REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.3° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.3° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

AFACEREA ILEGALĂ a celor de la IRIDEX! Groapa de gunoi de la Costineşti funcţionează FĂRĂ AUTORIZAŢIE DE MEDIU

AFACEREA ILEGALĂ a celor de la IRIDEX! Groapa de gunoi de la Costineşti funcţionează FĂRĂ AUTORIZAŢIE DE MEDIU

Replica API 21 martie 2017 | 07:38 1166

Precizările celor de la Garda de Mediu

Precizările celor de la Garda de Mediu

Un subiect fierbinte la malul mării l-a constituit de multă vreme groapa de gunoi de la Costinești! Inaugurată cu mare fast încă din anul 2004, bomba ecologică a revoltat locuitorii din localitate și nu numai ani la rândul! Fără rezultat însă! Și în prezent, locul de depozitare a deșeurilor funcționează liniștită chiar dacă, ATENȚIE!, încă nu are reînnoită autorizația de mediu. Chiar dacă au existat contrtoale după controale ale Gărzii de Mediu atât naționale, cât și de la nivel local, nu poate fi sistată activitatea firmei care o deține. Motivul?! SC Iridex Group Salubrizare SRL a contestat amenda primită pentru funcționalitatea fără autorizație integrată, iar acțiunile deprinse de societate nu pot fi oprite decât după finalizarea procesului, dacă situația o impune.

Situație incredibilă în stațiunea Costinești! Groapa de gunoi ce “a luat naștere” în urmă cu 13 ani funcționează ILEGAL! Pe parcursul anilor de activitate, Marius Oprea, președintele Partidului Ecologist Român, filiala Costinești, s-a luptat “cu morile de vânt”. A inițiat numeoase petiții, a organizat chiar și o dezbatere publică, însă nimic nu a reușit să perturbe activitatea gropii de gunoi.

“Noi am început petițiile dinainte de a le expira autorizația integrată. Din octombrie- noiembrie, nu au autorizația de la mediu. Eu cu fratele meu am mai încercat să facem petiții prin care să săpăm activitatea Iridex. În urma noilor informații apărute în urma dezbaterii publice organizate, s-a săpat activitatea Iridex, au venit cei de la Garda de Mediu Constanța în control la ei și au constatat că nu le merge o bandă de sortare. Acea bandă de sortare a funcționat doar câteva zile de la înființarea gropii de gunoi. În anul 2004, a avut loc inaugurarea gropii de gunoi”, a precizat Marius Oprea.

De asemenea, liderul filialei Costinești a PER a solicitat să intre în audiență la minstrului Mediului din acea perioadă. “Eu am cerut audiență la ministrul Mediului, în decembrie anul trecut. Nu am fost primiți de doamna ministru, ci am fost direcționați către Comisariatul General al Gărzii de Mediu. Acolo am prezentat situația reală de la Costineși, iar inspectorul șef a rămas foarte uimit pentru că ceea ce au raportat cei de la Constanța nu coincidea și nu corespundea în nici un caz cu cea ce am prezentat noi.

Dânșii nu au putut ajunge în termenul acela de 30 de zile la Costinești pentru efectuarea controlului din cauza drumurilor închise. În ianuarie, însă, au efectuat un cotrol inopinat”, a conchis Oprea. Problema reînnoirii autorizației de mediu este confirmată și de conducerea Gărzii de Mediu Constanța. “La un moment dat în anul 2016, i-a expirat autorizația de mediu. Ulterior, s-au aplicat sancțiuni conform legii. Apoi, s-a făcut o verificare. Ei sunt în procedură de obținere a autorizației de mediu. După obținerea autorizației, lucrurile vor intra în normal”, a precizat Marian Râșnoveanu, comisarul șef al Gărdii de Mediu Constanța.

Mai mult decât atât, firma SC IRIDEX a fost amendată pentru funcționarea fără autorizație integrată, amenda pe care însă au contestat-o în instanță. “De asemenea, ei au contestat amenda pentru expirarea autorizației. Având în vedere că dânșii au contestat acea amendă, măsurile de sistare a activităților se suspendă până la finalizarea procesului. Așa este legea în România! Dacă sistau activitatea, se rămânea descoperit pe partea de sud-est cu groapa de gunoi. Toate primăriile care aveau contract pe zona asta, nu mai aveau unde să ducă deșeurile. Apărea o altă problemă!”, a adăugat Marian Râșnoveanu.

Diana NEAȚĂ

Sursa video: Marius Oprea/ Youtube

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Poluatorul plateste, dar hai sa-i lasam inca 40 de ani sa otraveasca, sa incalce legea... Ca doar spaga e garantata la rasnoveanu
0
0
Rasnoveanu... ha asta ia spaga de la toti, normal ca le ia apararea..... daca ii cauta cineva pe astia de la garda si pe cei de la mediu de la deseuri din constanta, bubuie puroiul
0
0
mai inteligenta artificiala care le stii pe toate si toti, si costurile suplimentare cine le suporta mai simpaticule? tu? stii ca municipalitatile sunt vizate instant la orice leu cheltuit in plus pe in contract? ciudat, pari sa le stii pe toate.
0
0
Rapanul asta de rasnoveanu se aude ce spune? Cum plm sa nu ai unde sa duci gunoiul cand exista un master-plan judetean de gestionare a gunoiului? Daca se inchide un punct de lucru gunoiul se directioneaza catre celelalte. Nici macar nu stie legea
0
0
daca le da foc nui bine, daca le arunca in mare este bine ? peste tot pe toate coclaurile, pe marginea strazi,prin liziere este plin de gunoie, lasa-tii sa le bage sub pamant si sa gasaeasca astia de la mediu loc unde sa-l puna nu doar cu gura pe gunoi !
0
0
Cum ar putea sa aiba groapa aia autorizatie de mediu? Pute gunoiul ala de la Costinesti de la 5 kilometri!!
0
0
Eu cred ca in majoritatea localitatilor din judet este o mafie a gunoiului aici primarii are vina nu este localitate unde sant primari psd sa nu stie ei ce se intampla in localitate cand ei au zeci de spioni de servici primarii sant vinovati impat banii din aceasta mafie a gunoiului
0
0
La Valu anul trecut aduceau saci de plastic pentru anumite tipuri de deseuri,dar dupa cateva luni au incetat sa mai faca acest lucru.
0
0
Suntem inconjurati de niste nenorociti care sifoneaza banul public Anghel IRIDEX SRL,Batariga CLAU BAT SRL SI primarul ,iar noi cetatenii comunei suportam mirosul,dezastrul facut de catre acesti incompetenti in Statiunea Costinesti.La puscarie cu ei .
4
1
Era vreun italian, imediat se autosesiza Parchetul!
1
0
Jegul de Primar care a dat de pomana terenul si care nu se satura sa fure ca a furat pe vremea lui Ceauseacu fura si acum fara oprire si nu pateste nimic nici dupa ce da TEPE LA BANCI ca normal il scapa colegi Comunisti Judecatori si Procurori.La Puscarie HOTULE.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369