REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Adjunctul Poliţiei Cernavodă, trimis în judecată de DNA Constanţa

Adjunctul Poliţiei Cernavodă, trimis în judecată de DNA Constanţa

Replica API 18 decembrie 2013 | 00:00 440

Adjunctul şefului Poliţiei Cernavodă, Costel Baciu, a fost trimis în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Teritorială Constanţa, pentru abuz şi neglijenţă în serviciu. Dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Constanţa.

Dosarul are legătură cu situaţia fostului şef al Poliţiei Cernavodă, Emilian Nicolae, care a fost eliberat din funcţie de către Consiliul de Comandă, din data de 24 octombrie 2013, întrucât i se retrăsese autorizaţia de acces la informaţiile clasificate. Începând de luni, 28 octombrie, la cârma Poliţiei Cernavodă a fost împuternicit Alexandru Dică, şef birou din cadrul Poliţiei Medgidia. Reamintim că în acea perioadă, procurorii DNA Constanţa au dispus începerea urmăririi penale faţă de Nicolae Emilian, , în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni (în forma autoratului) de abuz în serviciu contra intereselor publice, având drept consecinţă obţinerea de către funcţionarul public, pentru sine sau pentru altul, a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial şi o infracţiune de aceeaşi natură în forma instigării, precum şi două infracţiuni ce derivă din nerespectarea unor obligaţii prevăzute de Legea privind regimul armelor şi muniţiilor. Au avut loc şi percheziţii domiciliare la domiciliile acestuia. Din conţinutul actelor de urmărire penală întocmite de procurori, a reieşit că există date şi indicii temeinice potrivit cărora învinuitul Nicolae Emilian şi-a însuşit în mod fraudulos şi a deţinut la domiciliu, în original sau în copie, numeroase înscrisuri clasificate drept secret de serviciu şi înscrisuri neclasificate, utilizate exclusiv în activitatea de cercetare penală a organelor poliţiei judiciare şi nedestinate publicităţii, precum şi formulare tipizate necompletate, utilizate de către organele de poliţie; acelaşi învinuit şi-a însuşit în mod fraudulos şi a deţinut la domiciliu mijloace materiale de probă dintr-un dosar penal (respectiv două recipiente conţinând produs petrolier) şi a deţinut şi utilizat în interes propriu două autovehicule, precum şi 75 litri produse petroliere, toate aceste bunuri aparţinând Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. De asemenea, s-a reţinut că învinuitul Nicolae Emilian nu a depus cele două arme de vânătoare, un pistol marca Glock şi muniţiile aferente la un armurier autorizat. Potrivit procurorilor, chiar dacă cele două dosare au legătură, Costel Baciu va fi cercetat separat. Mai exact, acesta este suspectat că, în anul 2008, când făcea cercetări la faţa locului, a găsit o armă cu aer comprimat pe care nu a trecut-o în documente, ea fiind descoperită în posesia lui.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, Costel Baciu va fi suspendat din funcţie imediat ce se va primi înştiinţarea din partea instanţelor de judecată. El va fi pus la dispoziţia IPJ până când soluţia magistraţilor va fi una definitivă şi irevocabilă.

Potrivit lui Constantin Dancu, şeful IPJ Constanţa, nu s-a hotărât cine va fi pus în locul acestuia.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614