REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.6° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.6° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Afacerea locurilor de veci: cum vrea comunitatea armeană să schimbe regulile din cimitire

Afacerea locurilor de veci: cum vrea comunitatea armeană să schimbe regulile din cimitire

Replica API 3 aprilie 2014 | 00:00 495

Solicitare în atenţia consilierilor locali

Solicitare în atenţia consilierilor locali

Decesul unei persoane dragi te pune faţă în faţă cu durerea, neputinţa de a mai face ceva pentru ca lucrurile să revină la "normalul" de dinainte. Şi se ajunge la vorba "morţii cu morţii..." şi afacerile de la poarta cimitirului să prospere! Încă de la Morgă, familia defunctului este preluată de cineva care le ştie pe toate: te îndrumă la firma funerară, o cheamă pentru tine, îţi spune câte prosoape, batiste etc. trebuie să cumperi, ţi le vinde pe loc chiar, îşi programează salonul, colacii, cheamă preotul şi sună la "cunoştinţa" de la administraţia cimitirelor, în caz că nu ai loc de veci dinainte pregătit pentru ruda decedată. O afacere bine pusă la punct, că doar viaţa merge înainte...

De dată recentă, comunitatea armeană a decis să schimbe puţin regulile unei afaceri "fără moarte": a transmis o sesizare în atenţia unor consilieri locali, prin care indică faptul că doreşte să-şi pomenească în continuare morţii, fără să fie constrânşi de faptul că trebuie să facă dovada că sunt succesorii persoanei decedate. "Aşa cum la Cimitirul Eroilor punem an de an coroane de flori, iar nimeni nu se atinge de acel perimetru, nu scoate la vânzare mormintele întrucât nu există moştenitori care să plătească taxa anuală sau concesiunea, aşa şi comunitatea armeană doreşte să-şi păstreze mormintele din Cimitirul Central. Comunitatea este dispusă să plătească taxa anuală, în contul decedaţilor care nu mai au succesori. În schimb, administraţia cimitirelor obligă ca taxa să fie achitată doar de succesorii defuncţilor, în caz contrar constată că mormintele nu mai au "aparţinători" şi le scot la vânzare. Vin, pun alt mort peste... Nu credem că e aşa o lipsă de locuri de veci încât să se procedeze aşa", ne-a precizat un reprezentant al comunităţii. Solicitarea comunităţii a ajuns şi în atenţia consilierilor locali, câţiva dintre ei luând decizia de a formula modificări la regulamentul de funcţionare al administraţiei cimitirelor. La comisia din cadrul CL care a luat în discuţie acest subiect, a fost prezentă şi şefa administraţiei cimitirelor, după cum a precizat consilierul local UNPR Vasile Roşu: "Ne-a spus că nu se pot schimba aceste reguli, deşi este ciudat. Mă gândesc la faptul că este în interesul municipalităţii să aibă o continuitate la încasarea taxelor. Ce contează că taxa este achitată de o altă persoană decât succesorul defunctului? Dacă respectiva comunitate, ori altă persoană, vrea să achite pentru decedatul X, de ce să nu fie posibil acest lucru? Oamenii vor să menţină amintirea reprezentanţilor comunităţii. Administraţia locală nu pierde, ci colectează taxa la buget, nu văd unde e problema". "Modificarea la regulament nu intră pe ordinea de zi a şedinţei din data de 7 aprilie, deşi eu, unul, am susţinut ideea avansată de comunitatea armeană. Până la urmă, aşteptăm de la ei o motivare oficială, a Bisericii, cu privire la solicitarea pe care au formulat-o şi reluăm discuţia la comisie", a mai spus Vasile Roşu. Şi, totuşi, de ce s-ar împotrivi reprezentanţii administraţiei cimitirelor la propunerea adusă în atenţie de comunitatea armeană? Un reprezentant al comunităţii ne-a oferit un răspuns care dă de gândit: "La încasarea taxei nu e loc de învârteală, cât dai, atâta scrie pe chitanţă, nu e ca la vânzarea locului de veci, unde omul lasă şi bani în plus, să fie toată lumea mulţumită...".

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367