REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Adrian Cighi, de la fierul vechi din Zalău, la şefia Portului Constanţa

Adrian Cighi, de la fierul vechi din Zalău, la şefia Portului Constanţa

Replica API 12 aprilie 2013 | 00:00 1362

Fenechiu bagă beţe în roate Portului Constanţa prin oamenii lui Emil Boc

Fenechiu bagă beţe în roate Portului Constanţa prin oamenii lui Emil Boc

Decizia fostului premier Emil Boc, luată la solicitarea FMI, de a numi manageri privaţi la conducerea companiilor de stat a pornit ca o idee bună şi a sfârşit româneşte, adică prost. Aproape fără excepţie, managementul privat înseamnă, de fapt, membri de partid sau oamenii liderului politic X numiţi în funcţii cheie în companiile de stat, care ajung astfel să fie conduse de persoane care nu au nici cea mai mică cunoştinţă în domeniu. Nu puteau sta altfel lucrurile şi în Portul Constanţa, în conducerea căruia se află astăzi bancheri, avocaţi etc., mai puţin specialişti în domeniul maritim. Dacă anterior vă prezentam detalii despre preşedintele Consiliului de Administraţie al Portului Constanţa, Răzvan Bădălicescu, azi vă prezentăm un personaj şi mai interesant: Adrian Cighi. Un puşti am putea spune, care probabil a văzut vapoare doar la televizor, dar e "perfect calificat", altminteri nu ar mai fi "prelungirea voinţei" ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, în Consiliul de Administraţie al Portului Constanţa, acolo unde se opune tuturor afacerilor pe care instituţia ar dori să le deruleze, după cum susţin chiar colegii acestuia, persoane care, "întâmplător", chiar ştiu cu ce se mănâncă activitatea portuară.

Actualul Consiliu de Administraţie al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CN APM) SA Constanţa, numit în această formulă în octombrie 2012, este alcătuit din Răzvan Bădălicescu (fost şef Citibank şi la RDS&RCS), care este şi preşedintele CA, vicepreşedintele Valeriu Ionescu (finanţist) şi membrii Flavia Cristina Teodosiu (avocată), Lucian Băluţ (profesor universitar), Viorel Panait (directorul general al Comvex), Marcela Mariana Frigioiu (funcţionar public) şi Adrian Cighi. Cighi este reprezentantul acţionarului minoritar al portului, Fondul Proprietatea, din partea administratorului fondului, grupul Franklin Templeton. Tânărul Adrian Cighi are o poveste interesantă în spate. După ce a terminat liceul din Zalăul natal, în 2002, actualul administrator al Portului Constanţa a obţinut licenţă şi master de finanţist la Londra. Primul său job a fost de analist la Lehman Brothers, apoi la Goldman Sachs, în perioada 2004- 2006. Ulterior, se angajează la Rematinvest Cluj, deţinut de cunoscutul milionar Liviu Ciupe, după care a fost delegat la Remat Alba, în intervalul 2006- 2007. Din afacerile cu fier vechi, Adrian Cighi trece înapoi în domeniul finanţelor, ca analist de investiţii la BT Asset Management Cluj, între 2007 şi 2010, an în care ajunge în echipa Franklin Templeton, cea care administrează averea de sute de miliarde de euro a Fondului Proprietatea. Potrivit presei centrale, Adrian Cighi ar fi ajuns la Fondul Proprietatea, împreună cu o întreagă echipă de clujeni, ca un serviciu personal adus de cei de la Franklin Templeton fostului premier Emil Boc, care-şi susţinea, astfel, oamenii din propria ogradă să ajungă la conducerea companiilor de stat. Lucru care s-a şi întâmplat, clujeanul lui Boc fiind, în prezent, membru în consiliile de administraţie a mai multor companii de stat-cheie: Romgaz, Poşta Română, Alcom şi Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. Actualul ministru al Transporturilor l-a "adoptat" pe Cighi, la fel cum a moştenit şi alţi protejaţi ai fostei guvernări, fără să verifice dacă există o compatibilitate între ei şi domeniul de activitate în care au fost "plantaţi" sau dacă măcar există o compatibilitate între respectivii şi proiectele enunţate de guvernanţi. De altminteri, despre Cighi se comentează acum că ar fi "prelungirea" intereselor ministrului Relu Fenechiu la nivelul CA al Portului Constanţa, tânărul opunându-se tuturor proiectelor pe care partenerii de discuţie din cadrul Consiliului le au. Pe de altă parte, nici despre Fenechiu nu putem comenta că ar avea motive să fie prietenos cu Portul Constanţa şi partenerii locali de discuţie, atâta timp cât, de dată recentă, a intrat în dispută cu administraţia locală.

Laurenţiu RADU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614