REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Afacerile păguboase ale oraşului Murfatlar: teren luat înapoi de la un consilier pentru că n-a plătit redevenţa

Afacerile păguboase ale oraşului Murfatlar: teren luat înapoi de la un consilier pentru că n-a plătit redevenţa

Replica API 2 decembrie 2013 | 00:00 368

Dacă tot nu se încasează bani la bugetul local, măcar aleşii să se plimbe!

Dacă tot nu se încasează bani la bugetul local, măcar aleşii să se plimbe!

În 2009, administraţia publică locală din oraşul Murfatlar concesiona, pe bandă rulantă, o serie de terenuri. Preţuri mici, investitori cu pretenţii, orgolii, certuri - toate au trecut, până la urmă afaceriştii s-au ales cu terenuri în concesiune (unii din Constanţa, alţii de prin comuna Valu lui Traian ori chiar din oraşul Murfatlar), a trecut timpul, s-a schimbat primarul, s-au făcut socoteli. Concluzia: primăria a ieşit "pe minus", nu doar pentru că a dat terenuri pe preţuri derizorii, ci pentru că unii dintre afaceriştii anului 2009 n-au reuşit să mişte nici o nouă investiţie, ba mai rău, n-au achitat nici redevenţa anuală.

Este şi cazul consilierului local din Valu lui Traian, Vasile Bindela, cel care controlează SC Lor Alex Cor SRL. Societatea menţionată a încheiat, în 2009, un contract de concesiune cu Primăria Murfatlar, pentru un teren de 19.440 metri pătraţi, în zona industrială a oraşului, în vederea construirii unei staţii de sortare şi concasare agregate minerale. Pe respectivul lot pusese ochii, în 2009, şi consilierul din Murfatlar Stere Halep, însă n-a avut câştig de cauză. Alesul local dădea de înţeles, la acea vreme, că Bindela a fost favorizat în obţinerea terenului. Supărarea s-a "stins" însă repede, Halep nu a făcut "valuri", şi ajungem în anul de graţie 2013, când administraţia locală din Murfatlar a ajuns la concluzia că trebuie să rezilieze contractul cu Bindela. Motivele, arătate în şedinţa Consiliului Local Lurfatlar din data de 8.08.2013: 1. concesionarul nu a realizat investiţia prevăzută în PUD poroiect nr. 2/2008; 2. concesionarul nu a achitat redevenţa anuală datorată pe o perioadă mai mare de 90 de zile; 3. concesionarul nu a constituit garanţia prevăzută în contract. Proiectul a fost votat în luna august, aşa se face că, într-o altă şedinţă, aleşii locali au votat să scoată iar la licitaţie suprafaţa de teren proaspăt eliberată de Bindela. Dacă în cazul de faţă am vorbit despre o "boacănă" comisă de fosta administraţie locală, nici cea actuală nu e mai brează. Între deciziile îndoielnice, propuse de primarul în funcţie, Valentin Saghiu, şi aprobate de consilieri, se numără hotărârea prin care primăria angajează un avocat pentru a reprezenta interesele oraşului într-un dosar "complex". Este vorba despre procesul dintre Consiliul Local Murfatlar şi Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria Călăraşi. Onorariul avocatului: 4.500 de lei, în timp ce onorariul, dacă avocatul art fi câştigat procesul, ar fi fosyt în cuantum de 10% din valoarea sumelor ce fac obiectul dosarului. Nu mai intrăm momentan în detalii, şi trecem la următoarea decizie hazlie a aleşilor locali, pe timp de criză: astfel, Consiliul Local a aprobat, în luna iunie a acestui an, decontarea cheltuielilor delegaţiei din Murfatlar care a participat în Turcia, la a 24-a ediţie a Festivalului de Artă, Cultură şi Turism organizat de Primăria Burhaniye. Facem menţiunea că la festivalul din Turcia au participat atât reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ din localitate, dar şi reprezentanţi ai Consiliului Local. Aleşii locali nu au comunicat, după experienţa cultural-turistică, ce beneficii va avea oraşul Murfatlar ca urmare a acestui schimb de experienţă. Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614