REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Administratorii privaţi de la Nuclearelectrica, luaţi la rost de minister pentru că nu au atins obiectivele impuse

Administratorii privaţi de la Nuclearelectrica, luaţi la rost de minister pentru că nu au atins obiectivele impuse

Replica API 28 august 2013 | 00:00 120

Directorul general al CNE Cernavodă a avut în 2012 salariu de 300 milioane pe lună

Directorul general al CNE Cernavodă a avut în 2012 salariu de 300 milioane pe lună

Discuţiile despre salariile şefilor de la Nuclearelectrica sunt praf în ochi şi par mai degrabă menite să deturneze atenţia de la alte aspecte, mai sensibile. Pe de altă parte, lefurile vehiculate ieri şi care stârneau revolte proletare sunt cu mult mai mici decât cele încasate în mână de directorii societăţii nucleare de stat. Potrivit declaraţiei sale de avere, directorul general al Centralei Nuclearelectrice de la Cernavodă, Ionel Bucur, a avut în anul 2012 un salariu de peste 300 de milioane de lei vechi, net, pe lună, ceea ce înseamnă că leafa şefului Nuclearelectrica, Daniela Lulache, s-ar apropia de 400 de milioane. "În baza hotărârii AGA a Nucleareletrica din 22 august 2013, care fixează limitele indemnizaţiei fixe pentru administratorii executivi, Consiliul de Administraţie al Nucleareletrica a stabilit următoarele cuantumuri ale indemnizaţiei fixe brute lunare pentru administratorii executivi: 24.150 lei brut lunar pentru directorul general, 22.950 lei brut lunar pentru directorul sucursalei Cernavodă, respectiv 95% din indemnizaţia directorului general", a anunţat ieri compania de stat. "Indemnizaţia fixă brută lunară a directorilor poate avea un cuantum de maxim de şase ori media câştigului salarial brut pe ramura de activitate. Având în vedere cuantumul câştigului salarial mediu brut pe ramura energie anterior datei numirii administratorilor executivi, respectiv 4.028 lei brut lunar, rezultă că plafonul maxim brut lunar al indemnizaţiei fixe este de 24.168 lei brut lunar", a completat Nuclearelectrica.

La rândul lor, membrii neexecutivi ai Consiliului de Administraţie (directorii sunt membri executivi- n.red.) vor primi o indemnizaţie fixă lunară şi una variabilă. Indemnizaţia fixă variază între 3.424 lei şi 4.028 lei, în funcţie de participarea la unul sau mai multe comitete consultative organizate la nivelul Consiliului de Administraţie. Indemnizaţia variabilă, care se atribuie tuturor şefilor Nuclearelectrica, este plătibilă în funcţie de îndeplinirea indicatorilor şi criteriilor de performanţă stabiliţi în contractele de administrare/mandat aşa cum sunt preluaţi din planul de administrare/management. Potrivit Nuclearelectrica, indemnizaţia variabilă este alcătuită dintr-o sumă fixă, respectiv salariul mediu pe ramură, adică 4.028 lei brut, plus 0,4% din diferenţa dintre profitul net obţinut de societate şi cel estimat. Cu alte cuvinte, sumele de 24.150 lei brut, respectiv 22.950 lei brut pentru şeful Nuclearelectrica şi şeful centralei de la Cernavodă, se pot dubla şi chiar tripla. Nu salariile colosale vehiculate în ograda Nuclearelectrica sunt însă cele mai interesante, deşi sunt de neimaginat pentru restul românilor. Astfel, în hotărârea 20 adoptată de Adunarea Generală a Acţionarilor de la Nuclearelectrica, de pe 22.08.2013, se prevede "adoptarea Raportului Consiliului de Administraţie aferent trimestrului II 2013 şi solicită Consiliului de Administraţie prezentarea unor informaţii suplimentare privind motivele neîndeplinirii indicatorului referitor la realizarea planului valoric de investiţii şi privind gradul de utilizare a puterii instalate" (sublinierea redacţiei). De asemenea, AGA "ia act de Raportul Consiliului de Administraţie nr.7926/13.08.2013, solicitând acestuia informaţii suplimentare privind stadiul/gradul de îndeplinire al investiţiilor aferente semestrului I 2013" (sublinierea redacţiei). Altfel spus, managerii privaţi ai Nuclearelectrica, care îşi impart salarii de 300- 400 milioane de lei vechi bani în mână, în fiecare lună, au cam dat cu oiştea-n gard când vine vorba despre îndeplinirea unor criterii de performanţă. Ce-i drept, bâlbâielile lor manageriale îi pot arde la buzunare, întrucât mare parte din lefurile lor depind strict de performanţele financiare ale companiei nucleare. Consiliul de Administraţie al Nuclearelectrica, ales de Ministerul Economiei din mediul privat, este alcătuit din Alexandru Săndulescu (preşedinte CA), Alexandru Alexe (vicepreşedinte CA), Daniela Lulache (directorul general al Nuclearelectrica), Ionel Bucur (director general al CNE Cernavodă), Dragoş Paul Popescu, Carmen Radu şi Dan Popescu.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367