REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
8.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

„Afaceri” în Portul Constanţa: 11 persoane sunt urmărite penal pentru spălare de bani

„Afaceri” în Portul Constanţa: 11 persoane sunt urmărite penal pentru spălare de bani

Replica API 24 noiembrie 2014 | 16:14 99

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au început urmărirea penală faţă de 11 persoane fizice şi opt persoane juridice care sunt suspectate de săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, constituirea unui grup infracţional organizat şi folosirea de acte nereale faţă de autoritatea vamală.

În această lună, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în baza ordonanţei emisă de procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, au documentat activitatea infracţională a unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălare de bani, care acţiona în Portul Constanţa. Astfel, s-a început urmărirea penală in personam, respectiv in rem, faţă de opt persoane juridice şi 11 persoane fizice (8 cetăţeni egipteni, un sirian, un irakian şi un român), care sunt suspectate de săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani, constituirea unui grup infracţional organizat, folosirea de acte nereale faţă de autoritatea vamală şi siguranţa navigaţiei. În cauză, există suspiciunea rezonabilă că pe teritoriul României gruparea infracţională desfăşura operaţiuni comerciale cu material lemnos prin folosirea de acte nereale faţă de autoritatea vamală, având ca scop transportarea, cu ajutorul a două nave, a unor cantităţi mari de cherestea din Portul Constanţa în oraşul Damietta din Egipt, obţinîndu-se astfel un câştig substanţial. De asemenea, cu acordul comandanţilor celor două nave, se pare că persoanele implicate în cele două dosare penale încărcau marfă peste nivelul de siguranţă al navei, fiind posibilă pierderea unei mari încărcături pe o mare agitată, ceea ce punea în pericol siguranţa navigaţiei. Poliţiştii de frontieră constănţeni fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de „folosire la autoritatea vamală a documentelor vamale de transport sau comerciale care se referă la alte mărfuri sau bunuri ori alte cantităţi de mărfuri sau bunuri decât cele prezentate în vamă”, „omisiunea în tot sau în parte a evidenţierii în actele contabile ori în alte documente legale a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”, „dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni”, „constituirea unui grup infracţional organizat” şi „plasarea pe o navă a unei încărcături de natură să pună în pericol siguranţa navigaţiei”, fapte prevăzute şi sancţionate de art. 272 din Legea 86/2006, art. 9, alin. 1, lit. b din Legea 241/2005, art. 29, alin. 1, lit. c din Legea 656/2002, art. 367 Cod Penal şi art. 15 din Legea 191/2003. Pentru continuarea cercetărilor în cele două lucrări penale instrumentate de poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, anchetatorii au dispus sechestrul asigurator asupra unei nave comerciale, sub pavilion Belize, precum şi a mărfurilor transportate de aceasta, iar cealaltă navă, sub pavilion R. Moldova, a fost indisponibilizată până la finalizarea cercetărilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369