REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Adio teste Covid pentru cei vaccinați sau vindecați care vor să călătorească

Adio teste Covid pentru cei vaccinați sau vindecați care vor să călătorească

Replica API 28 ianuarie 2022 | 01:16 2224

Cele 27 de state membre UE au convenit marţi să-şi coordoneze mai bine regulile cu privire la deplasări în interiorul Uniunii Europene şi să nu mai impună restricţii celor care deţin un certificat sanitar european, în contextul în care unele ţări sunt afectate de varianta omicron a SARS-CoV-2, relatează AFP, informează news.ro, citat de stiripesurse.ro.

Statele membre UE aplică în prezent restricţii foarte diferite turiştilor vaccinaţi sau care deţin un certificat de însănătoşire după covid-19.

Italia cere tuturor călătorilor, incliusv celor vaccnaţi şi cu certificat de vindecare, un test PCR, la fel ca Portugalia. Spania vecină, în schimb, cere doar o probă a unei vaccinări, la fel ca Madeira şi Azore. ”Călătorii care deţin un certificat covid digital al UE valid nu ar trebui să fie supuşi unor restricţionări suplimentare a liberei circulaţii”, subliniază într-un comunicat Consiliul european.

În cursul unei reuniuni la Bruxelles, miniştrii de Externe din UE au adoptat o nouă recomandare - un act neconstrângător juridic - în vederea unei coordonări a măsurilor lor în domeniul liberei circulaţii.

Această actualizare a reglementărilor răspunde unei creşteri semnificative a nivelului vaccinării - aproape 70% din populaţia europeană a fost vaccnată complet, potrivit agenţiei europene de sănătate ECDC - şi desfăşurării ceritificatului digital al UE care atestă vaccinarea, testarea sau însănătoşitrea în urma unei infecţii cu noul coronavirus

Comisia Europeană (CE) îndeamnă statele membre UE ”să pună aplicare imediat regulile agreate”.

Varianta ”omicron a SARS-CoV-2 s-a răspândit, în prezent, în întreaga Europă şi a venit timpul să luăm în calcul abandonarea unor măsuri suplimentare pe care un anumit număr de state le-au introdus în cazul călătoriilor în utimele săptămâni, care fac deplasările mai dificile şi mai puţin previzibile în toată UE”, îndeamnă într-un comunicat comisarii europeni însărcinat cu Justiţia Didier Reynders şi Sănătatea Stella Kyriakides.

”Aceasta este o recomandare, deci nu pot garanta că va determina toate ţările să intre în acest cadru comun, însă (...) toate statele membre şi-au semnalat intenţia de a se conforma”, declară AFP secretarul de statfrancez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului european.

”Cred că este important să avem reguli stricte - pentru că certificatul sanitar care permite circulaţia în Europa este strict şi protector şi trebuie să fie controlat în mod sistematic în timpul călătoriilor - şi să nu mergem mai departe prin măsuri, pentru a nu fragmenta regulile aplicabile în Europa”, apreciază el.

Această recomandare urmează să intre în vigoare la 1 februarie, odată cu măsura care stabileşte la nouă luni (270 de zle) durata validităţii certificatelor de vaccinare, în lipsa vaccinării cu o doză ”booster”, în călătoriile în UE.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de exemplu, doar unul, dar mai sunt... in grecia ...tara vaccinista de frunte... se intra doar cu test, pcr sau nazal... in rest poti sa fi tu cu 7 doze, nu ai test , nu intri
4
0
deci probleme medicale, epidemiologice rezolva ministrii de EXTERNE UE !!!
3
0
Tot constrangere este daca dupa 9 luni nu mai este valabil vaccinul decat cu doza booster. N-ai si doza booster nu poti calatori in UE,cel putin asa spuneti acum. Cei de peste ocean nu mai obliga vaccinarea obligatorie pentru companiile private cu peste 100 de angajati.Dar nici nu pot iesi in afara granitelor. Fiecare la culcusul lui,nu trebuie sa mai umble prin vecini.
6
0
Hai ca usor usor recunoasteti ca a fost o laba tot ce ati facut timp de 2 ani
10
6

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369