Aerianul Florin Vizan face praf Portul Constanța
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestSchimbarea lui Florin Goidea de la conducerea Portului Constanța a stârnit un val de controverse pe scena politică, dar și în interiorul companiei. Nimeni nu a înțeles, exact, motivele pentru care Goidea a fost înlăturat, în contextul în care a reușit să crească veniturile companiei cu peste 10 %, aducând, în 2021, un profit brut de 155 milioane lei și să creeze un val de investiții din fonduri proprii și din fonduri europene. Cu cine a fost schimbat? Cu o persoană fără niciun fel de pregătire în vederea derulării activității acestui gigant economic și de importanță strategică a României, în persoana ”mondenului” Florin Vizan. După ce Vizan s-a văzut cu scaunul sub fund, a purces la schimbări majore și în rândul direcțiilor ori sucursalelor. Mai mulți profesioniști au fost retrogradați și momiți cu posturi sub nivelul lor de pregătire, iar cei care nu au vrut să ia parte la dezastrul care va paște Portul Constanța, în viitorul foarte apropiat, au fost concediați. Acesta este și cazul lui Ciprian Daniel Bulgaru, şeful Sucursalei Energetica, care a fost ”expulzat” după ce nu a acceptat un post sub nivelul lui, după retrogradare.
În vară, Portul Constanța a fost zguduit de un cutremur de proporții, după ce la conducerea companiei de stat a fost adus un ”monden” al Constanței, renumit, mai ales pentru aparițiile în presa tabloidă, petrecând în cluburi sau lăfăindu-se la volanul unui autoturism Rolls Royce Wraith, în valoare de 400.000 de euro.


Florin Vizan a fost numit în funcție, în luna august, de Sorin Grindeanu, la propunerea lui Felix Stroe, într-un moment în care Portul Constanța a devenit un nod naval important în contextul războiului din Ucraina. Imediat după ce a fost instalat pe funcție, Vizan a purces la desființarea unor servicii și posturi, retrogradarea profesioniștilor din funcții, oferindu-le, în schimb, posturi sub nivelul pregătirii lor.
Acesta este și cazul lui Ciprian Daniel Bulgaru, şeful Sucursalei Energetica. Sau, mai bine spus, fostul șef. Pentru că nu a acceptat firimiturile lui Vizan, a fost concediat. Pe 8 noiembrie a fost ultima zi de muncă, după ce au expirat cele 20 de zile de preaviz. Concedierea a venit la pachet cu interdicția de a se angaja, în domeniu, timp de un an la companiile românești.
Dar haideți să luăm lucrurile cronologic.
Ciprian Daniel Bulgaru, un specialist în domeniul naval, a fost adus în Portul Constanța, tocmai din Olanda, de Florin Goidea, în urmă cu câțiva ani. Bulgaru a ocupat funcția de șef Sucursalei Energetica și reușit, în scurt timp, să aducă proiecte importante companiei. Unul dintre acestea este proiectul EALING, care a adus Portului Constanța 18.8 milioane de euro. Ceea ce pentru Goidea însemna un om cu o pregătire stufoasă, pentru Vizan a însemnat… nici doi bani, așa că s-a descotorosit de Bulgaru… după ce mai marele șef a desființat postul, chipurile, fiind numit în locul lui Sebastian Subțirică, care nu pare să promită prea multe.
De la șef sucursală, i s-a oferit post de lăcătuș, maistru, canalagiu sau muncitor necalificat
De la funcția de șef Sucursală, cu un salariu de 14.000 lei, lui Bulgaru i-a fost transmisă o listă cu posturi disponibile, având ”privilegiul” de a-și alege unul. A fost luat în derâdere cu posturi precum: maistru, instalator, lăcătuș mecanic, canalagiu, muncitor necalificat, și altele care nu au nimic în comun cu experiența sa profesională. ”Mi-au oferit o funcție în cadrul sucursalei..și nu era echivalentă cu aceea de șef...mai ales ca nu aveau motive să facă această schimbare. Cred că a fost doar politic”, a declarat, pentru Replica, Ciprian Bulgaru. A fost înștiințat, pe 5 octombrie, să opteze pentru unul din posturile transmise, în termen de trei zile de la data comunicării notificării. Evident, nu avea cum să accepte.
facsimil notificarea cu posturile propuse
”Nu am acceptat, nu era nimic pentru pregătirea mea profesională, și m-au concediat individual conform CCM. După 3 ani în Olanda, am venit în Portul Constanța ca să mă schimbe ei astăzi? Am adus bani mulți în Portul Constanța, am adus 18 milioane de lei prin proiectul Ealing…”, a mai precizat Bulgaru.
Așa că a fost concediat, preavizul fiind emis pe 11 octombrie, iar ultima zi de muncă 8 noiembrie.
Au venit să pună Portul pe butuci ; Vizan s-a simțit amenințat
Bulgaru continuă dezvăluirile și spune că Florin Vizan a fost adus în conducere pentru a pune compania pe butuci…”Au venit să pună pe butuci compania. Au venit cu oamenii lor, pentru că au nevoie de oameni care nu spun NU. Au schimbat membrii comisiei CTE a CNAPM, astfel încât să treacă toate proiectele Domnul Vizan m-a luat tare, mi-a zis că eu îl ameninț, că nu mă vrea în echipa lui, pentru că am făcut parte din echipa lui Florin Goidea. De când a venit Vizan, din august până am plecat, nu s-a schimbat nimic. Au stagnat lucrurile, a desființat posturi ca să-și aducă oamenii lui, oameni fără pregătire, medici veterinari, de la ANAF…Nu funcționează lucrurile așa”, a mai spus fostul șef.
Bulgaru are interdicția de a se angaja la companiile care au supt bani de la Portul Constanța
Din păcate pentru Bulgaru, concedierea a venit la pachet cu o interdicție: aceea de a se angaja, în următorul an, la companiile din România care au colaborat cu Portul Constanța. În ultima zi de muncă, Bulgaru a fost pus să semneze o declarație de pantouflage, document ce prevede o serie de interdicții după încetarea raporturilor de muncă în cadrul CNAPM. Prin această declarație, pe care a și semnat-o, Bulgaru s-a angajat să respecte interdicțiile impuse… în baza Legii nr 99/2016 privind achizițiile publice, art. 74, care prevede că ”ofertantul câștigător cu care entitatea contractantă a încheiat contractul sectorial nu are dreptul de a angaja sau încheia orice alte înțelegeri privind prestarea de servicii, direct sau indirect, cu persoane fizice sau juridice care au fost implicate în procesul de verificare/evaluare a solicitărilor de participare/ofertelor de puse în cadrul unei proceduri de atribuire”.
facsimil declarația de pantouflage
Cu alte cuvinte, Bulgaru nu are voie să se angajeze la una din companiile cu care Portul Constanța a colaborat sau colaborează. ”M-am întors în Olanda, pentru că am interdicția să mă angajez la companiile românești, un an de zile, care au colaborat cu Portul Constanța”, ne-a mai spus fostul angajat al Portului Constanța, care este dispus să nu lase lucrurile așa și să-și facă dreptate în instanță.
Și Dugăiașu a fost retrogradat, cu salariul înjumătățit; locul i-a fost luat de un absolvent de Medicină veterinară
Bulgaru nu este singurul vizat, alți șefi având aceeași soartă, diferența este că aceștia au acceptat firimiturile oferite de Florin Vizan. Printre acestea este și Adrian Dan Dugăiașu, director executiv până la instalarea lui Vizan.
Acesta a fost retrogradat, ajungând la Compartimentul Tehnic Administrativ, cu un salariu înjumătățit. Retrogradat a fost și Daniel Niculescu, şef Sucursala de Servicii Port Constanţa, tot cu salariul înjumătățit. ”Ceilalți au acceptat mutările și tăierile de salarii”, spune Bulgaru.
Oamenii de bază ai lui Vizan… absolvent de Medicină Veterinară, fost șef controlori RATB și fost polițist
După ce a ajuns Vizan în Port, l-au urmat și oamenii lui, cărora le-a făcut loc pe unde a putut… dar nu oriunde și pe orice funcții. Au rămas din garda veche Daniela Șerban - director Financiar, Emil Sorin Banias - director Sucursale, George Gabriel Vișan- director Comercial, dar și Goidea - director general adjunct.
Printre cei aduși de Vizan, amintim Mihai Teodorescu- director executiv, Eugen Căruntu- director Strategie- Dezvoltare, Tănase Iulian Pepi- director Juridic, Florin Laurențiu Chirilă- director Tehnic, Costel Bucur- director Operațiuni Portuare.
Posturile de directori sunt ocupate în premieră, de funcționari din primăriile Constanța și București, cum este cazul lui Eugen Căruntu, sau al lui Teodorescu, un bucureștean care vine la Constanța din postura de șef birou controlori RATB, absolvent al Universității de Științe Agronomice și Medicina Veterinară, dar și un fost polițist de frontieră, angajatul unei firme de manipulări din port, patronate de sirieni, cum e cazul lui Costel Bucur.
Cu așa oameni în echipă, nu vrem să ne imaginăm unde va ajunge cea mai importantă companie de stat de la malul mării, companie care nevoie de stabilitate. Cât despre mizele adevărate ale acestei schimbări, le vom afla curând!
Vom reveni!
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.