REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
13.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Adrian Igrişan, solistul trupei Cargo: "În curând lansăm două piese pe net"

Adrian Igrişan, solistul trupei Cargo: "În curând lansăm două piese pe net"

Replica API 26 noiembrie 2012 | 00:00 2354

Liber la download: "Lumea este atât de supărată încât nu-i prea arde de cumpărat discuri"

Liber la download: "Lumea este atât de supărată încât nu-i prea arde de cumpărat discuri"

Spectatorii care au venit sâmbătă seara la Casa de Cultură a Sindicatelor cu ocazia lansarii candidatului USL, Remus Cernea, au avut parte de un concert cu adevărat incendiar susţinut de una dintre cele mai cunoscute trupe rock din România - Cargo. Încă de la primul album semnat Cargo, în anul 1992, formaţia a intrat cu uşurinţă în inimile fanilor. În anul 2003, se lansează albumul cu numărul patru, "Spiritus Sanctus", din care a făcut parte una dintre cele mai cunoscute melodii ale acestei trupe, "Dacă ploaia s-ar opri". Doi ani mai târziu primesc premiul pentru cea mai bună trupa rock la MTV Romanian Music Awards şi Discul de Aur pentru vânzările albumului "Spiritus Sanctus". Adrian Igrişan, solistul legendarei trupe rock Cargo, a acordat un scurt interviu cotidianului "Replica" de Constanţa, cu câteva minute înainte de a face un show de neuitat pe scena Casei de Cultură.

Reporter: Care este melodia pe care o are la suflet Adrian Igrişan din toate melodiile trupei Cargo?

Adrian Igrişan: Mi s-a mai pus întrebarea asta. Hai să zicem că ai trei copii: pe care îl iubeşti mai tare? Este complicat. Depinde şi de starea pe care o avem, pentru că dacă sunt supărat nu voi asculta melodia "Doi Paşi" sau dacă am o stare euforică nu voi asculta "Apocalipsa". Mie nu-mi mai pică bine să ascult Cargo, pentru că noi le cântăm, dar de obicei vis-a-vis de starea pe care o ai, rezonează cu tine o piesă sau alta, pentru că până la urmă, totu-i vibraţie.

Rep.: Când eşti în maşină, asculţi ceea ce cânţi tu?

A.I.: Niciodată. Îţi spun şi de ce. De exemplu, în curând lansăm două piese. Ne-am gândit să lansăm piesele pe net pentru că lumea este atât de supărată şi sunt atât de multe probleme în ţara asta, încât nu prea le mai arde de cumpărat discuri. Decât să se downloadeze la o calitate proastă, prefer să le dăm noi, cu sufletul deschis. Vom lansa probabil calupuri de câte două piese, cum le terminăm, le vom lansa pe net. Gândeşte-te că până în acest moment eu am ascultat cele două piese de cel puţin 2.000 de ori, pentru că eu şi lucrez în studio. Îţi dai seama că ascultăm piesele astea, până să apară, de foarte multe ori, după care le mai şi cântăm. Mai ascult concerte cu noi, dar asta nu ca să ascult piesele, ci pentru a mă corecta. Trebuie ca, ciclic, să ne băgăm în sală şi să le repetăm, să ne reobişnuim urechea, pentru că se alterează auzul în timp, mai ales la volumele acestea de pe scenă.

Rep.: Dacă trupa Cargo va pune gratis melodiile pe internet, de unde vor veni veniturile?

A.I.: Crezi că veniturile vin din discuri, în România? Astea-s minciuni. Niciodată nu au venit venituri din discuri, pentru că drepturile de autor sunt aşa cum sunt. Dacă o să te interesezi serios la Uniunea Compozitorilor, o să-ţi dai seama că inclusiv ce se scrie în ziare sunt minciuni. Nu există sumele acelea de bani, decât pentru a impresiona. Până la urmă nu asta e important, şi dacă am pierde venituri, până la urmă este o chestie pe care ne-o asumăm şi preferăm să fim în casele oamenilor. Oricum se downloadează de pe net, la o calitate foarte proastă. Mi-am downloadat şi eu Cargo să văd ce umblă pe net şi când am văzut chestia asta, m-am pus şi mi-am făcut mp3-uri şi le-am dat eu prietenilor care mi-au cerut. Am zis, dacă vrei mp3, ia mp3 cum trebuie, nu lua o porcărie ca după aia să zici: bă, ce prost cântă.

Rep.: Ce le-aţi pregătit fanilor cu ocazia sărbătorilor de iarnă?

A.I.: În general cântăm colinde, având şi disc de colinde, cântăm colinde d-ale noastre, colinde clasice, dar le cântăm în maniera Cargo. Cântăm eventual nişte unplugged-uri. Este vorba şi de o stare mai specială de Crăciun. Vom cânta şi la Constanţa, pe 21 decembrie, în Bucureşti, la Arad. Este frumos, pentru că se creează o stare specială. Oricum se creează o stare faină la noi, mai ales la Constanţa. Ştie toată lumea ce se întâmplă la Constanţa când cântă Cargo.

Rep.: Puteţi să ne faceţi o comparaţie între noua generaţie de rockeri şi vechea generaţie de rockeri?

A.I.: Rockerul este rocker, dar chestia asta este înţeleasă deosebit. Bineînţeles că pe vremuri avea o însemnătate specială cuvântul. Te chinuiai să faci rost de muzică, acum muzica este peste tot. Pe de altă parte eu mă bucur şi îmi place noua generaţie pentru că este dezinhibată, nu-i mai interesează. Cei de peste 40 de ani stau şi parcă "s-au prins", sunt nostalgici. Până la urmă avem o viaţă şi mergem înainte, nu ne uităm înapoi. Este important să ştim de unde am plecat, pentru a ne şti identitatea. Trebuie să trecem peste anumite etape până la urmă.

Rep.: Aţi simţit vreodată că aţi avut priză la fanii dintr-o anumită regiune mai mult ca-n altă regiune?

A.I.: Rezonăm cu un fel de oameni, nu neapărat dintr-o zonă sau alta. Cam în toate zonele sunt oameni care rezonează cu noi, iar pentru asta chiar îi mulţumesc lui Dumnezeu. Se manifestă în schimb diferit. De exemplu, în Constanţa, pe vremuri se urcau oamenii pe mese, se cânta, era plină scena de ţigări. În alte oraşe se manifestă altfel, dar nu pot să spun că este frumos într-o parte şi nu este frumos în alta. Tocmai asta este şi frumos, pentru că dacă am fi toţi la fel, nu ar fi ok.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614