REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

ADIO taxa prin SMS. Regulamentul locurilor de parcare, ANULAT DEFINITIV!

ADIO taxa prin SMS. Regulamentul locurilor de parcare, ANULAT DEFINITIV!

Replica API 25 martie 2020 | 17:46 39776

Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanța a fost tranșat de magistrații constănțeni. Miercuri, 25 martie, magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis anularea regulamentului. Decizia este definitivă. Aşa că, ADIO taxa prin sms.

Regulamentul a fost votat la data de 28.06.2018, prin HCLM Constanta nr. 235, act normativ ce contine o serie de reglementări nelegale, discriminatorii, de natură a vătăma drepturile şi interesele legitime ale locuitorilor din Constanta, susţineau, în instanţă reclamanţii Asociaţia Constanţa Altfel şi Asociaţia Liga pentru Drepturile constănţenilor.

În primă fază, regulamentul a fost anulat de Tribunal. "Admite cererea formulata de catre reclamantii ASOCIAŢIA „CONSTANŢA ALTFEL”, ASOCIAŢIA „LIGA PENTRU DREPTURILE CONSTĂNŢENILOR” si DAON SORIN, in contradictoriu cu paratul CONSILIUL LOCAL AL MUNICIPIULUI CONSTANŢA, in consecinta, Dispune anularea HCLM Constanta nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a parcarilor publice de pe raza municipiului Constanta. Ia act ca s-au solicitat cheltuieli de judecata pe cale separata. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. Pronuntata in data de 04.06.2019, prin punerea solutiei la dispozitia partilor, prin mijlocirea grefei instantei", se arată în minuta instanţei.

Consiliul Local a formulat recurs, iar magistraţii au respins recursul miercuri, 25 martie a.c.

"Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată azi, 25 martie 2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei", se arată în minuta Curţii de Apel Constanţa.

Ce prevede regulamentul!

Regulamentul prevede, printre altele, "pentru parcările rezidențiale, că rezervarea locurilor de parcare va fi valabilă de luni până vineri în intervalul orar 17:00-08:00, inclusiv sâmbăta, duminica și în zilele stabilite ca fiind sărbători legale, când programul este 00:00-24:00. Prin urmare, în intervalul 08:00-17:00 de luni până vineri inclusiv deținătorul autorizației rezervare loc parcare nu are niciun drept de folosință prioritară asupra locului de parcare, oricine putând folosi acel loc. Pentru parcările cu tarif orar, programul de taxare este de regulă 08:00-17:00, dar el poate fi modificat individual pentru fiecare parcare. Pentru parcările mixte (de reședință și cu tarif orar), programul stabilit de regulă va fi 08:00-17:00, iar în restul intervalului locurile de parcare pot fi atribuite riveranilor. Pentru parcările comerciale, beneficiarul are drept de folosință asupra locului de parcare pe întreaga perioadă a autorizației de rezervare loc parcare/contractului. Dovada dreptului de utilizare a locului de parcare, în parcările de reședință, se face prin autorizația de parcare, care va fi poziționată pe bordul autoturismului, la loc vizibil", se arată în regulamentul care a fost anulat de magistraţi. Acelaşi regulament revede şi plata prin sms a locurilor de parcare.

Ce critici au fost aduse regulamentului

Potrivit art. 10 din Regulament, utilizarea locurilor de parcare se face gratuit sau cu perceperea unor taxe de parcare, fără insă a se indica situaţiile în care utilizarea locului de parcare este gratuită sau alte criterii funcţie de care se permite utilizarea gratuita a locurilor de parcare, se arată în motivarea magistraţilor. În egală masură, nu se mentionează autoritatea/entitatea care stabileşte ce locuri de parcare se utilizează gratuit şi ce locuri de parcare se utilizează cu plata. De asemenea, se reţine că există parcări în oraș închise, utilizate gratuit de personalul instituțiilor publice aflate în apropierea acestora, fără ca acest mod de exploatare să fie reglementat printr-o hotărâre de consiliu local.

Regulamentul nu conține reguli clare privind modul de exploatare al parcărilor situate lângă instituții/autorități publice al căror personal utilizează zilnic, cel puțin 8 ore, parcările situate lângă instituția în care își desfășoară activitatea.

O alta critică priveste faptul că Regulamentul nu stabileste unde se fac venit sumele încasate cu titlu de tarife de parcare, prevedere imperativ necesară în condiţiile în care tariful pentru parcare este încasat de o societate comercială, iar, potrivit art. 24 alin.12 ultima teza din Anexa I la HG nr. 955/2004 „Sumele incasate drept taxe pentru parcare vor fi vărsate la bugetul local”.

Mai mult, plata prin sms presupune in mod obligatoriu detinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcarile în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin sms

Din aceasta perspectivă, dispoziţiile art. 10 alin.2 lit. b) din Regulament încalcă prevederile art. 3 alin. 2 din OG nr.72/2002 potrivit cărora„Persoanele fizice si/sau juridice, denumite în continuare utilizatori, au acces liber si nediscriminatoriu, în condiţiile legii, la serviciile de administrare a domeniului public si privat organizate pe teritoriul unităţilor administrativ-teritoriale în a căror raza îşi au resedinta sau isi desfăşoară activitatea”, precum si ale art. 36 alin. 1 din acelaşi act normativ, care stabileşte că „Dreptul de acces şi utilizare a serviciilor de administrare a domeniului public si privat este garantat, în condiţiile legii, tuturor utilizatorilor”.

Conform disp. art. art. 10 alin. 2 lit. b din HCLM nr. 235/2018, parcările publice cu tarif orar, semnalizate corespunzător, plata se va face la automatele de parcare amplasate pe trotuarele aferente parcărilor sau după caz, prin aplicația de taxare, prin sms la numărul scurt, aflat pe panoul de informare sau card. Plata se poate efectua și prin utilizarea cardului bancar, conform aplicației ce poate fi descărcată urmând procedura înscrisă pe panourile informative.

Pârâtul, respectiv Consiliul Local, afirma că sustinerile reclamantilor referitoare la îngrădirea accesului publicului la utilizarea locurilor de parcare, prin practicarea, în mod discriminatoriu, a unei taxe de parcare ce poate fi plătită exclusiv prin sms sau prin aplicaţia de taxare nu pot fi primite si nu au niciun suport, prin raportare la dispozitiile exprese ale art. 10 alin.(2) din HCL nr. 235/2018 si că, potrivit acestor dispozitii regulamentare, taxa de parcare poate fi achitată astfel: la ghişeele sau in conturile SPIT; la automatele de parcare amplasate pe trotuarele aferente parcărilor; prin aplicatia de taxare; prin sms la numărul aflat pe panoul de informare sau cu card; la casieriile parcărilor, pentru parcările închise, neputându-se pune problema vreunei asa-zise discriminări sau îngrădiri a accesului la locurile de parcare, prin limitarea modalităţii de plata a taxei de parcare, aceasta putându-se realiza prin oricare din metodele anterior indicate.

Instanţa: "Este de neconceput ca beneficiarul locului de parcare, care achită un abonament anual, să nu poata beneficia de serviciu"

"Este de neconceput ca beneficiarul locului de parcare, care achită un abonament anual, să nu poata beneficia de serviciul a cărui contravaloare a achitat-o (întrucât nu îţi poate bloca locul de parcare si, implicit, prin ocuparea acestuia de către o altă persoană, în intervalul 08,00 – 17,00, nu poate folosi locul de parcare cu privire la care poseda abonament), în timp ce persoana care a parcat pe locul respectiv în intervalul 08,00 – 17,00 beneficiază în mod gratuit de locul respectiv de parcare. Practic, se ajunge la situaţia discriminatorie, nelegală şi halucinantă în care, cu alte cuvinte, persoana care a achitat un tarif anual nu are acces la loc, in detrimentul persoanei care nu a achitat niciun tarif, ceea ce contravine oricărui sistem de taxe legale, in care, odată achitata o taxă aferentă unui serviciu public, se beneficiază de acel serviciu.

Modalitatea prin care a fost reglementată gestionarea - organizarea şi functionarea parcărilor publice de pe raza municipiului Constanta încalcă principiile unei bune administratii", se arată în motivarea instanţei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acum incepe si administratia Constantei sa inteleaga babilonia cu parcarile din municipiul Constanta.
3
0
Intram in normalitate !! Trebuia facuta mai de mult dar un abuz tot un abuz ramane.Primar mai slab ca asta nu cred ca exista.Pleaca domnule si lasa primaria ca nu-i de dumneata !!!
3
2
Sa te duci la puscarie fagabou dupa mazare sa faceti echipa si tu si toata gaska de machidoni spurkati
10
1
Lasa Matichescu ca vi aici la noi si sugi putulica aia mica a lu Artagea. O pola normala nu iti mai da nimeni muisto ce esti. Suge putulica piticului burtos si gandestete la parcari.
6
0
CONSTANTA ALFEL sa ti dea dumnezeu sanatate CHITAC TE VREM PRIMAR constanta e a constantenilor nu parvenitilor din diverse vagauni sau catune a panglicarilor AJUNGE
4
9
In sfarsit, dreptate. Felicitari !
9
1
Pentru cei care nu stiu, panarama aia de regulament l-a facut Babu cu nasoala lui acasa la ei!! Se si laudau cu asta retarzii!
9
2
tara arde si astia se bucura ca numai dau sms.... va meritati soarta
6
5
Un OM,un primar fara puterea sa isi asume , fara a putea sa decida singur si cel mai important fara VIZIUNE. D.le Fagadau noua ne trebuiesc INVESTITORI ADEVARATI NU MACHIDONII DE LA TULCEA CARE NU STIU ALTCEVA DECAT BLOCURI, OI SI MERTZANE!
19
1
te duci si sugi pula, asa iti recuperezi banii, zdreanta oligofrena ce esti!
38
3
asteptam returnarea banilor incasati ilegal
9
4
trebuiau sa le anuleze de tot si pe alea cu rezervare
8
5
Locurile de parcare sa fie pe barosaneala si smardoiala, au prioritate aia cu ceafa groasa si bradu tatuat.Alde hipsterica si rezist s-o suga. .
12
7
URAAAAAAAAAAAAAA !!!!! URAAAAAAAAAAAAAA !!!!! URAAAAAAAAAAAAAA !!!!!
8
4
iti sta mintea in loc cand te gandesti ce "legi" sunt in stare sa nascoceasca pizdeii!
9
2
Nae , mare dobitoci esti !
3
4
Tot proasta Mirela.... Regulamentul prevedea...
7
2
MUIE FAGADAU MUIE PSD
20
7
Pentru unii prosti care nu au inteles nimic LOCUL DE PARCARE PLATIT RAMANE REZERVAT 24 DIN 24 in urma anularii Regulamentului!!!
25
5
Pune aparat la sala sporturilor si iti da amenda la posta mare, din ce bani crezi ca sunt cumparate aparatele ?
10
1
Hotul Fagabou a furat constantenii si turistii ca sa fure banii adica sa cumpere stalpii lu babuinuuuu stie el manglitoru sef combinatoru de la cafea
28
6
Decebale,inca o decizie luata si intoarsa in instanta.asta pe deoparte pe de alta parte amice,iti dau un sfat,retrage te din cursa.o sa pierzi urat.ai o sansa sa iesi pe usa din fata civilizat.daca nu vei indura cea mai ustutatoare infrangere si ne vom pisa pe psd.ca nu e anul asta ca e anul viitor dar o sa iesim la vot.si o sa belesti pl fraiere.tu si toata sleahta de incompetenti mirela matichescu tutuianu samd.mooe psd
23
7
Mai SLAB ca asta nu a avut Constanta niciodata!
35
5
Esti cel mai mare PAPAGAL care l a avut Constanta ca primar dupa revolutie!
33
4
Am platit amenzi de 300 ron, cum recuperam banii?
20
36
Niste stalpisori gasim ?
16
1
ce se intampla daca dupa ora 17.00,locul meu de parcare pentru care platesc o taxa anuala,nu este eliberat de cel care il ocupa pana la acea ora: 17.00?
9
7
Oameni buni.. 235 a fost anulat Deci ai dreptul 24 ore din 24
27
4
Bravo Chitac! te sustinem!
22
19
multi n-au inteles nimic si se agita ca apa minerala adica fara folos .nu e vorba de locul vostru de parcare pt care ati platit ca prostii si acum tineti sticle cu apa pe el ca sa nu plece careva cu el si pe care va tineti dacia din 1977 .e vorba de locurile de parcare cu plata prin SMS de pe bulevard din piete etc
22
6
Pai eu daca imi gasesc masina vandalizata de un tembel ca ala de mai jos, pai iti umflu capul cu bata.
12
5
Trebuia sa vina sfarsitul lumii ca sa redevina oameni?
19
0
Reporter idiot, daca Regulamentul a fost anulat, de ce mai pomenesti despre restrictiile lui, tuto ? Dupa cum expui datele in materialul asta de cacat, este ca si el a ramas valabil. Tu , corectorii vostrii, daca aveti sau ce-i aia, de ce dolositi timpul prezent in loc sa expuneti datele la timpul trecut? Ziar de cacat, angajati mediocrii , sefi ....asijderea...Vai de capu' vostru!
21
2
In cazul de fata anulandu-se Regulamentul parcarilor, ramane in vigoare prevederile hclm 184-2013, referitor la locurile de parcare, locul fiind utilizat de utilizator 24-24 ore de luni pana duminica.
29
2
S-a facut dreptate. Primariile isi fura propriul popor prin salarii imense. Fagadau e un taran din Jud Tulcea Comuna Beidaud, plina de noroaie si fantani cu apa infestata.
33
3
Felicitari constanta altfel! Felicitari Vergil Chitac!
26
21
Se cheama distrugere si s-ar putea ca o camera de bord din masina sa inregistreze ceea ce faci si vei plati cu varf si indesat
17
4
E vorba despre zona peninsulara..asa ca nu va ambalati..si eu vreau banii inapoi...dar poate jurnalistii lu peste prajit se documenteaza mai mult inainte sa scrie ceva...sau poate nu stiu eu bine
7
7
Cum se diferentiaza locurile platite de cele libere, daca dispar placutele?
14
1
Bun, si totusi, am platit legal locul de parcare, tot legal firma primariei mi-a facut si mi-a instalat opritor, ce-ati vrea, sa nu-l mai folosesc cand plec la piata ? Atunci primaria sa ne dea banii inapoi pe opritoare, sa ne restituie taxa de rezervare, si parcam toti la liber.
16
1
Si ce faci daca ajungi acasa la ora 17 si iti gasesti locul ocupat? Nu vine nimeni de la politie dupa ora 17
15
5
Care ai parcat pe locul meu de parcare ori iti bag niste cuie la roti,ori te fac cu niste lichid de frana sau acid de baterie pe tavan sau pe capota!
6
38
Frumos tunul dat. S.au castigat_spalat bani frumosi acolo. Waiting for next buff..
17
5
O veste foarte buna!
23
1
Bravoooo foarte bine
24
5
Mai face niste sensuri giratorii
12
8
Foarte bine. Asa trebuia sa fie demult.
32
6

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218