REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Afaceristul şantajat de Sergiu Lucinschi este „Regele asfaltului” Horpos. În ecuaţie apare şi celălalt fiu al fostului preşedinte moldovean

Afaceristul şantajat de Sergiu Lucinschi este „Regele asfaltului” Horpos. În ecuaţie apare şi celălalt fiu al fostului preşedinte moldovean

Replica API 1 aprilie 2015 | 23:55 2116

Asociaţi din 2009

Asociaţi din 2009

Sergiu şi Chiril Lucinschi

Omul de afaceri şantajat de Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, este unul din „Regii asfaltului”, Alexandru Horpos. Milionarul Horpos se află în arest la domiciliu din decembrie 2014, într-un dosar de evaziune şi spălare de bani cu un prejudiciu de 34 milioane lei, în care s-a luat aceeaşi măsură şi împotriva altui „rege al asfaltului”, Dan Besciu. Horpos şi Lucinschi sunt asociaţi din 2009 într-o firmă specializată în construcţii de drumuri din Bucureşti, necunoscută în România, dar activă în Republica Moldova, unde a primi mai multe contracte pentru reabilitarea de drumuri naţionale şi asfaltarea unor străzi din Chişinău. Firma are un istoric extrem de încărcat, cu schimbări foarte dese de asociaţi (de la un fost director CNADNR şi regretatul şef FRF Mircea Angelescu la off-shore-uri din Insulele Virgine Britanice, Liechtenstein, Nevada şi companii din Italia), ceea ce ar putea disimula anumite operaţiuni ilegale. Foarte interesant este şi faptul că în ecuaţie apare, la un moment dat, şi fratele lui Sergiu, Chiril, celălalt fiu al fostului preşedinte al Republicii Moldova.

Sergiu Lucinschi,, sursa foto: protv.md

Sergiu Lucinschi, de 49 de ani, a fost reţinut de DNA pentru şantaj şi trafic de influenţă, alături de complicele său, Constantin Comăneanu, un poliţist din cadrul DIICOT, într-un dosar în care apare ca suspect şi avocatul Radu Pricop, ginerele fostului preşedinte al României, Traian Băsescu. Potrivit DNA, „în perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri, acțiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la DIICOT pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă)”. Afaceristul şantajat de Lucinschi este Alexandru Horpos, de 44 de ani, fost partener de afaceri în construcţia de drumuri. Firma lui Horpos, Straco Group, una din cele mai mari din România în momentul arestării patronului său, i-a cedat lui Lucinschi o mică societate din Bucureşti, cu un trecut extrem de pestriţ. Este vorba despre Genesis Internaţional SRL, fosta SA, unde Straco Grup avea în ianuarie 2009 calitatea de unic acţionar.

Alexandru Horpos

Genesis Internaţional, trecută de milionarul Horpos la Lucinschi de la regretatul om de fotbal Mircea Angelescu

Anterior, Genesis Internaţional, înfiinţată în 1994, avea ca acţionari off-shore-ul Beechwood Investments Inc, din Insulele Virgine Britanice, reprezentat de Nicolae Ştefan Păun, născut în decembrie 1940, alături de persoanele fizice Nicolae Ştefan Păun şi Mircea Angelescu, născut în iunie 1938, nimeni altul decât regretatul om de fotbal decedat în octombrie 2009, fost preşedinte FRF şi LPF, dar şi ministru al Sportului. Ca fapt divers, în august 2007, unul din administratorii firmei de construcţii drumuri era Constantin Grigoroiu Norocel, de 67 de ani, fost director al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Revenind la milionarul Horpos, din februarie 2009 acestuia i se alătură în Genesis Internaţional, cu 80% din firmă, IPA International Project Agency Establishment, înregistrată în Liechtenstein, reprezentată de Ruslan Romanciuc, de 34 de ani, născut în Republica Moldova şi interpus al lui Lucinschi. Consiliul de Administraţie de atunci era alcătuit din Alexandru Horpos, Ruslan Romanciuc şi Iurie Bordian, de 53 de ani, de asemenea, cetăţean moldovean. Ulterior, în Genesis Internaţional SRL este cooptat şi off-shore-ul Emerging Media Holdings Inc (EMH), din Nevada, companie de publicitate activă la un moment dat şi în România şi Republica Moldova, controlată de acelaşi Lucinschi. În august 2010, demisionează de la EMH Renauld Williams, Viorel Boris Sareboune şi Radu Lazăr, conducerea fiind preluată de Oxana Boica şi Chiril Lucinschi, de 44 de ani, fratele lui Sergiu şi cel de-al doilea fiu al fostului preşedinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi. Tot în august 2010, off-shore-urile IPA şi EMH se retrag din Genesis Internaţional SRL, cedând firma unui alt off-shore, Stipula Financial Inc, din Insulele Virgine Britanice, deţinută de Sergiu Lucinschi, care devine unic asociat. Cu această ocazie, este revocat din funcţia de administrator al Genesis Internaţional milionarul Alexandru Horpos.

Lucinschi atrage în afaceri şi patru firme din Italia

Odată preluată firma de la Horpos, fraţii Lucinschi vor coopta în Genesis Internaţional alte 4 companii de construcţii din Italia, astfel încât, în decembrie 2014, structura bizarei societăţi din Bucureşti era următoarea: Stipula Financial Inc, cu 90%, Impresa Lungarini SPA, cu 5%, Saiseb Tor di Valle Spa, cu 2,4%, Cosedil SPA, cu 1,3% şi Compagna Progetti&Costruzioni SPA, cu 1,3%. În ciuda interesului manifestat pentru Genesis Internaţional SRL de o adevărată armată de oameni şi companii din mai multe ţări, firma nu are deloc rezultate financiare care să explice irezistibila atracţie ce a exercitat-o unor afacerişti cu greutate precum Horpos şi Lucinschi. Pentru 2013, Genesis Internaţional a raportat afaceri de doar 711.845 lei şi pierderi de 3.353.517 lei, cu 28 de angajaţi, dar şi datorii de 7.991.426 lei.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102