REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Adrian Năstase: E posibil să avem un guvern "de coabitare"?

Adrian Năstase: E posibil să avem un guvern "de coabitare"?

Replica API 20 februarie 2017 | 00:14 377

Fostul premier Adrian Năstase susține că desemnarea unui nou ministru al Justiției pune în discuție configurația viitoare a Executivului și se întreabă dacă e posibil ca România să aibă un guvern "de coabitare", cu miniștri politici și tehnocrați.

"Desemnarea unui nou ministru al Justiției, în contextul cunoscut al ordonanțelor de urgență, pune în discuție configurația viitoare a Guvernului, ținând seama și de faptul că procedura remanierii permite un veto 'temporar' al președintelui. E posibil, în aceste condiții, să avem un Guvern 'de coabitare', în care o parte a miniștrilor să fie politici și alții (altul) să fie tehnocrați? O formă de guvern mixt, 'parțial color(at)'? Eventual, o formă de coabitare a Executivului cu puterea judecătorească. Ar putea, de exemplu, CSM să delege pe cineva la Ministerul Justiției? Sau ar putea fi reactivat pactul de coabitare cu președintele, prin care zona justiției să se transfere la președinte, în cadrul 'domeniilor rezervate' (alături de politica externă)? Cam asta s-a întâmplat, de fapt, în ultimii ani. În definitiv, și Robert Cazanciuc a fost un tehnocrat", scrie Adrian Năstase pe blog.

În opinia fostului premier, PSD nu are formulată o ''politică relativ coerentă'' în domeniul justiției, iar lipsa unor abordări clare a creat "marea brambureală" din domeniul penal.

"Este clar că PSD, în momentul de față, nu are formulată o politică relativ coerentă în domeniul justiției. Are, la nivelul unora dintre membri, un fel de impulsuri personale, cenzurate apoi, rapid, de liderii partidului. Sau are propuneri intempestive, punctuale, identificate, pe drept sau pe nedrept, a fi în folosul unora dintre lideri. Lipsa unei abordări clare în acest domeniu, spre deosebire de domeniul fiscal sau de cel social, a creat 'marea brambureală' din domeniul penal (spre exemplu 'uite abuzul în serviciu, nu e abuzul în serviciu'). În plus, zeci de texte ale Codului penal, declarate neconstituționale, au rămas în stand-by. E destul de clar, 'vânătoarea de vrăjitoare' în domeniul luptei anticorupție a creat multe pagube colaterale în ceea ce privește funcționarea administrației, inițiativa și procesul de decizie la nivelul liderilor politici sau în ceea ce privește capacitatea capitalului românesc de a concura capitalul străin în România. În plus, ea a oferit prilejul Uniunii Europene să cenzureze statutul și fondurile disponibile pentru țara noastră, invocând chiar autoflagelarea noastră, prefăcându-se că nu înțelege că este vorba, în principal, de o luptă pentru putere", mai spune fostul premier.

Adrian Năstase crede că actuala majoritate parlamentară ar putea cere un vot de încredere pentru un Guvern Grindeanu 2.

"În opinia mea, majoritatea parlamentară ar putea avea o inițiativă de mai mare amploare, solicitând celor două Camere un vot de încredere pentru un Guvern Grindeanu 2, care să adauge unele elemente la programul inițial de guvernare, inclusiv în domeniul politicii în materie de justiție, și să facă înlocuirile necesare de miniștri — acolo unde posturile sunt vacante, dar, eventual, și la alte ministere. Ar putea fi modificată și configurația Guvernului — spre exemplu, adăugând o componentă instituțională de comunicare publică. O altă variantă ar fi — sper să nu se opteze pentru ea — atitudinea vulpiței care îi cerea Micului prinț să o domesticească", arată Adrian Năstase.

Totodată, el consideră că ar fi utilă redeschiderea departamentelor PSD. ''Nu voi obosi să scriu că ar fi utilă redeschiderea departamentelor partidului, pentru a identifica noi specialiști din teritoriu, pe toate domeniile guvernării, pentru a avea un feedback real din teritoriu și pentru a colecta noi inițiative'', precizează fostul premier, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa aduca vre-o scarba de la base ori pulene sa ne bagam tot in ei !
0
0
adica mai bombonel ai coabitat la puscarie cu vreun futac si acuma vrei sa faci la fel cu guvernul,brava maestre
3
1
Guvernarea romaniei se bazezeza pe promisiuni fara acoperire.De unde vor acoperi 52 miliarde lei pentru plata salariilor si pensiilor in anul 2017,nu va incasa la bug.de stat aceasta suma ,imprumuturile externe ,evrei va pupa daca guvernul imprumuta 52 miliarde lei,dobanda este 8%.De fapt guv.este in urma cu majorarile promise ,alimentele si serviciile sau scumpit de la 1 ian.2017 cu peste 50%.Dle nastase a-ti furat romania ,a-ti dat gratis evreilor austrieci bogatia romaniei pe mita ,cu bog.subs. se putea plati pensiile 150 ani.Nimeni nu va scapa de judecata ,vezi ceausescu.
3
1
adevaratul cap all balaurului PSD sunt jigodiile din spatele papusarului Dragnea: Iliescu, Hrebenciuc, Nastase... astia trebuiesc primii revizuiti . Si mai ales averile lui Nastase si Hrebenciuc.. cam de 900 milioane euro de fiecare...ascunse prin banci pe afara ...
6
1
Cu mult tact si o deosebita finete,omul,ne arata ca nu s-a schimbat absolut deloc si ca ramane aceasi jigodie periculoasa si perversa.
9
1
iata de ce este manipularea periculoasa: "Gigi", "Hibernare", "Bubu" - exemple elocvente ca odata spalat pe creier, nu te mai usuca nimic. Nicio diferenta intre astia indobitociti de manipularea recenta si ceilalti indobitociti de manipularea de inceput de deceniu 9 al secolului trecut. Raman fixatii, indiferent cat le-ai explica. Tehnic vorbind, nu este nicio diferenta intre "Bombonel" - un peiorativ, o eticheta - si "chiabur" ai inceputului comunismului. Nici macar o singura diferenta!
2
2
asta de ce iese ca paduchele in frunte? vad ca se baga singur in seama , crede ca lumea a uitat ca este o jigodie nenorocita?
7
3
Asta dupa ce a distrus o tara intreaga are tupeu sa mai vb despre politica daca este din familie neam de hoti fara ciordeala nu rezista saracu .
8
3
Iar, te bagi in seama penalule..., ai facut atata circ si mult rau acestui popor ?! Dispari penalule , hotule si mincinosule ! Cine vorbeste ?!
8
3
bombonel a ajuns la rubrica "monden"? ce a facut si-a pus silicon? a slabit? e gravid? a scos album?
7
3
Bei penalule , bei Bombonel , stai dreacu cu capu la cutie cretin ce esti , mama ta de hot , borfas , gainar ...
9
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614