REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Afacerist trimis în judecată de DNA pentru evaziune, împreună cu administratorul şi juristul firmei

Afacerist trimis în judecată de DNA pentru evaziune, împreună cu administratorul şi juristul firmei

Replica API 2 iunie 2012 | 00:00 132

"Mafia" benzinarilor se subţiază la Constanţa

"Mafia" benzinarilor se subţiază la Constanţa

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a afaceristului constănţean Iulian Chiţaru, unic asociat al SC ARM Consulting SRL, acuzat de sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale şi sustragerea de la efectuarea controlului financiar-fiscal, prin declararea fictivă a sediului societăţii. Totodată a fost trimis în judecată şi Marius Zainea, administrator al aceleiaşi societăţi, acuzat de uz de fals în formă continuată, spălare de bani şi alte fapte similare. Un al treilea inculpat, Ioan Butanche, juristul celor 2, a fost trimis în judecată pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor menţionate.

Urmărirea penală a administratorului Iulian Chiţaru şi a juristului firmei a fost posibilă prin colaborarea cu Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Constanţa şi cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT). Potrivit rechizitoriului, în perioada 2004 - 2005, Chiţaru şi Zainea, cu ajutorul lui Butanche, au achiziţionat importante cantităţi de motorină în regim de scutire de la plata accizelor şi a TVA, cu motivaţia "export - bunkeraj", marfă care, în realitate, a fost livrată pentru consum unor firme la un preţ ce conţinea accize şi TVA, contribuţii care nu au fost achitate către bugetul statului, provocând un prejudiciu de 5.771.116 lei, echivalentul a 1.600.864 euro. Tot în 2004, aceştia au folosit, în vederea justificării exporturilor şi retragerilor de numerar de la unităţile bancare, mai multe înscrisuri sub semnătură privată şi înscrisuri oficiale false.

ANAF, DGFP Constanţa şi SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti s-au constituit părţi civile

Totul a ieşit la iveală în luna iulie 2005 când, în urma unei verificări în trafic, au fost oprite pentru control 7 cisterne auto încărcate cu aproximativ 171 tone de motorină. Din documente reieşea că furnizorul este SC Costea & Bob SRL, iar beneficiarul SC Discord Instalaţii SRL din Braşov. În urma cercetarilor s-a descoperit că, de fapt, furnizorul era Rafo Oneşti, iar beneficiarul real era Eco Petroleum SA Constanţa. Substituirea identităţii furnizorului şi a beneficiarului s-a făcut prin falsificarea documentelor de livrare. În acest caz, ANAF, DGFP Constanţa şi SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti s-au constituit părţi civile. Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Constanţa.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614