REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Administraţia Porturilor Maritime îşi repară navele în şantierul lui Lazia

Administraţia Porturilor Maritime îşi repară navele în şantierul lui Lazia

Replica API 17 octombrie 2013 | 00:00 1181

Afacere de miliarde

Afacere de miliarde

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa îşi va repara navele din dotare în şantierul deţinut de controversatul afacerist Lucian Lazia, pe baza unui contract cadru încheiat pe 14.10.2013 şi valabil un an de zile. Firma acestuia, Sorena SA, va primi de la APC peste 7,5 miliarde de lei vechi, fără TVA. Directorul general al Sorena SA este fostul director general al Administraţiei Canalelor Navigabile, acuzat de deturnare de fonduri şi fapte de corupţie. Conform documentaţiei de atribuire, este vorba despre "Prestări Servicii Reparaţii Nave- Obiectivul reprezintă efectuarea tuturor lucrărilor de reparaţii la nave solicitate de autoritatea contractantă în funcţie de programul de reclasificare a navelor, tip RC2. Lucrările pentru care se va prezenta oferta sunt cuprinse în anexele din caietul de sarcini, pentru fiecare navă şi anume: Lista de lucrări tip RC2-Nava colector 101; Lista de lucrări tip RC2- Ponton tehnologic 2; Lista de lucrări tip RC2- Remorcher Pescăruş 2; Lista de lucrări tip RC2- Nava depoluare Depol 5; Lista de lucrări tip RC2- Nava de depoluare Depol 10; Lista de lucrări tip RC2- Macara plutitoare Gigant; Lista de lucrări tip RC2- Ponton largare 64, pt o perioadă de 1 (un) an de zile de la semnarea contractului. La întocmirea listelor de lucrări pentru navele de depoluare Depol 5, Depol 10 şi pontonul de largare 64, s-a avut în vedere andocarea cu forţe proprii în portul Constanţa".

"Lucrările de reparaţii se execută sub supravegherea reprezentantului achizitorului, iar cele care sunt sub incidenţa Autorităţii Navale Române (ANR), conform normelor, sub supravegherea inspectorilor ANR. Taxele ANR ce decurg din inspecţiile tehnice pe timpul reparaţiilor vor fi suportate de achizitor. Taxele ANR (căpitănie) ce decurg din operaţiunile de supraveghere andocare şi lansare navă de pe doc vor fi suportate de prestator. După efectuarea măsurătorilor la instalaţiile şi subansamblele navei se vor elibera tabele cu valorile determinate în vederea prezentării inspectorului ANR. La finalizarea lucrărilor de doc prestatorul va întocmi şi elibera actul de doc în vederea prezentării inspectorului ANR. În cazul în care docul prestatorului este în portul Constanţa, achizitorul are obligaţia de a aduce nava lângă doc, restul operaţiunilor (largare doc aşezare calaje, urcarea navei pe doc etc.) vor intra în obligaţia prestatorului pe cheltuiala sa. (...). Piesele de schimb vor fi asigurate de achizitor. Tabla navală va fi asigurată de prestator şi va fi însoţită de certificatul de calitate. Preţul operaţiunii de înlocuire tablă va cuprinde şi contravaloarea materialelor necesare (tablă, electrozi etc)", se mai arată în document. Firma câştigătoare a licitaţiei organizate de APC este Sorena SA, cu sediul în Portul Constanţa- Poarta 2, care va primi pentru serviciile sale 764.995,71 lei, fără TVA. Sorena SA este deţinută de afaceristul Lucian Lazia, care mai controlează Argos SA Cernavodă, Nuclearmontaj Internaţional SA, Ecoprefconstruct etc. Până în 2009, Lazia a fost asociat la şantierul Sorena cu Charbel Maroun, consulul onorific al Libanului la Constanţa. Charbel s-a retras din firmă după ce a primit, în urma mai multor procese, 362.642,2 dolari, în schimbul pachetului său de 9,942% din acţiuni. Director general al Sorena SA este Gheorghe Nicolau, fostul şef al Administraţiei Canalelor Navigabile, cercetat penal pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri, cu un prejudiciu de 22,1 miliarde de lei vechi adus statului în perioada 2003- 2004. În presa vremii, despre directorul ACN Gheorghe Nicolau se spunea că pretindea, în combinaţie cu fostul director din Ministerul Transporturilor, Ion Jercan, sume astronomice unor companii private pentru eliberarea unor avize necesare construirii de centre comerciale în zonele limitrofe Canalului Dunăre- Marea Neagră. Revenind la Sorena SA, firma milionarului Lazia a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 3.741.702 lei şi un profit net de 310.057 lei, cu 53 de angajaţi.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614