REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Administrarea inadecvată a antibioticelor poate fragiliza mecanismul natural de apărare al corpului

Administrarea inadecvată a antibioticelor poate fragiliza mecanismul natural de apărare al corpului

Replica API 12 mai 2020 | 00:00 690

Antibioticele pot creşte vulnerabilitatea în faţa gripei şi pot agrava simptomele acesteia, conform rezultatelor unui studiu publicat de un institut de cercetare din Marea Britanie, citat de ziarmedical.ro.

Mecanismele naturale de apărare contra gripei prezente la nivelul plămânilor au devenit mai fragile la şoarecii de laborator cu o floră bacteriană intestinală sănătoasă cărora li s-au administrat antibiotice înainte de a fi infectaţi cu virusul gripal, potrivit unui studiu efectuat la Institutul Francis Crick.

Ce spun cercetătorii

Cercetătorii au descoperit că genele antivirale prezente în mucoasa plămânilor sunt menţinute active prin semnalele primite de la flora intestinală sănătoasă şi alcătuiesc astfel prima linie de apărare contra gripei.

Doar o treime dintre şoarecii de laborator au supravieţuit după ce li s-au administrat antibiotice şi apoi au fost infectaţi cu virusul gripal. Prin comparaţie, 80% dintre rozătoarele care nu au primit antibiotice înainte de a fi infectaţi au supravieţuit.

La două zile după infectare, şoarecii care au primit antibiotice prezentau o cantitate de cinci ori mai mare de virusuri în plămâni, se arată în studiul publicat în Cell Reports. Ca urmare, răspunsul imunitar a fost mai intens şi mai dăunător conducând la manifestarea unui număr mai mare de simptome severe.

„Am descoperit că antibioticele pot şterge rezistenţa timpurie la gripă, fapt ce adaugă noi dovezi conform cărora acestea nu ar trebui administrate sau prescrise cu uşurinţă”, a atras atenţia doctor Andreas Wack, conducătorul studiului.

„Pe lângă faptul că utilizarea inadecvată a antibioticelor favorizează rezistenţa la acestea şi distruge flora bacteriană utilă, vulnerabilitatea în faţa virusurilor creşte. Acest lucru ar putea fi relevant nu doar în cazul oamenilor ci şi al animalelor, numeroase ferme la nivel mondial obişnuind să utilizeze antibiotice în scop profilactic”, a adăugat cercetătorul.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că celulele mucoasei pulmonare sunt mai importante decât celulele sistemului imunitar în ceea ce priveşte rezistenţa la gripă, în stadiile incipiente ale infecţiei. „Ele sunt singurul loc în care virusul se poate multiplica, de aceea reprezintă principalul câmp de bătălie în lupta contra gripei. Flora intestinală transmite un semnal ce menţine în alertă celulele din mucoasa care căptuşeşte plămânii, prevenindu-se astfel multiplicarea rapidă a virusului”, au notat cercetătorii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369