REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Adoptarea proiectului de lege privind colectarea creanţelor în forma actuală ar putea determina unele firme să se închidă

Adoptarea proiectului de lege privind colectarea creanţelor în forma actuală ar putea determina unele firme să se închidă

Replica API 22 august 2018 | 00:00 265

Adoptarea proiectului de lege privind colectarea creanţelor în forma actuală, în care o firmă nu poate încasa de la un debitor mai mult de dublul preţului plătit pentru creanţă, ar putea determina unele firme să se închidă, susţine Dimana Vlaeva, managing director în cadrul companiei specializate în achiziţia şi gestionarea creanţelor din România - Debt Collection Agency (DCA).

"Proiectul de lege 85/2018, potrivit căruia un colector de creanţe nu ar putea încasa de la debitor mai mult de dublul preţului la care a cumpărat creanţa respectivă, reprezintă un game changer în industria noastră. Dacă acest proiect de lege va fi adoptat de Parlament în forma actuală, industria colectării de creanţe va dispărea aşa cum o ştim astăzi şi aşa cum ea există de fapt în toate ţările membre ale Uniunii Europene. Colectorii vor avea două opţiuni: fie îşi închid afacerile din Romania, fie devin doar nişte servisatori pentru creditori. De ce? Pentru ca nu va mai fi profitabil pentru noi, colectorii, să mai cumpărăm creanţe dacă acest proiect de lege se adoptă în forma actuală", a declarat, pentru AGERPRES, Dimana Vlaeva.

Ea a spus că rata medie de contact a debitorilor companiei este de circa 16%. Acest procent creşte la 25%, din totalul celor a căror datorii le cumpără şi se afla în portofoliul companiei, dacă se ia în calcul şi eforturile de colectare prin executare silita.

"În mod concret, noi reuşim să luăm legătura cu doar între 16% şi 25% dintre debitorii a căror creanţe le deţinem. Avem dreptul în momentul de faţă să colectăm 100% din suma datorata care include principalul, adică suma iniţiala luată cu împrumut, precum şi dobânzile aferente perioadei de neplată şi costurile de executare silită ale creditorului şi ale colectorului. Restul de creanţe de până la 100% din portofoliile pe care le achiziţionăm noi nu îl putem colecta niciodată, din simplul motiv ca nu reuşim să găsim aceşti debitori. E bine să înţelegeţi şi cum funcţionează business-ul nostru: noi cumpărăm credite neperformante aprobate de creditori în urmă cu 5-10 ani, timp în care oamenii îşi schimbă şi numerele de telefon şi adresele, iar noi avem voie, conform legii, să ne folosim doar de aceste date personale primite de la creditori pentru a contacta debitorii", a afirmat Vlaeva.

Aceasta susţine că în cazul în care plafonul de colectare va scădea la dublul preţului plătit pe o creanţă, aşa cum propune proiectul de lege 85/2018, compania nu va mai putem recupera nici macăr investiţia iniţială, adică suma plătită creditorilor pentru achiziţionarea de portofolii de creanţe şi în acest fel se situează sub pragul de rentabilitate.

"Alternativa mai puţin nocivă la aceasta situaţie cu consecinţe grave la nivelul întregii economii este că legislatorii români să crească plafonul impus acum în proiectul de lege de la dublul preţului plătit de colectori măcar la principal. Este de asemenea important de explicat şi faptul că forma actuală a proiectului încalcă, de fapt, dreptul la proprietate, pentru că nu se permite colectarea măcar a sumei împrumutate iniţial - principalul", a mai spus Dimana Vlaeva.

Iniţiativa legislativă privind limitarea valorii recuperabile a creanţelor cesionate prin iertarea necondiţionată a unei părţi din datoria debitorilor ar putea induce un comportament de indisciplină financiară, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614