REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
12.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

ACUZAŢII grave la adresa cadrelor medicale din Spitalul Judeţean: copiii iau rotavirus şi primesc lapte STRICAT!

ACUZAŢII grave la adresa cadrelor medicale din Spitalul Judeţean: copiii iau rotavirus şi primesc lapte STRICAT!

Replica API 20 octombrie 2015 | 21:53 298

Reprezentanţii unităţii medicale spun că nu e adevărat

Reprezentanţii unităţii medicale spun că nu e adevărat

Mai multe femei care se află internate cu copiii pe Secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa susţin că se află într-o situaţie strigătoare la cer. Una dintre ele a declarat pentru „Replica” de Constanţa că de la un banal roşu în gât, micuţul ei a ajuns să ia rotavirus, întrucât a fost cazată în aceeaşi cameră cu alţi copii ce aveau acest diagnostic. În plus, în dimineaţa de luni, 19 octombrie, masa a fost asezonată cu lapte stricat! De cealaltă parte, reprezentanţii unităţii medicale au spus că nu este adevărat, că nu este o situaţie reală a spitalului şi că acuzaţiile sunt mai mult decât penibile.

„Pe 10 octombrie am fost internată cu băieţelul meu, în vârstă de 11 luni, pe Secţia de Pediatrie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, el fiind diagnosticat cu roşu în gât. În camera în care am fost cazată mai erau femei cu copii ce prezentau scaune moi, febră. Din vorbă în vorbă, am aflat că au infecţii cu rotavirus. Ulterior, şi al meu a început să prezinte aceleaşi simptome. Abia apoi a venit o asistentă şi a zis că trebuie să ne mute pe câteva pentru a nu lua şi alţi copii boala. Am întrebat ce boală şi mi-a spus că-mi va spune medicul pentru că ea nu poate.

Prin urmare, s-a luat măsura de a ne muta abia după ce am luat acel rotavirus”, a declarat, pentru „Replica”, o mămică. Însă, potrivit acesteia, nu este singura problemă cu care s-a confruntat. Ea ne-a mai spus că există mari nereguli şi la capitolul mâncare. „Încă de la început am întrebat dacă se poate să primim mâncare de acasă. Ni s-a spus că nu, că trebuie să urmăm regimul cu mâncarea din spital. Dar ceea ce se întâmplă aici e strigător la cer.

De dimineaţă (19 octombrie – n.r.) a venit femeia şi a strigat care vrea micul dejun. Cele mai multe dintre mame dormeau, aşa că respectiva a făcut cale întoarsă într-o fracţiune de secundă. Bine că m-am trezit repede şi m-am dus după ea. Am întrebat-o: dacă aţi văzut că dormeau, gata, nu mai primesc bolnavii mâncare? A ridicat din umeri. Apoi am primit laptele… stricat, era brânzit. I-am spus acest lucru şi mi-a spus că se mai întâmplă. Da, dacă e vechi şi mutat dintr-o sticlă în alta şi diluat cu apă. Mi-a spus să nu-mi mai dau cu presupusul dacă nu ştiu despre ce este vorba…”, ne-a mai declarat mămica respectivă.

Acest lucru a fost confirmat şi de alte femei ce se află cu copiii internaţi pe Secţia Pediatrie, care au specificat că sunt cazuri în care nu primesc mâncarea de prânz. „M-a întrebat medicul dacă a mâncat copilul mâncarea. Ce mâncare – am întrebat eu. Orezul cu brânzică. Care orez cu brânzică, nu am primit – am spus. Nu există aşa ceva… şi a plecat. Cam aşa se întâmplă”, a spus o altă femeie.

Contactată telefonic, şefa secţiei, dr. Cristina Mihai, a declarat că nu sunt cazuri multe de infecţii cu rotavirus, cam unul pe săptămână şi că, da, există situaţii, dar rare, în care copiii sunt cazaţi câte doi în pat sau mai mulţi în aceeaşi cameră pentru că nu sunt locuri având în vedere că jumătate de secţie este în reabilitare. Prin urmare, potrivit medicului, sunt disponibile 65 de paturi din cele 75.

Dr. Mihnea Avram: „Aceasta nu este o situaţie reală a spitalului”

Reporterii cotidianului „Replica” de Constanţa au încercat să ia legătura şi cu managerul unităţii medicale, respectiv Dănuţ Căpăţână, dar acest lucru nu a fost posibil. În schimb, dr. Mihnea Avram, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a spus: „O să mă interesez, nu ştiu nimic, nu e o problemă reală a spitalului”. După aproximativ 20 de minute, medicul ne-a declarat: „Rotavirusul este o boală uşoară, caracterisitică acestui sezon. O răceală uşoară, nu este cine ştie ce. În acest moment (luni, 19 octombrie – n.r.) este un singur pacient, un singur copil cu rotavirus. Cu scaune moi, vărsături, dar formă uşoară, în câteva zile pleacă acasă. În acest sfârşit de săptămână au fost 70 de internări, foarte multe, mai ales că secţia este în renovare.

Aceste acuzaţii mi se par mai mult decât penibile, că a stat lângă rotavirus şi a luat rotavirus. Cât despre cealaltă problemă: laptele praf nu are cum să se strice. Dacă mama îl alăptează la sân şi nu are o igienă corectă sau dacă aduce lapte praf de acasă, atunci, da, copilul se poate deranja la stomac şi tot aşa. Dar noi avem lapte praf, nu are cum să facă diarie, că nu e lapte din comerţ. Repet, laptele praf se face pe loc, nu are cum să se strice. Dacă l-a ţinut ea pe undeva, da, s-a stricat, altfel nu are cum”.

De cealaltă parte, mămica respectivă a menţionat că va depune şi plângere la conducerea unităţii spitaliceşti dacă situaţia o va impune. Precizăm că infecţia cu rotavirus este specifică sezonului rece şi afectează, în general, sugarii. Este foarte contagioasă şi „se lipeşte” de aproape orice copil din lume până la vârsta de 3 ani. Simptomele sunt legate de greaţă, vărsături şi diaree, fiind vorba de un virus care afectează intestinul subţire.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614