REPLICA ONLINE CONSTANTA

14° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Afaceristul reclamat la DNA pentru mită a prins un contract de deszăpezire

Afaceristul reclamat la DNA pentru mită a prins un contract de deszăpezire

Replica API 4 noiembrie 2013 | 00:00 463

Să se înveţe minte!

Să se înveţe minte!

Două firme din Oradea, respectiv Călăraşi, vor avea grijă de drumurile din Dobrogea pentru următoarele două ierni, după ce au câştigat o licitaţie organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADN) SA. Pentru serviciile lor, cele două societăţi îşi vor împărţi suma de circa 6,5 milioane de euro, fără TVA. Este vorba despre Selina SRL, din Oradea şi Astalrom SA, din Călăraşi, două firme mari, care au în palmares, fiecare, zeci de contracte încheiate cu statul. Situaţie oarecum amuzantă, din moment ce reprezentanţii ambelor companii au declarat că statul este cel mai rău client al lor, asta neîmpiedicându-i, însă, să îşi asume noi şi noi contracte. Astfel, unul din directorii de la Astalrom (societate deţinută de italienii de la Astaldi), Gabriel Decu, spunea în septembrie 2010 că statul este cel mai rău platnic, în timp ce patronul Selina, milionarul Beniamin Rus, se lamenta chiar luna trecută, în octombrie, că CNADN a avut întârzieri la plată către firma lui şi de 257 de zile, motiv pentru care, din 2007, nu a mai luat nici un contract de la compania de stat.

Dar nu asta face contractul de 6,5 milioane de euro unul spectaculos, ci povestea recentă a firmei din Oradea. Pare incredibil, dar firma care a primit un contract atât de bănos este chiar cea pentru care directorul acesteia, Călin Roman, ar fi încercat să ofere mită, acţiune soldată cu un denunţ la DNA. Concret, pe 8 octombrie a.c., ministrul Marilor Proiecte anunţa public că a depus plângere penală la DNA împotriva reprezentantului Selina, pentru ca, pe 18 octombrie CNADN să semneze cu aceeaşi Selina un contract de peste 28 milioane lei. Este vorba despre întreţinerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor naţionale şi autostrăzilor din cadrul DRDP Constanţa, în perioada 2013- 2015. Serviciile vor fi prestate în judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Călăraşi şi Ialomiţa de către asocierea firmelor Selina (lider) şi Astalrom, valoarea totală a contractelor rdicându-se la 28.331.675,64 lei, fără TVA. Dacă despre Astalrom Călăraşi se ştie că este deţinută de colosul italian Astaldi, care a primit de la statul român contracte de peste 1 miliard de euro, lucrurile devin ceva mai romanţate în cazul Selina Oradea. Firma aparţine controversatului om de afaceri Beniamin Rus şi nu se află la prima exeprienţă pe drumurile Constanţei. În decembrie 2012, aceeaşi CNADN oferea firmei orădene un contract de 9,11 milioane lei, fără licitaţie, pentru deszăpezirea porţiunii Cernavodă- Medgidia a Autostrăzii Soarelui. Director general al firmei Selina este Călin Roman, denunţat la DNA acum o lună de zile. Călin Roman ar fi vrut să dea şpagă pentru ca firma acestuia, Selina, să primească un contract de la CNADN vizând construcţia unui tronson de autostradă. Tentativa de mituire ar fi avut loc în China, în cadrul unei delegaţii a Guvernului român, din care făceau parte şi oameni de afaceri, printre care şi Călin Roman. Patronul Selina, Beniamin Rus, a spus că acuzaţiile împotriva lui Călin Roman nu sunt reale pentru că, dacă ar fi vrut să facă aşa ceva pentru firma sa, s-ar fi dus personal să discute, nu prin intermediari. Tot Rus mai spunea că CNADN a avut mereu întârzieri foarte mari la plăţi, care au ajuns şi la 267 de zile, motiv pentru care, din 2007, nu a mai luat nici un contract de la ei.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218