REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Afacerile condamnaţilor: Primul gest făcut de Copos. Becali, Borcea, Neţoiu şi Popescu au împărţit aceleaşi firme

Afacerile condamnaţilor: Primul gest făcut de Copos. Becali, Borcea, Neţoiu şi Popescu au împărţit aceleaşi firme

Replica API 6 martie 2014 | 00:00 688

Vor trebui să plătească statului 6 milioane de lei

Vor trebui să plătească statului 6 milioane de lei

Unii oameni au reacţii ciudate în situaţii de stres. Poate fi şi cazul lui George Copos, care, imediat după ce a aflat că a fost condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare în celebrul "dosar al transferurilor", nu s-a apucat de plâns, nu a fugit în codru şi nici nu s-a pus cuminte cu bocceluţa făcută, în aşteptarea poliţiştilor veniţi să-l ducă la penitenciar. Prima grijă a milionarului au fost tot afacerile. Copos şi-a dat demisia din funcţia de preşedinte - director general al Athenee Palace SA, în locul său fiind numită fiica sa, Alexandra Copos de Prada. Practic, fostul patron al Rapidului a avut grijă să asigure continuitatea celei mai de fiţe afaceri ale sale, firma deţinând hotelul de lux Athenee Palace Hilton, din Bucureşti. Potrivit unei informări trimise ieri Bursei de Valori Bucureşti (BVB), George Copos a demisionat de la conducerea Athenee Palace SA pe 4 martie a.c., ziua în care justiţia a cutremurat din temelii fotbalul din România, locul său fiind luat de Alexandra Copos, în timp ce administrator provizoriu, până la prima Adunare Generală a Acţionarilor, a fost numit Ion Taban.

Potrivit sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, pe lângă cei 3 ani şi 8 luni de închisoare, George Copos trebuie să plătească statului şi 63.908 lei, la care vor fi calculate penalităţi, dobânzi şi majorări, reprezentând banii pe care trebuia să-i verse bugetului în urma transferului fotbalistului Cristian Dulca. Copos este cel mai bogat din cei 8 oameni de fotbal condamnaţi pe 4 martie la închisoare pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi alte infracţiuni economice. Fostul patron al Rapidului deţine mai multe hoteluri, în Bucureşti, Poiana Braşov şi Eforie, având de asemenea, afaceri în industria de panificaţie şi producţia de motoare electrice. Pentru că este trecut de 60 de ani, Copos va ispăşi jumătate din pedeaspa primită, ceea ce înseamnă că va ieşi din închisoare după cel mult 1 an şi 10 luni. Şi pentru că tot vorbim de afacerile celor condamnaţi în "dosarul transferurilor", este interesant de precizat că jumătate din cei 8 au fost parteneri şi prieteni nu numai în viaţa de zi cu zi, ci şi în firme pe care le-au condus împreună. Astfel, impresarul Victor Becali, dinamovistul Cristi Borcea, fostul mare fotbalist Gheorghe Popescu şi deputatul UNPR de Dolj Gheorghe Neţoiu au fost asociaţi în mai multe afaceri de anvergură. Concret, Borcea şi Neţoiu au fost împreună în firma Dinamo 1948 SRL, care administra clubul de fotbal Dinamo Bucureşti, în timp ce Becali şi acelaşi deputat Neţoiu au împărţit complexul turistic 2 Cocoşi, iar Popescu şi nelipsitul fost securist Neţoiu au înfiinţat şi, ulterior, falimentat, firma de contabilitate PNG Investment Grup SRL. Din câte se vede, unul din lianţii grupului a fost Gigi Neţoiu, fost securist, ulterior prosper om de afaceri alături de concubina sa, Luchi Georgescu, cu o încoronare a parvenitismului care l-a caracterizat prin accederea în Camera Deputaţilor, din partea nefericiţilor fani PPDD, de unde a migrat la UNPR. Din fericire pentru stat, Neţoiu are de unde să achite fără probleme daunele impuse de justiţie, după ce ani de zile a căpuşat fotbalul românesc alături de ceilalţi exponenţi ai mafiei, care-l însoţesc acum după gratii.

Veste bună pentru stat: Neţoiu tocmai ce-a primit peste 7 milioane de lei de la fosta concubină pentru a pleca din firmele ei

Astfel, pe lângă milioanele de euro pe care le deţine în bănci, imobile, acţiuni sau părţi sociale la firme, Gigi Neţoiu a primit de la fosta concubină Luchi Georgescu nu mai puţin de 7.150.500,4 lei în schimbul retragerii sale din toate societăţile conduse de afaceristă, în turism, producţia de mezeluri şi vin: Med Prod Distribution, Meda Prod 98, Venus Holiday 2001 SA (prin care deţine mare parte din staţiunea constănţeană Venus), Vincon Distribution, Vincon Vrancea şi Medcons Instal. Conform judecătorilor, Gigi Neţoiu, Cristi Borcea şi Ioan Becali au de plătit, în solidar, suma de 405.992 lei, plus alte majorări, bani furaţi de la stat, întrucât nu i-au achitat după transferul fotbalistului Dan Alexa. Şi Borcea este unul din oamenii foarte avuţi ai fotbalului românesc, cu afaceri de zeci de milioane în turism, imobiliare, comerţul de combustibili, cea mai mare parte a businessurilor sale derulându-se în Constanţa. Fostul patron al lui Dinamo (care aşteaptă o decizie judecătorească şi într-un dosar greu privind retrocedările din municipiul Constanţa) are de plătit către partea civilă Liceul Sportuv Banatul din Timişoara suma 265.000 de dolari, în solidar cu Ioan Becali, suma de 609.444 lei, în cazul transferului fotbalistului Cosmin Contra, de asemenea în solidar cu Giovani Becali, plus alţi 164.780 lei, în urma transferului lui Adrian Mihalcea, tot în solidar cu individul care se visa gangster de film Becali.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218