REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
15.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Adrian Gurzău va fi cercetat sub control judiciar; cererea de arestare preventivă, respinsă de Înalta Curte

Adrian Gurzău va fi cercetat sub control judiciar; cererea de arestare preventivă, respinsă de Înalta Curte

Replica API 8 octombrie 2016 | 00:08 306

Instanţa supremă a respins, vineri, cererea DNA de arestare preventivă a lui Adrian Gurzău şi a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, în dosarul în care deputatul PMP este acuzat de trafic de influenţă legat de favorizarea societăţii Carpatica Asig. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe 27 septembrie, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) cererea și referatul pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului Adrian Gurzău, acuzat de trafic de influență în dosarul Carpatica Asig.

Potrivit DNA, în perioada 8 aprilie 2015 — 1 noiembrie 2015, Angela Toncescu, membru și, începând cu data de 2 iulie 2015, președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA, i-a promis lui Adrian Gurzău întocmirea unui contract de prestări servicii între o firmă unde deputatul era administrator și SC Carpatica Asig SA.

Contractul a fost încheiat pe 2 noiembrie 2015 și avea ca obiect furnizarea, de către firma controlată de deputat, a unor servicii specializate de relații cu clienții, info-line, contact center vânzare și marketing, pe o durată minimă de cinci ani.

"Valoarea contractului pentru primele trei luni (perioada test) a fost stabilită la suma de 10.000 de euro + TVA, plătită de SC Carpatica Asig SA lunar, iar pentru următoarele 60 de luni valoarea contractului ar fi fost de 4.000 de euro + TVA, pe fiecare lună. Așadar, valoarea totală a contractului pe perioada preconizată este de 270.000 de euro + TVA. Contractul încheiat a fost păgubos pentru SC Carpatica Asig SA, în contextul în care, la momentul încheierii, societatea de asigurări avea un departament compus din patru angajați ai societății, care desfășurau activități similare, la costuri mult mai scăzute", susțin procurorii.

În schimbul acestor promisiuni și încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 și până în 14 martie 2016, Adrian Gurzău a susținut că își exercită influența pe care o avea asupra unor membri din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Aceasta ar fi constat în influențarea votului din Consiliul ASF pentru urgentarea procedurii de avizare a Angelei Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig SA și pentru ca aceasta să nu fie sancționată pentru nereguli constatate în activitatea sa anterioară.

"Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar și de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupției și pentru petiții din Camera Deputaților, și-a traficat influența asupra unor membri din conducerea ASF, astfel încât membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a SC Carpatica Asig SA, deși, prin adresa Direcției de supraveghere și control — Sectorul asigurări-reasigurări din 14.07.2015, se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvență a SC Carpatica Asig SA", mai spun procurorii.

În același dosar, instanța supremă a respins, săptămâna trecută, cererea DNA de arestare a trei inculpați, Angela Toncescu, Ion Sorin Tatu și Dan Hosu, soțul Giorgianei Hosu, cea care a ocupat funcția de procuror șef adjunct al DIICOT.

Citește mai mult pe RTV.NET.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102