REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Afaceriştii arestaţi pentru că vindeau otravă în loc de vin, escroci de profesie: firme în faliment şi zeci de dosare penale

Afaceriştii arestaţi pentru că vindeau otravă în loc de vin, escroci de profesie: firme în faliment şi zeci de dosare penale

Replica API 11 iunie 2014 | 00:00 751

Băutura era fabricată în Constanţa şi Tulcea şi vândută în toată ţara

Băutura era fabricată în Constanţa şi Tulcea şi vândută în toată ţara

Afaceriştii arestaţi pe 6 iunie a.c. de către Tribunalul Constanţa după ce au produs şi vândut zeci de mii de litri de otravă ambalată sub formă de vin sunt escroci de profesie, cu zeci de dosare penale pentru înşelăciune. Viruţa Pavel, care va împlini 46 de ani pe 30 iunie, după gratii, alături de soţul ei, Lucian Pavel, de 47 de ani, au deţinut mai multe firme în Tulcea natală, pe care le-au falimentat, până să-şi extindă afacerile şi în Constanţa. Potrivit urbannews.ro, numai pe numele Viruţei Pavel existau, în 2007, un număr de 14 dosare penale instrumentate de Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Tulcea, pentru emiterea de instrumente de plată bancare fără acoperire, numărul real al celor ţepuiţi în acest fel fiind însă mult mai mare. Soţii Viruţa şi Lucian Pavel au ţepuit astfel mai mulţi parteneri de afaceri cu peste 1.000.000 de lei, prin intermediul firmelor Prodvinalco, Prodvin Trading şi Vinexprod. Alături de cei doi au mai fost arestaţi Florin Corneanu, de 34 de ani, precum şi Ionel Munteanu, de 43 de ani, de asemenea tulceni, proprietari de firme fantomă producătoare de otrăvuri ambalate ca vin. Menţionăm faptul că au depus contestaţii, însă magistraţii Tribunalului Constanţa le-au respins la data de 10 iunie.

Firma Standard Wine SRL, care producea într-un spaţiu închiriat de la Vinvico SA în comuna constănţeană Mihai Viteazu aşa-zisele vinuri Bolta rece şi Carasa, a fost înfiinţată în februarie 2013 şi are sediul în comuna Lumina. Lucian Pavel este asociat majoritar, cu 75%, restul de 25% revenindu-i lui Valentin Lucian Velichi. Acelaşi Lucian Pavel mai deţine Prodvin Trading SRL, din Tulcea, falimentată între timp, alături de Ion Milian, de 59 de ani, din Tulcea şi Leontin Bădescu, de 47 de ani, din Valu lui Traian. La rândul ei, Viruţa Pavel a fost asociată în Vinexprod SRL şi Prodvinalco SRL cu Ion Milian, dar şi singură în Credit System SRL, toate firmele fiind din Tulcea şi având ca domeniu de activitate fabricarea vinului şi a băuturilor alcoolice. Totodată, Florin Corneanu şi Ionel Munteanu controlează Maistell SRL, din Tulcea, specializată în comerţul cu băuturi alcoolice. Trebuie precizat că toate firmele de mai sus, cu excepţia celei înfiinţate în 2013 în comuna Lumina, au fost falimentate intenţionat de către soţii Pavel, lăsând în urmă datorii de milioane de lei şi zeci de dosare penale. Reamintim că, pe 5 iunie a.c., peste 200 de poliţişti au efectuat 44 de percheziţii în judeţele Constanţa, Tulcea, Ialomiţa, Dolj, Olt, Maramureş, Iaşi, Vrancea, precum şi pe raza municipiului Bucureşti, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa şi cu sprijinul DIPI.

Zecile de mii de litri de otravă îmbuteliată la Mihai Viteazu a fost vândută în 8 judeţe şi municipiul Bucureşti

Potrivit procurorilor, soţii Viruţa şi Lucian Pavel, alături de Florin Corneanu şi Ionel Munteanu sunt acuzaţi că, în perioada 2013 - 2014, ar fi produs bunuri accizabile, ce intră sub incidenţa sistemului de antrepozitare fiscală, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea fiscală competentă şi nu au înregistrat evidenţa contabilă a societăţilor, sustrăgându-se de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat. În locaţia din Mihai Viteazu, oamenii legii au descoperit instalaţii clandestine de fabricare a băuturilor alcoolice, precum recipiente de plastic şi furtun. Otrăvurile vândute la negru ca vin constau dintr-un amestec de apă, drojdie, sare, zahăr şi sulfiţi, lăsat să fermenteze o săptămână, după care extrăgeau produsul, îl îmbuteliau în pet-uri de 2 litri şi le etichetau ca vin de masă demisec Bolta Rece şi Carasa. Mai mult, pe etichetă erau trecute diferite nume de producători şi distribuitori, tocmai pentru a prinde credibilitate. Pet-urile se distribuiau în baxuri de câte 6, în 8 judeţe din ţară şi în Capitală. Numai în fabrica din Mihai Viteazu au fost descoperiţi peste 15.000 litri de vin contrafăcut, 200 de pet-uri ambulate şi alte 3.000 care urmau să fie îmbuteliate. În plus, s-a stabilit că escrocii care otrăveau zeci de mii de români cu vin contrafăcut s-au branşat ilegal la reţeaua electrică, persoanele depistate la faţa locului neavând nici contracte de muncă. În urma percheziţiilor efectuate, au fost confiscate, în total, peste 30.000 de litri de vin contrafăcut, înscrisuri, evidenţă contabilă, extracontabilă, tehnică IT, etichete inscripţionate cu diferite mărci de vin, un autoturism, o armă letală şi una neletală.

Cristian ANTON, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218