REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
13.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Acuzaţii grave la Colegiul „Mircea cel Bătrân” Constanţa: paznic agresiv cu elevii

Acuzaţii grave la Colegiul „Mircea cel Bătrân” Constanţa: paznic agresiv cu elevii

Replica API 11 mai 2018 | 10:59 518

Consiliul Județean al Elevilor Constanța aduce acuzaţii paznicului care lucrează în incinta Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân” şi cere autorităţilor desfăşurarea unei anchete şi luarea de măsuri.

„Marți, 8 mai a.c., un elev major al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” a încercat să părăsească unitatea de învățământ deoarece avea oră liberă, însă a fost oprit de paznicul școlii într-un mod cel puțin condamnabil. Elevul a fost prins între tocurile ușii, rămânând cu semne pe mâini, picioare și pe spate. Acțiunea paznicului a fost total nepotrivită atât din punct de vedere moral cât și din punct de vedere legal”, au transmis reprezentanţii organizaţiei de elevi.

Acest incident nu este singurul, susţin reprezentanţii CJE Constanţa, „aspect îngrijorător fiind faptul că mai mulți elevi susțin că paznicul este agresiv cu elevii”.

"Este extrem de violent, atât fizic cât și verbal, bruschează elevii. Se poartă cu noi de parcă am fi la penitenciar. Sunt major, am vrut odată sa ies din liceu, iar gardianul mi a spus : "Hai încearcă să ieși dacă vrei să îmi cunoști furia.” Mai mult decât atât, m-a strâns de braț și m-a trimis înapoi in liceu". "Învăț de dimineață, iar ultima oră este religia. Eu nu mai fac această oră din clasa a10 a. Am dorit să ies din liceu înainte de ultima oră, ora de religie, împreună cu alți colegi care erau în aceeași situație. Gardianul s-a răstit la noi și a zis că nimeni nu iese din școală. I-am explicat situația, iar acesta ne-a spus că dacă nu ne întoarcem vom avea probleme mari."

"Sunt majoră și am vrut să ies cu o oră înainte de terminarea programului. Am făcut cerere și am vrut sa ies. Gardianul mi-a spus că fără bilet de voie de la profesorul de serviciu sau de la profesorul cu care trebuia să am oră nu am cum să ies. Am intrat înapoi în școală, m-am dus la profesorul de serviciu și atunci când l-am întrebat de biletul de voie, acesta a spus că nu se dă așa ceva și că am acordul dânsului să ies. După asta a urmat încă o încercare eșuată deoarece gardianul s-a așezat în fața porții și a zis că nu se iese" - susțin elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”

Astfel, în baza legislației în vigoare, CJE Constanța solicită autorităților o anchetă minuțioasă asupra cazului.

„Mi se pare inadmisibil faptul că o persoană adultă a cărui maturitate, în teorie, este mai dezvoltată decât cea a unui tânăr de 18 ani să reacționeze în felul acesta. Există o multitudine de alte posibile soluții pentru o neînțelegere privind o oră liberă decât cea pe care a analizat-o el ca fiind cea mai viabilă. Consider că paznicul trebuie monitorizat și eventual transferat într-o altă unitate unde nu este nevoit să empatizeze cu elevi. De asemenea, solicit conducerii CNMB Constanța să impună măsurile necesare în cel mai urgent mod posibil”, declară președintele Consiliului Județean al Elevilor, Tasnim CHAZLI

„Abuzul asupra unei persoane reprezintă totalitatea acțiunilor care duc la vătămarea sănătății fizice sau psihice. Deși o situație în care un adult angajat într-o unitate de învățământ abuzează de forța sa fizică sau de statutul pe care îl are în fața unui elev pare ireală, aceasta este des întâlnită în școlile românești, un exemplu fiind incidentul din cadrul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân”.

În plus, dacă privim moralitatea sau lipsa ei prin valoarea unui fapt sau unei conduite a unei persoane, prin încălcarea regulilor nescrise ale societății, atunci paznicul a făcut atingere atât regulilor nescrise ce privesc etica socială privind atitudinea față de un tânăr elev, cât și legislația în vigoare. Motivul pentru care a acționat în acest mod nu e clar având în vedere articolul 15 din Statutul Elevului care prevede: „Elevilor le este interzis: k) să părăsească perimetrul unităţii de învăţământ în timpul programului şcolar, cu excepţia elevilor majori şi a situaţiilor prevăzute de regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ;”

De asemenea, articolul 180 din Codul Penal prevede: „Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă”, au adăugat reprezentanţii CJE Constanţa.

Directorul Vasile Nicoară: "Am investigat situaţia, nu e o problemă de agresiune!"

Prof. Vasile Nicoară, directorul Colegiului Naţional "Mircea cel Bătrân" a fost înştiinţat despre situaţia reclamată şi a desfăşurat cercetări. "Am investigat situaţia şi nu a fost nimeni rănit. Elevul a ieşit când gardianul era în dialog cu alţi elevi şi cum uşa are un arc mai puternic, s-a închis mai repede. Elevul respectiv a părăsit cursurile fără învoire şi deci cauta să iasă cât mai repede, înşelând gardianul. am atenţionat gardianul şi am mustrat elevul. Nu e o problemă de agresiune", a afirmat prof. Nicoară.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
deci scoala a ajuns parnaie
1
0
Pacat ca infractiunea de loviri sau alte violente e la art 193 si in nici un caz 180. Probabil informatiile din acest articol sunt la fel de corecte ca si articolul mentionat.
0
0
ar fi ok sa stiti ce cerc fac elevii cand vor sa chileasca, cum ameninta cu cine ne tata sau varu sau fratele, cat de impertinenti sunt....
5
0
Se vede in poza ca ,,arcul usi" vorbeste la telefon
2
3
acest mic paznic agresiv va trebui sa plateasca, e foarte simplu
3
4
aloooo, dragi elevi, in timpul orelor SIGUR nu aveti voie sa parasiti liceul decat cu bile de voi. chiulangiilor, nu va convine ? bunul simt unde va este, needucatilor ?
8
1
In liceu este un regulament de intrare iesire. Ca ziarist, cere parerea si gardianului de la intrare. Poate a exagerat un pic, dar cine are copii stie ce inseamna sa strunesti un singur adolescent, care intamplator nu este major, si pe urma poti scrie un articol la cererea unei mamici.Fi ziarist!
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218