REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Acuzații GRAVE după ce un urs a fost lăsat să MOARĂ

Acuzații GRAVE după ce un urs a fost lăsat să MOARĂ

Replica API 18 noiembrie 2019 | 00:00 308

Nimeni nu a intervenit în cazul ursului care a agonizat 18 ore pe un drum din Harghita de teama unui dosar penal, spune Cristina Lapis, de la Sanctuarul Urșilor din Zărnești. Aceasta acuză că ministrul a semnat „ca primarul” ordinul prin care animalul a fost ucis.

Cristina Lapis, președintele Asociației „Milioane de Prieteni”, care are Sanctuarul Liberty, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este singular cazul ursului din Harghita.

„Aici nu s-a făcut ce nu s-a făcut și pentru ceilalți urși care au agonizat 3, 4, 10 ore. Acesta mai mult de 15 ore a agonizat acolo în mijlocul drumului. Nu s-a dat primul ajutor unui animal aflat în suferință. În cazul acesta, singura lege care trebuie să prevaleze este legea de protecție a animalelor, în care se scrie că un animal care suferă trebuie ajutat, trebuie eutanasiat, trebuie ajutat să moară și un medic veterinar, în funcție de raportul pe care îl face, concluzia, diagnosticul pe care îl dă, trebuie să îl eutanieze, dacă nu se mai poate face nimic”, spune Cristina Lapis.

Faptul că nimeni nu a intervenit este explicat de Lapis prin faptul că toți cei care ar trebui să facă acest lucru nu o fac pentru că le e teamă de dosare penale.

„Problema este că intervine această spaimă generală că dacă te atingi de un animal sălbatic, cum este ursul sau lupul sau animal protejat prin legea internațională, ți se face dosar penal. În cazul unui accident, nu trebuie așteptat ordinul de ministru, ministru care poate fi la Bruxelles, poate fi acasă, ca ieri seară (sâmbătă seara – n.r.), când s-a întâmplat accidentul, poate fi la birou și oricum ministrul nu este medic veterinar să poată să știe la 200 de km distanță, dacă ursul ăla poate fi salvat sau dacă trebuie eutanasiat, nici într-un caz împușcat, cum s-a procedat", spune Lapis.

Cristina Lapis trage un semnal de alarmă: ursul ar fi fost folosit „ca trofeu”.

„Din punct de vedere legal, un urs rănit trebuie eutanasiat și cadavrul lui trebuie ars, nu trebuie folosit ca trofeu. Acest urs era deja evaluat la 1.000 de euro, deja se uitau la el, dacă poate fi un trofeu”, spune ea.

sursa: stiripesurse.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai smecherasule, crezi ca daca dai un numar de telefon fals esti vreo mare scula pe aici? Vezi sa nu ramai fara dinti in gura!!!
0
0
Si nu numai in clanta. Hai sa-mi spui chestia asta in fata daca ai sange in tine! Poftim 0726017877! Dar esti prea las ca dovada imi injuri ca prostul familia in loc sa o dai parte in parte cu mine! PS - vezi ca ursul nu avea asigurare medicala si era urmarit penal pentru braconarea prin sfartecare de vii a caprioarelor! Dupa ce termin cu tine te dau la urs! BOOOOOULE!!!
0
0
Ce tare in clanta esti tu mai rahat avortat! Ma-ta aia curva stie ce prost a fatat? Nu cred! Daca ar sti te-ar da la schimb pe o maimuta! N-am ce sa-ti explic imecilule posesor de unic neuron fiindca sunt convins ca nu ai cum sa pricepi! Pur si simplu esti prea retardat asa ca roag-o pe curva de ma-ta sa te dea la scoala ajutatoare din nou, poate mai inveti ceva!!! Pentru binele omenirii sper ca nu esti nici macar pieton, la cat de imbecil te afli! Inca ceva prostule: traficul este plin de neprevazut asa ca trebuie sa te astepti ca-ti poate iesi in fata masinii orice, chiar si un prost ca tine
1
2
Imbecil esti tu bai javra zoofil ongist propagandista. BOULE ! Exact asta ziceam : habitatul omului nu e e pe strada sau pentru trepanatii ca tine : OMUL PEDESTRU NU ARE CE CAUTA PE MIJLOCUL SOSELEI!!! Si nici ursul! Tocmai de aceea nu te astepti sa-ti iasa in fata si nu ai cum sa-l eviti! Si trebuie sa-l eviti nu pentru ca omori lighioana ci pentru ca iti distrugi masina sau mai grav te ranesti sau chiar mori din impact. Dar in cazul fac o exceptie. Daca imi iesi vreodata in drum te omor taratura zoofila mizantropa ce esti! Marsh la scoala imputitule!
1
0
Mare prost a mai fatat ma-ta! Cand esti pe drum ca sofer belesti ochii la tot ce ai in jurul tau! Daca in locul ursului era un om ce mai ziceai? Ca nu e habitatul omului pe drum si alte idiotenii de astea?
1
4
Voi cand mergeti pe drum fie el si cu vizibilitate maxima, va uitati dupa ursi? Ca nu-i asa, habitatul ursului e fix pe mijlocul soselei? Cum sa-i ardeti carcasa ursului bai tembelilor? Sunt tone de carne acolo numai bune de mancat! Blana e un trofeu excelent iar scheletul poate fi folosit ca material didactic sa mai invatati ceva si voi tolomacilor! OAMENII SUNT PRIORITARI bai javre zoofile ! In cazul de fata oamenii au fos raniti si le-a fost afectata proprietatea. Ursul trebuia impuscat dupa ce erau salvati oamenii!
3
2
Bravo!asa avem,asa traim!niste incompetenti,salbatici,fara mila de om,ce sa mai zic de animal!Jegurilor care ati stat si v-ati uitat.....nu vreau sa va spun ce gindesc!SICTIR!
1
3
va imaginati ca daca era in Alaska, se imobiliza tot statul si erau sute de medici si 5 elicoptere? tara de cacat avem, cacat mancam. pofta buna.
4
1
Sper sa impartasiti soarta ursului cat mai curand, cacatilor!!!! Iar ala care se plange de soarta oamenilor si a masinii lor nu se intreaba cam cat de idiot a fost soferul incat pe un drum drept cu vizibilitate maxima a intrat in ditamai animalul?!
3
4
Vad ca toti se crizeaza de urs. Nu intereseaza pe nimeni de oamenii din auto care au fost raniti si au masina praf.
6
6
pacat ca sa intamplat asa poate putea fi salvat dar despre bieti oameni care au fost omorati de ursi sa scris cateva randuri prin ziare si atat omul nu conteaza in tara asta.
5
4
Nu avem respect pentru dumnezeu.
4
2
Animalul putea fi SALVAT ! Am vazut cu totii cum ursul tinea capul ridicat si incerca sa se ridice ! Putea fi sedat , ingrijit si salvat ! Au preferat sa-l ucida la fel ca ursuletul omorat in brasov sau ca tigrul siberian care scapase din gradina zoologica din Sibiu in 2011 ! Sa piara in chinuri groaznice si asasinii animalului ! RUSINE !
11
4

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920