REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
7.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Administratorii firmelor desemnate de CJC să se ocupe de reabilitarea Tropaeum Traiani şi a cetăţii Capidava, trimişi în judecată

Administratorii firmelor desemnate de CJC să se ocupe de reabilitarea Tropaeum Traiani şi a cetăţii Capidava, trimişi în judecată

Replica API 20 aprilie 2016 | 00:09 343

Mai mulți administratori de firme au fost trimiși în judecată marți de procurorii Serviciului Teritorial Constanța al DNA, într-un dosar privind comiterea unor infracțiuni în legătură cu reabilitarea Tropaeum Traiani și cetății Capidava.

Au fost deferiți justiției Constantin Dima - administrator al SC Mara Construct SRL, Toma Mihai - administrator al SC Eva Solution SRL, Khalid Ouahmane - administrator al SC Nord Colorado SRL, Marian Enache Cristea - administrator al SC Nicotrans Eurologistic SRL și SC Professional Equipment Solutions SR, Marian Iulian Dumitru - administrator al SC Clasic Confort Internațional SRL și Lucian Petrache.

Ei sunt acuzați de săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care constituirea unui grup infracțional organizat, folosire cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, evaziune fiscală, spălare a banilor și fals în declarații.

Constantin Dima și Toma Mihai au fost trimiși în judecată sub control judiciar, iar ceilalți inculpați în stare de libertate.

În dosar au calitatea de inculpat și firmele administrate de oamenii de afaceri puși sub acuzare.

"În perioada 19.09.2011 — 10.09.2015, în contextul atribuirii și executării a două contracte de lucrări privind 'Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani' și 'Restaurarea, consolidarea, protecția, conservarea și punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava', inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al SC Mara Construct SRL, a falsificat și depus mai multe documente în scopul obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, de la bugetul de stat și din bugetul Consiliului Județean Constanța, în valoare totală de 37.434.195 lei", se arată în comunicatul DNA.

Procurorii mai susțin că, începând din aprilie 2012, Dima și Petrache au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și ceilalți inculpați. Ei au avut drept scop comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor obținuți în mod fraudulos.

"Concret, aceștia au înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operațiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, acționând în această modalitate, inculpații au diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 4.884.387,07 lei, ce reprezintă taxa pe valoarea adăugată și impozit pe profit", se arată în comunicat.

În aceeași perioadă, sumele de bani primite din fonduri europene și de la bugetul local au fost transferate, în scopul disimulării originii lor ilicite.

Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța și Consiliul Județean Constanța s-au constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de peste 53 de milioane de lei, reprezentând prejudiciul produs bugetului de stat prin săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și prejudiciul provocat prin faptele comise în legătură cu cele două proiecte.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparține inculpaților Constantin Dima, SC Mara Construct SRL și Petrache Lucian, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.

În comunicatul DNA se precizează că față de alți inculpați din dosar, respectiv Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu și Aurica Stoian, procurorii anticorupție au dispus soluția clasării.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614