REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
12.1° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Adăpostul de maidanezi de la Ovidiu: iubitorii de animale cheamă Curtea de Conturi!

Adăpostul de maidanezi de la Ovidiu: iubitorii de animale cheamă Curtea de Conturi!

Replica API 19 iunie 2018 | 00:00 3387

Autoritatea Națională Veterinară nu a găsit niciun motiv pentru care adăpostul de câini maidanezi de la Ovidiu, deținut de Green Life Recycling, să fie închis, după cum reiese din răspunsul transmis de instituție în urma sesizării făcute de organizația Save the Dogs, din Cernavodă. Reprezentanții organizației consideră însă răspunsul „rușinos” și continuă demersurile pentru închiderea adăpostului.

Reprezentanții organizației Save the Dogs au lansat, în urmă cu ceva timp, o petiție pentru strângerea de semnături pentru a convinge autoritățile României, respectiv Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și Ministerul Agriculturii să închidă adăpostul de la Ovidiu, Green Life Recycling. De altfel, numeroși iubitori de animale au atras atenția, în repetate rânduri, asupra unor nereguli care s-ar petrece la respectivul adăpost. Inclusiv membrii ALDE Constanța, alături de Tudor Tim Ionescu au organizat, la sfârșitul lunii mai a.c., o dezbatere pe tema protecției animalelor, fiind atins și subiectul adăpostului de la Ovidiu, considerat un adevărat „lagăr de animale”.

În demersul lor, reprezentanții Save the Dogs au sesizat inclusiv ANSVSA. Răspunsul transmis de instituția statului și făcut public de organizația non guvernamentală punctează, însă, că ...la adăpostul de la Ovidiu nu este nicio problemă!

Răspunsul Autorității Veterinare

Spicuim din răspunsul transmis de ANSVSA: „În contextul sesizării formulate precizăm următoarele: activitatea adăpostului administrat de SC Green Life Recycling SRL a fost verificată în semestrul al II-lea al anului 2017, atât de reprezentanții structurii sanitar-veterinare teritoriale, cât și de reprezentanții ANSVSA, ca urmare a recepționării mai multor sesizări din partea unor asociații de protecție a animalelor/a unor voluntari ai acestora din municipiul București, Oradea, Constanța; la momentul acelor verificări s-a constatat cazarea câinilor în spații individuale – 88 de câini și cazarea în două boze comune a altor opt câini, cu respectarea cerințelor de bunăstare și protecție specifice, fără a exista exemplare a căror de întreținere să indice menținerea câinilor în condiții necorespunzătoare; în cazul în care, în urma controalelor efectuate de reprezentanții serviciilor veterinare se constată că nu sunt îndeplinite condițiile legale de funcționare pot fi dispuse sancțiuni principale sau complementare, decizia inspectorilor bazându-se pe istoricul neconformităților constatate pe parcursul inspecțiilor anterioare (fie au mai fost identificate în trecut dar remediate în termenele acordate, fie sunt neconformități nou identicate), sancțiunile complementare fiind însoțite de acordarea unor termene de remediere în care responsabilii unităților au obligația de a remedia toate aspectele neconforme identificate; măsura de interzicere a activității se dispune atunci când operatorul nu întreprinde acțiuni de remediere a neconformităților constatate în termenele stabilite sau dacă menținerea în activitate a unei unități la care au fost constatate deficiențe majore ar avea consecințe severe asupra animalelor sau potențial ridicat de a avea acest efect în viitorul apropiat.

De asemenea, așa cum am menționat și pe perioada audienței din data de 4 mai, subliniem faptul că ANSVSA a notificat Secretarul General al Guvernului printr-o adresă oficială asupra obligațiilor ce le revin administratorilor publice locale, conform prevederilor legale, în privința gestionării câinilor fără stăpân, subliniind o parte dintre aspectele desfășurate de acest organism care exercită controlul asupra modului de formare, de administare și de întrebuințare a resurselor financiare ale statului.

Prin acest document s-a solicitat ca, în măsura posibilităților, să fie întreprinse demersurile necesare privind verificarea legalității actelor administrațiilor publice locale referitoare la gestionarea câinilor fără stăpân, fie prin structurile proprii Secretariatului General al Guvernului, fie prin Instituția Prefectului, aceasta din urmă cu atribuții certe privind controlul legalității actelor administrative adoptate sau emise de autoritățile administrației publice locale”, se menționează în răspunsul semnat de Alina Monea, șef Serviciu de Comunicare ANSVSA.

Save the Dogs își pune speranța în Curtea de Conturi

Altfel spus, după cum au apreciat reprezentanții Save the Dogs, „verificările efectuate în urma plângerii noastre și a plângerilor altor cetățeni și asociații au demonstrat că firma Green Life Recycling din Ovidius operează în legalitate și prin urmare nu există niciun motiv pentru care ecarisajul ar trebui să fie închis”.

„Atât capturile cât și metodele de detenție în adăpost "(...) respectă cerințele de bunăstare a animalelor".

Considerăm acest răspuns rușinos și un semn evident că autoritățile veterinare din România nu urmăresc aplicarea legilor ci interese care nu au nici o legătură cu Statul de Drept. Ultima speranță în acest moment este ca Curtea de Conturi să considere ilegal contractul cu Green Life”, au mai punctat membrii Save the Dogs.

De menționat că, până în prezent, petiția lansată de această organizație, care poate fi găsită accesând linkul https://www.change.org/p/office-constanta-ansvsa-ro-shut-down-horrendous-dog-pound-in-constanza-romania are peste 72.000 de semnături.

F.B.

Citește și: Adăpostul de câini de la Ovidiu, subiect de dezbatere la Constanța! Prefectura, atenționată de un lider ALDE

https://www.replicaonline.ro/adapostul-de-caini-de-la-ovidiu-subiect-de-dezbatere-la-constanta-prefectura-atentionata-de-un-lider-alde-356846/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Hotie, abuz, cruzime! Sa vina ANAF,CURTEA DE CONTURI. SA SE ANCHETEZE SI CAMPINGUL 2 MAI.
5
0
Nu scapati nici o ocazie sa aratati cine sunt adevaratii MAIDANEZI din C-ta! Voi cu sleahta voastra de mancatori de kkt! Vreti civilizatie? Pledati pentru macel si incitare la violenta! Abia ati iesit din caverne! Loazelor!
3
5
Nu nu organizatiile au un alt interess !!! Ci doar altii care nu aplica legea , care spune clar AMENDATI TOTI detinatorii de catei care nu i sterilizeaza si
7
1
cine iubeste INFIAZA .
5
5
Daca petitia a fost semnata de 72000 de persoane oare de ce mai sunt caini fara stapani. Concluzia, organizatiile caritabile au alt interes.
8
6
Ce zice senatorul Moga Nicolaie........? A cui o fi firma....ia zi nea Nicule
7
1
DNA sa verifice acest contract cu cantec atribuit unei foste colege a lui Fagadau numita Andrusca Carmen, actual Bucur .
6
3
e una zoofila face sex cu cainele ,,,asa urlaaaa cand o intepeneste cainele.
3
6
Sa vina cei de la NASA, FBI, CIA...sa se autosesizeze toate organele de pe planeta. Vrajeala cu iubitorii de animale. O sleahta de manipulati nu mai stiu unde sa faca sesizari si reclamatii. F bine ca se aduna maidanezii de pe strazi. Cunosc persoane careau fost muscate de caini fara stapan care s-au inmultit enorm. Ciocu mic zdrentelor
10
8
vai de ei de caini, fac afaceri cu ei cum fac si cu orfanii. rusine!
9
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614