REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Adrian Marinescu: Următoarele variante virale ale SARS-CoV-2, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive

Adrian Marinescu: Următoarele variante virale ale SARS-CoV-2, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive

Replica API 5 august 2022 | 00:00 528

Următoarele variante virale ale noului coronavirus, cel mai probabil, "nu vor fi mai agresive", însă se vor transmite "cu uşurinţă", a declarat directorul medical al Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş", Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu

"Cu mare probabilitate, evoluţia sau ciclul natural pentru virusul SARS-CoV-2 este în ideea de a avea variante virale care nu sunt agresive, dar se transmit cu uşurinţă. Este un lucru care s-a întâmplat şi în cazul altor microorganisme. Putem să ne aducem aminte inclusiv de pandemia legată de gripa spaniolă de acum mai bine de 100 de ani. (...) Virusul suferă mutaţii şi lucrul acesta se întâmplă permanent, cel mai probabil, nu vor fi mai agresive", a afirmat medicul, scrie Agerpres.

Potrivit acestuia, s-a ajuns în etapa de pandemie în care "se convieţuieşte" cu virusul, iar cele mai multe dintre persoanele infectate vor percepe boala ca pe o răceală.

"S-a trecut la etapa în care convieţuim. Ce înseamnă convieţuire? Înseamnă că putem să avem variaţii importante prin numărul de infecţii. Adică să avem un număr mare cum se întâmplă în prezent, cum ar putea să se întâmple, de asemenea, în toamnă, dar cele mai multe dintre cazuri înseamnă forme uşoare, care se rezolvă fără să necesite spitalizare, nu mai discutăm de terapie intensivă şi pe care cei mai mulţi oameni o vor percepe ca pe o răceală. De ce spun acest lucru? Pentru că această convieţuire, dacă ştim cum să o abordăm, va presupune totuşi o normalitate în caz de pandemie. Oamenii îşi vor putea desfăşura activitatea fără restricţii importante. Celelalte patologii vor putea fi abordate la fel de bine. Deci, nu va fi o situaţie similară cu ce am văzut noi în primele valuri din pandemie. Este total diferit", a explicat Adrian Marinescu.

El a adăugat că, în toamnă, când se vor deschide şcolile, iar oamenii vor interacţiona mai mult, este probabil să se înregistreze o nouă creştere a numărului de cazuri de COVID-19, însă aceasta nu va fi provocată de o variantă virală mai agresivă.

"Ce aţi întrebat despre valul 6, valul 7 este de discutat şi de luat în calcul doar în raport cu numărul de infecţii. Se poate întâmpla ca, de exemplu, în august, aşa cum este prognoza, să fie o scădere, să se echilibreze şi în toamnă, în momentul în care se deschid şcolile, oamenii interacţionează, se întorc în număr mare din vacanţă să fie din nou o creştere. Dar, această creştere nu va fi diferită, nu va fi o variantă virală mai agresivă. Nu o să fie situaţia, de altfel nu este nici acum, în care să vedem secţiile de terapie intensivă pline, să vedem spitale doar în circuitul COVID, în care pacienţii care au alte patologii nu se pot interna. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Este o diferenţă totală şi de aici trebuie să plecăm", a indicat directorul medical al Institutului "Prof. Dr. Matei Balş".

În opinia sa, în cazul unui număr mare de persoane infectate, trebuie să existe "suficiente" centre de testare şi evaluare, la care oamenii să se poată adresa atunci când au nevoie, iar abordarea să fie una "echilibrată".

"O abordare corectă presupune găsirea unui echilibru în aşa fel încât să ai suficiente centre de testare, suficiente centre de evaluare şi oamenii să se poată adresa atunci când este nevoie acestor centre. Dacă ai un număr mare de persoane care se infectează, trebuie să ai sistemul pus la punct în aşa fel încât ei să poată să fie văzuţi într-un timp totuşi scurt şi lucrurile să funcţioneze, altfel se vor aglomera camerele de gardă cum se întâmplă şi la 'Matei Balş', fără să fie oameni cu forme severe. (...) Abordarea să fie una echilibrată şi calmă, pentru că oamenii nu trebuie să perceapă numărul crescut de infecţii ca fiind ceva asemănător cu ceea ce s-a întâmplat, de exemplu, la varianta Delta sau la situaţia în care oamenii aveau multe forme severe. (...) Nu va fi o astfel de situaţie şi, din punctul meu de vedere, cetăţeanul trebuie să ştie că situaţia este echilibrată, adică nu trebuie să fie o presiune psihologică", a evidenţiat Marinescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
marinescule ,crapi odata tu si minciunile voastre de rahat
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102