REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Afacerile spaniolilor de la EDP Renewables: popriri, executări silite şi procese, după controlul Curţii de Conturi la Primăria Peştera

Afacerile spaniolilor de la EDP Renewables: popriri, executări silite şi procese, după controlul Curţii de Conturi la Primăria Peştera

Replica API 4 septembrie 2018 | 00:00 418

Se impută impozitul pe turnurile de susţinere a eolienelor, din 2011 şi până în prezent

Se impută impozitul pe turnurile de susţinere a eolienelor, din 2011 şi până în prezent

Curtea de Conturi a înmânat Primăriei Peştera, în noiembrie 2016, un exemplar al raportului de audit derulat la nivelul administraţiei locale, totodată fiind fixate şi termene pentru remedierea abaterilor constatate. Printre altele, Primăriei comunei Peştera i-a fost impusă recuperarea unor sume de bani reprezentând impozite pe care unitatea teritorial-administrativă a omis să le încaseze în perioada 2011-2016. Ulterior, reprezentanţii Curţii de Conturi au revenit pentru a verifica dacă au fost puse în aplicare măsurile, fiind de acord cu prelungirea termenului de reglare a situaţiei. Chiar şi aşa, situaţia este departe de a fi tranşată, urmând ca instanţa de judecată să aibă ultimul cuvânt în mai multe speţe.

Spre exemplu, Curtea de Conturi a constatat că, pe teritoriul comunei, SC Peştera Wind Farm SA deţine un parc eolian cu centrală electrică eoliană şi un număr de 30 de turbine eoliene pentru care a depus declaraţie fiscală privind stabilirea impozitului pe clădiri şi terenuri în fiecare an, începând cu data de 31.01.2013, dată de la care s-a pus în aplicare hotărârea de divizare a societăţii SC EDP Renewables Romania SRL.

De precizat că divizarea nu schimbă datele celor care controlează afacerea SC Peştera Wind Farm SA – adică tot spaniolii de la EDP, numărul trei la nivel mondial în cee ce priveşte producţia de energie eoliană. Revenind la raportul Curţii de Conturi, în acesta se precizează că „valoarea construcţiilor aferente parcului eolian declarată de EDP Renewables Romania SRL în prima declaraţie înregistrată la UATC Peştera sub nr. 6132/11.10.2010, a fost de 71.252.137,88 lei, valoare care nu cuprinde şi turnurile de susţinere a turbinelor eoliene, deşi acestea au fost puse în funcţiune începând cu data de 28.02.2011 având o valoare de înregistrare/ recepţie de 75.657.043 lei”.

Prin urmare, Curtea de Conturi a dispus remedierea abaterii, prin „stabilirea, înregistrarea şi încasarea veniturilor reprezentând impozitul pe clădiri aferent turnurilor de susţinere a turbinelor eoliene”.

Firma care are parcul de eoliene s-a adresat instanţelor de judecată

Ca urmare a dispoziţiei Curţii de Conturi, Primăria comunei Peştera a transmis în data de 28.11.2017 o somaţie de plată şi titlu executoriu în vederea recuperării sume de 3.997.274 lei, reprezentând impozit pe clădiri.

De asemenea, în data de 11.04.2017 a fost înfiinţată poprire asupra conturilor SC Peştera Wind Farm SA pentru suma de 4.112.193 lei, sumă ce a fost şi achitată. Trecem peste celelalte detalii privind demersurile de recuperare a banilor şi ajungem la partea în care SC Peştera Wind Farm SA nu a stat nici ea cu mâinile în sân, mai ales că s-a trezit că este exeutată silit pentru o sumă iniţială la care s-au strâns şi penalităţi.

Adică, după ce s-a trezit cu somaţii şi popriri, respectiv executare silită, firma a decis să se adreseze instanţelor de judecată, pentru ca magistraţii să stabilească, în baza legii, dacă are de plată sau nu ceea ce impută Curtea de Conturi. Situaţia a fost adusă la cunoştinţa Curţii de Conturi. În prezent, speţa se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, următorul termen fiind fixat pentru data de 20 septembrie.

Alexandra CUCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe cuvantul tau ca nu e cladire? Chiar si conform prevederilor legale? Ai vazut vreodata una?? Postaci platiti
0
0
curtea de conturi, daca un UAT facut un pas inainte, apeleaza la toate resursele pentru a demonstra ca pasul este gresit, si ca trebiue sa faca doi pasi inapoi. Parca suntem in turnul Babel. Doamne fereste de asistenta juridica antefactum, doamne fereste sa aiba acesti functionari cu salarii de PESTE 10.000 LEI, intelegere pentru cei care vor sa mearga inainte, vor sa progreseze, vor sa acceada fonduri europene. CURTEA DE CONTURI ESTE UNA DIN FRANELE CE SE PUN IN CALEA DEZVOLTARII COMUNITATILOR. Legi Justitiei, colaborarile, etc, etc, palesc pe langa STATUL IN STAT CARE ESTE CURTEA DE CONTURI
1
1
. . si vrabie ce spune?
8
1
Suntem intr-o situatie de tot rasul. O turbina eoliana este un utilaj care se fixeaza pe o fundatie. Constructie in cazul unui parc eolian este fundatia, drumurile si platforma. Turnul de sustinere, nacela, generatorul de curent si elicea sunt utilaje. Impozitul se percepe pe constructie. Situatia este similara cu strungul montat intr-o hala pe o fundatie. Hala, drumurile si fundatiile sunt constructii, strungul nu. Nu se poate lua taxa pe utilaj.
4
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614