, şi orele din timpul serviciului, care pot fi compensate doar cu timp liber.

Au fost situaţii când au plecat la pensie dar nu ne-au anunţat din timp şi aveau lucrate ore suplimentare. Nu avem prevedere legală să plătim respectivele ore suplimentare, pot fi compensate doar cu timp liber. Dar cum să le recupereze, dacă, de exemplu, anunţă că ies la pensie peste o săptămână?! Nu avem prevedere legală care să ne permită compensarea financiară. Da, dacă se adresează instanţei de judecată, iar instanţa consideră că, deşi nu există prevedere legală, să plătim respectivele ore, ne conformăm”, a explicat comisarul şef Laurenţiu Cicu.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369