REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

ADIO mașini înmatriculate în Bulgaria! Iată ce a decis Parlamentul de la Sofia

ADIO mașini înmatriculate în Bulgaria! Iată ce a decis Parlamentul de la Sofia

Replica API 26 mai 2016 | 15:07 310

Veste proastă pentru șoferii care au mașini înmatriculate la vecinii bulgari! Parlamentul de la Sofia a decis anularea automată a înmatriculării autoturismelor ce nu au asigurare de Raspundere civilă auto.

Fenomenul maşinilor înmatriculate în Bulgaria s-a instalat la malul mării în urmă cu mai mulți ani, când constănţenii au dat buluc pentur a-şi procura maşini ieftine, având în vedere că și taxele erau mult mai convenabile. Însă, tot de atunci a început şi tam-tamul cu privire la cea mai mare parte dintre ele, fie legate de acte, fie de legalitatea de a circula pe străzile din Constanţa şi aşa mai departe. Ulterior, au tot existat demersuri ale deputaților cu scopul de a schimba ceva. Spre exemplu, un proiect de lege a fost iniţiat de deputatul PSD Ioan Munteanu, în sensul ca maşinile înmatriculate în ţara vecină să poată circula maxim 90 de zile pe drumurile ţării noastre, după care să le fie ridicate plăcuţele de înmatriculare. Însă, totul a rămas în aer. Între timp, în ceea ce priveşte judeţul Constanţa, oamenii legii au tot actualizat baza de date, în momentul de faţă fiind peste 5.000 de vehicule luate în evidenţă. De asemenea, potrivit poliţiştilor constănţeni, se desfăşoară acţiuni permanente de verificare a autovehiculelor înmatriculate în Bulgaria. Apoi, măsurile au venit chiar din partea Bulgariei, după ce procurorii au declanșat o anchetă, care s-a lăsat cu percheziţii şi 9 persoane arestate. Este vorba despre acte false în baza cărora românii îşi înmatriculau vehiculele acolo.

Decizie uluitoare: anularea automată a înmatriculării autoturismelor ce nu au asigurare de Raspundere civilă auto

Potrivit statisticilor, în ultimii ani, peste 100.000 de automobile care circulă în România, Moldova și Grecia au fost înmatriculate în Bulgaria. Proprietarii, însă, de regulă, evită să se deplaseze anual la sud de Dunăre pentru a-și reînnoi asigurarea de răspunderea civilă auto. Când se produce un incident de circulație pagubele sunt plătite de Fondul de garanție constituit de companiile bulgare de asigurări. Astfel, în încercarea de a limita aceste pierderi, Ministerul de Interne a cerut anularea automată a înmatriculării autoturismelor care nu au RCA. În acest scop Fondul de garanție, potrivit Flux24.ro, va verifica periodic automobilele cu asigurarea obligatorie expirată, va trimite informația poliției rutiere care va anula înmatricularea respetivă. Drept urmare, Fondul nu va fi obligat să plătească recompense. Asigurarea de răspundere civilă auto costă în Bulgaria între 75 și 400 de euro pe an în funcție de capacitatea cilindrică a motorului, a orașului înmatriculării, a vârstei și a numărului de accidente provocate de proprietarul mașinii. RCA este foarte mare pentru persoanele fizice care au peste zece automobile înmatriculate și pentru firme cu peste 15. În astfel de cazuri un RCA cu motor de 1,6 litri va putea ajunge la 350 de euro. Companiile de asigurări au și întocmit o listă neagră a cetățenilor bulgari care au înmatriculate pe numele lor sute de mașini. În aceste cazuri un RCA va putea ajunge la 1.000 de euro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218