REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Afacerea cu eoliene: dezvoltator dat în judecată de lichidatorul judiciar

Afacerea cu eoliene: dezvoltator dat în judecată de lichidatorul judiciar

Replica API 13 iunie 2016 | 00:13 608

Echipamentele defecte au dus la prăbuşirea afacerilor

Echipamentele defecte au dus la prăbuşirea afacerilor

Familia Turbatu, unii din cei mai mari dezvoltatori de proiecte eoliene din România, a fost dată în judecată de lichidatorul judiciar al uneia din firmele aflate în portofoliul său, cerându-se angajarea răspunderii pentru situaţia societăţii. În dosarul înregistrat pe 01.06.2016 la Tribunalul Constanţa, care are ca materie falimentul, lichidatorul judiciar al SC NEG New Energy Grup SRL, în calitate de reclamant, i-a chemat în judecată pe Marian Turbatu, Richard Turbatu, Marian Turbatu senior şi Andreea Corina Olteanu, în calitate de pârâţi, solicitând judecătorului angajarea răspunderii acestora cu privire la insolvenţa firmei.

NEG New Energy Grup SRL are probleme de mai mulţi ani, fiind executată silit de ANAF încă din 2013, când i s-au scos la vânzare 90.000 metri pătraţi de teren din judeţele Constanţa şi Tulcea, pentru datorii la stat de aproape 8,3 milioane lei. Potrivit datelor de la acea vreme, NEG New Energy SRL era controlată de Marian Turbatu (în vârstă de 43 de ani, născut în Ştefăneşti- Argeş şi domiciliat în Berlin, unde este asociat la o casă de avocatură), fratele său, Richard Turbatu (de 45 de ani, domiciliat, de asemenea, în Berlin), Stefan Simon (54 de ani, cetăţean german) şi Jan Hermann Teut (55 de ani, cetăţean german, care a intrat în societatea prin preluarea părţilor sociale deţinute de Romică Stelian Merăuţă, de 41 de ani, din Ştefăneşti- Argeş). Ulterior, între nemţi au intervenit neînţelegerile, fraţii Turbatu şi Teut dându-se reciproc în judecată. De altfel, disensiunile dintre asociaţi s-au răsfrâns şi asupra celorlalte firme din grupul deţinut de familia Turbatu. Mai multe firma au intrat în insolvenţă, deşi au mers pe profit o perioadă, iar printre cauze se află şi faptul că eolienele construite se tot defectau, după cum se arată într-un material publicat în 2015 de Energy Report.

Eolienele defecte, printre motivele falimentului

Astfel, printre cauzele intrării în insolvenţă a companiei NEG Project 1, care are mai multe proiecte eoliene în Constanţa, se numără şi cheltuielile cu reparaţiile defecţiunilor de la turbinele eoliene, indică un raport al administratorului judiciar al companiei. Firma a avut o activitate normală, încasând bani din curentul produs de eoliene şi din certificate verzi, până la jumătatea anului 2013. Apoi, treptat, a venit greul, iar în septembrie 2014 a intrat în insolvenţă, la propria cerere. În tabelul preliminar s-au inclus creanţe pentru suma de 26,5 milioane de lei, tabel care a fost contestat de altfel de mai mulţi creditori. În opinia administratorului judiciar, la baza deciziei de cerere a insolvenţei au stat mai multe motive. În septembrie 2008, NEG New Energy Grup (pentru care lichidatorul cere acum atragerea răspunderii familiei Turbatu), în calitate de prestator pentru NEG Project 1 şi NEG Project Two, a semnat un contract pentru dezvoltarea şi planificarea locaţiilor pe atunci încă nefinalizate şi realizarea infrastructurii necesare pentru construcţia, racordarea la reţea şi funcţionarea a 35 de turbine în cinci parcuri eoliene. Prin acelaşi contract, prestatorul îşi asuma obligaţia de a cumpăra şi dezvolta terenurile necesare proiectelor. Ca urmare a neexecutării corespunzătoare a obligaţiilor din contract însă, la începutul anului 2013 contractul a fost reziliat. Prestatoarei i s-au plătit doar puţin peste 3 milioane de lei, adică doar o parte din preţul din contract. Administratorul judiciar a amintit că motivaţia acestui lucru a fost aceea că prestatorul nu a construit decât o parte din cele 35 de eoliene şi, în plus, “o mare parte din aceste lucrări efectuate aveau numeroase lipsuri calitative”. Aceste lipsuri au necesitat cheltuieli de reparaţii destul de mari.

Datorii de zeci de milioane

Trebuie precizat că NEG New Energy Grup se numără printre contestatarii tabelului preliminar de creanţe, pretinzând sume mai mari. De asemenea, administratorul judiciar consideră că printre cauzele importante ale intrării în insolvenţă figurează şi modificarea legii 220 / 2008 care a dus la reducerea certificatelor verzi după cum limitarea la tranzacţionare a certificatelor verzi a fost de asemenea o altă cauză. Toate acestea la un loc, consideră administratorul judiciar, au condus la insolvenţă, se arăta în articolul publicat de Energy Report. Compania are peste 20 de creditori printre care şi TPA Horwath Accounting dar de departe cei mai mulţi bani îi au de recuperat elveţienii de la BMS Business Management Services AG, cu creanţe de peste 25,7 milioane de lei. Marian Turbatu este preşedintele Asociaţiei Eoliene Române (AERO) şi controlează, alături de fratele său, mai multe firme din Constanţa, precum Romwind, Romwind Internaţional, Energii Alternative, NEG Project One, NEG Project Two etc, prin care dezvolta proiecte eoliene de sute de milioane de euro în Topraisar, Ciocârlia, Mihai Viteazu sau Beidaud- Tulcea.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218