REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Aderarea României la Schengen şi extinderea UE - printre temele discutate, la Berlin, de Aurescu şi omologul german

Aderarea României la Schengen şi extinderea UE - printre temele discutate, la Berlin, de Aurescu şi omologul german

Replica API 21 februarie 2020 | 00:00 390

Sursa foto: mae.ro

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, joi, la Berlin, cu omologul german, Heiko Maas, şi a discutat cu acesta inclusiv despre obiectivul "legitim" al ţării noastre de a adera la spaţiul Schengen şi despre perspectivele de extindere ale Uniunii Europene.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), cei doi oficiali au evaluat stadiul foarte bun al dialogului bilateral referitor la minoritatea germană din România, din cadrul Comisiei guvernamentale mixte privind problematica minorităţii germane. Bogdan Aurescu a evidenţiat, cu acest prilej, politicile statului român care au ca obiectiv prezervarea identităţii minorităţii germane din punct de vedere cultural, lingvistic, social şi al conservării patrimoniului material.

În acest context, a subliniat că acest instrument de cooperare bilaterală reprezintă un model demn de urmat şi de către alte state. În acelaşi timp, ministrul Maas a mulţumit în mod deosebit părţii române pentru asigurarea, de către România, la cele mai înalte standarde, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii germane.

Întrevederea ministrului desemnat cu omologul german a cuprins, de asemenea, un schimb de vederi cu privire la priorităţile de pe agenda Preşedinţiei Germaniei la Consiliul Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2020.

Totodată, a expus poziţia României privind negocierile Cadrului Financiar Multianual, subliniind importanţa unor alocări corespunzătoare pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună.

Bogdan Aurescu a amintit "obiectivul legitim al României de aderare la spaţiul Schengen, evidenţiind îndeplinirea tuturor criteriilor necesare şi contribuţia importantă a României la securitatea UE". În acest sens, a subliniat că funcţionalitatea spaţiului Schengen nu va fi completă fără aderarea României, arată sursa citată.

Cei doi au exprimat puncte de vedere convergente cu privire la importanţa strategică a politicii de extindere, fiind reiterată susţinerea României pentru o decizie privind deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, necesitatea racordării europene a statelor din Vecinătatea Estică, relaţia cu Rusia.

Cu privire la Republica Moldova, Aurescu a subliniat importanţa continuării politicii stricte de condiţionalităţi îndreptate spre obiectivul reluării reformelor în spirit european. Cei doi miniştri au convenit asupra unui dialog consolidat româno-german cu privire la Republica Moldova.

Cei doi miniştri au discutat şi despre perspectivele Iniţiativei celor Trei Mări, Bogdan Aurescu exprimând susţinerea României pentru Germania să devină stat participant cu drepturi depline în Iniţiativă.

Au fost, de asemenea, discutate perspectivele Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, fiind remarcată convergenţa poziţiilor română şi germană.

Bogdan Aurescu a mulţumit omologului pentru că Germania a susţinut aderarea României la OCDE.

Oficialul român a transmis condoleanţele sincere ale părţii române pentru victimele atacului armat de la Hanau şi condamnarea fermă a acestor acte, precum şi urările de recuperare pentru cei răniţi.

De asemenea, a mulţumit părţii germane pentru sprijinul acordat pentru repatrierea cetăţenilor români din zone afectate de coronavirus.

Bogdan Aurescu a avut o întrevedere şi cu şeful Administraţiei Prezidenţiale, Stephan Steinlein, arată MAE.

Vizita la Berlin a ministrului desemnat are loc în ziua celebrării a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale, la 20 februarie 1880, "ceea ce pune în valoare aprecierea ambelor părţi pentru caracterul strategic al relaţiilor româno-germane", subliniază MAE, potrivit Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pleaca Regatul Unit si vine Romania securiata...Viitor de aur U.E. are...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920