REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Adolescenții cu diabet de tip 1, predispuși la tulburări de alimentație

Adolescenții cu diabet de tip 1, predispuși la tulburări de alimentație

Replica API 5 noiembrie 2020 | 00:00 868

Potrivit unui studiu recent, mulți adolescenți care au diabet de tip 1 au raportat că au tulburări de alimentație.

Procente foarte mari în ceea ce privește nemulțumirea față de propriul corp și tulburări de comportament alimentar au fost raportate de adolescenții care suferă de diabet de tip 1, în special de cei de sex feminin, potrivit unui nou studiu, publicat în mediul online, pe dată de 30 august, în revista de specialitate " Internațional Journal of Eating Disorders", citează doc.ro.

Cercetătorii de la Universitatea Deakin din Australia au folosit datele obținute în urmă unui sondaj de opinie online, realizat la nivel național, intitulat "Diabetes Eating Problem Survey-Revised" (DEPS-R). Sondajul a fost aplicat unui număr de 477 de adolescenți, cu vârste între 13 și 19 ani, care aveau diabet de tip 1 de cel puțîn un an. Dintre aceștia, 431 de participanți au completat și un test legat de indicele de masă corporală (IMC) și de silueta, intitulat "Body Mass Index Silhouette Matching Test" (BMI-SMT).

Cercetătorii australieni au descoperit că scorul total al sondajului online a fost mai mare pentru adolescenții de sex feminin, comparativ cu cei de sex masculin. O altă trăsătură observată de specialiști a fost că scorurile fetelor au crescut o dată cu vârstă.

Potrivit medicalxpress.com, a existat o asociere moderată între indicele de masă corporală (IMC), testul HbA1C (n.r. - determinarea hemoglobinei glicate HbA1c este un test de rutină pentru pacienții cu diabet zaharat), omisiunea insulinei și frecvența mancatului compulsiv și scorurile/rezultatele acestui sondaj pentru ambele sexe. 88% dintre femei (adolescente) și-au dorit să fie mai slabe și mai subțiri în cadrul celuilalt test online pe care l-au completat, BMI-SMT, cel legat de silueta și de indicele de masă corporală. În același timp, 76% dintre adolescenții de sex masculin au raportat o nemulțumire față de propriul corp și doar 43% dintre băieți și-au exprimat dorința de a fi mai slabi.

Cercetătorii au observat că acel sondaj despre diabet și tulburările de alimentație (DEPS-R) a fost asociat cu discrepanța dintre dimensiunea actuală percepută a corpului și dimensiunea ideală a corpului, trăsătură care a fost valabilă la ambele sexe.

Autorii acestui studiu au concluzionat că, având în vedere nivelurile ridicate ale tulburărilor de comportament alimentar auto-raportate de adolescenți și tiparele de nemulțumire față de propriul corp, înregistrate atât la băieți, cât și la fete, sunt necesare viitoare cercetări, pentru a examina eficacitatea testelor de screening pentru diagnosticul tulburărilor de comportament alimentar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218