REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Adio, sălbăticie! La Vadu şi Corbu se ia în calcul înfiinţarea de noi plaje turistice

Adio, sălbăticie! La Vadu şi Corbu se ia în calcul înfiinţarea de noi plaje turistice

Replica API 18 februarie 2016 | 00:00 307

Studiu

Studiu

Litoralul românesc ar putea avea, chiar din acest an, încă 6 noi plaje turistice. Dintre acestea, fac parte şi ultimele plaje virgine ale litoralului românesc: plaja Vadu şi Corbu. Vadu este un sat ce aparţine de comuna constănţeană Corbu, deţinătoare, la rândul său, a unei plaje neamenajate, fiind cea mai nordică localitate din judeţ, amplasată în apropiere de malul marii.

Conducerea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) propune efectuarea unui studiu de impact privind suprafeţele din zona costieră, cu statut de plaje sălbatice, din perspectiva activităţilor turistice ce se desfăşoară în fiecare an în aceste zone. Acest studiu vine în ideea unei armonizări a situaţiei reale din teren cu necesităţile de protejare a unor ecosisteme specific. Zonele care se au în vedere pentru acest studiu sunt în număr de 6 şi sunt situate în zona de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), fiind localizate în Sulina, Sfântul Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia şi Portiţa.

În funcţie de rezultatele şi concluziile acestui studiu, pentru zonele în care se va constata că sunt antropizate şi că desfăşurarea activităţilor economice nu presupune un impact negativ de mediu, se va fundamenta solicitarea şi măsura în care este necesară schimbarea destinaţiei din plajă sălbatică în plajă turistică, fără însă a se pune problema scoaterii acestor zone din administrarea ARBDD. Forma sub care se propune administrarea pe viitor a acestor zone este cea de parteneriat cu autorităţile locale, în condiţiile de autorizare impuse de legislaţia specifică aplicabilă pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Contactat pentru un punct de vedere, Marian Gălbinaşu, primarul comunei Corbu, a afirmat că a aflat ce această iniţiativă, dar că nu ştie prea multe lucruri. „Am auzit ce acest proiect, dar momentan până nu apare o hotărâre guvernamentală, eu nu prea am ce să spun. Totuşi, eu consider că dacă vom avea aceste zone în administrare ar fi un lucru benefic”, a declarat primarul. Totodată, Lucian Simion, Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a afirmat că deocamdată totul este la nivel de discuţie.

„Nu am declarat oficial niciodată că acest lucru se va întâmpla. Poziţia noastră este foarte clară şi se referă la un studiu de impact”, a declarat, pentru „Replica” guvernatorul Lucian Simion. Ca autoritate de mediu, ARBDD va stabili toate normele şi regulile impuse pentru desfăşurarea acestor activităţi sezoniere de aşa manieră încât să permită o cât mai bună protejare a ecosistemelor sensibile din zonă. Propunerea rezultată va fi supusă analizei Consiliului Ştiinţific şi Consiliului Consultativ de Administrare şi va fundamenta o Hotărâre de Guvern ce va fi înaintată spre verificare şi avizare Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218